siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Post »

;:oj Moje pomidorki trochę obeschły z tej burzowej wody, te słabsze i krzywe zostały wsparte patyczkiem. Cieszę sie że to przetrwały. Tylko musiałam je przepakować do innych kartonów bo niestety na deszczu rozmokły niektóre. Ich ilość trochę mnie przeraziła, ale na szczęście w tym tygodniu przyjadą sobie koleżanki i część zniknie :D w sumie trochę mi szkoda ale co za dużo to nie zdrowo :D
Obrazek
Ilość troszkę przytłaczająca :D Dobrze że pokój jest w tej chwily wyłączony z użytku :D
Poza tym jutro w końcu mam całkowicie wolny dzień, oraz ziemi i kubeczków pod dostatkiem więc biedaki w końcu przepikuję bo gniotą się niesamowicie.. Jeszcze tylko ta paleta i jestem w domu. :heja
Obrazek
;:oj Już nie mogę doczekać się owoców :D Mniam... ;:oj
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
skipp
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2012, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich na forum. Moje pomidory rosna w tunelu foliowym od ok. 2 tygodni. Ponizej foto tunelu (2m x 3m) oraz moich pomidorow i papryki. To moj pierwszy rok w ktorym postanowilem cos posadzic:) Przejrzalem na forum tematy zwiazane z uprawa pomidorow i papryki. Ale pomimo wszystko mam pare watpliwosci i chetnie przyjme jakies dobre rady, lub wskazowki, ew co moze byc nie tak, jakas pomoc. Poniewaz za pozno wysialem swoje nasionka sadzonki sa kupne, zarowno pomidorow jak i papryki. Pomidory i papryke podlewam 3 razy dziennie, rano, pozniej ok godz 14. gdy jest najwiekszy upał, i liscie papryki 'zwisaja' z rosliny, oraz wieczorem. W dzien tunel mam otwarty. Zamykam go na noc. Przeczytalem na forum, ze warto od czasu do czasu spulchnic ziemie wokol roslinek. Rosliny posadzilem do ziemi wymieszanej z kurzym obornikiem, oraz nawozem zakupionym w supermarkecie przeznaczonym specjalnie dla pomidorow i papryki. Teraz mam zamiar zakupic nawoz Biohumus i go zastosowac. Ale najwiekszy problem to jak wczesniej czytalem oraz sprawdzilem - temperatura pod koniec tego tygodnia ma w nocy spasc do okolo 0 stopni. I w zwiazku z tym nie mam pojecia co robic. Czy taki tunel to wystarczajaca oslona przed taka temperatura? Czy roslinki wytrzymaja noc w tak niskiej temperaturze. Ewentualnie, jaka dodatkowa oslone mozna zastosowac. Widzialem gdzies na forum ze ktos palil nawet znicze pod folia aby podniesc temperature. Mam nadzieje ze takie kroki nie beda potrzebne. Z gory dziekuje za wszelkie sugestie oraz pomoc.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=43082

nutka
zamykają tunele, bo obawiają się przymrozków;
śledź prognozy dla swojego rejonu, forumowicz zapodał link, gdzie morzesz to sobie obejrzeć :
http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type ... ent=europa
jeśli nie ma zagrożenia przymrozkami, nie zamykaj na noc tunelu, a sąsiedzi, jeśli mają ochotę, niech to robią, nie przejmuj się nimi
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

11krzych pisze:C3H5(ONO2)3 - lek na serce, niegroźny.
NTG równie groźna i jako lek i jako materiał wybuchowy.
Zażyta przy niskim ciśnieniu =zapaść.

Pozdrawiam
jaroufo
50p
50p
Od: 3 kwie 2011, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u nas (Elbląg) dzisiaj około 5 rano 1,3 stopnia...
To do zimnej Zośki jeszcze przymrozki nam przybędą...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

winterek pisze: Do Zośki 9 dni i wszystko się może zdarzyć.
Oprócz mapy termicznej do której zapodałem link obserwuje również rozkład frontów i wiatrów na półkuli północnej
http://www.sat24.com/world.aspx
i nie widać tam, by się zapowiadało na Zośkę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

jak na tej mapce ustawić zbliżenie dla mojego regionu? ;:173

I jeszcze pytanie: dlaczego rano na pomidorach posadzonych w tunelu jest rosa? Na pomidorach postawionych w tunelu w doniczkach jej nie ma. Pojawia się 2-3 dnia od posadzenia. Tunel otwarty. Hmmmm?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

skipp pisze: Pomidory i papryke podlewam 3 razy dziennie, rano, pozniej ok godz 14. gdy jest najwiekszy upał, i liscie papryki 'zwisaja' z rosliny, oraz wieczorem.
3 razy dziennie to duzo. Kozula pisala w zeszlym roku, ze tak czestym podlewaniem mozna wpedzic pomidory we wzrost wegetatywny.

EDIT:
Zerknij na ten post

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... y#p2272382
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Dodam jeszcze, że przy zbyt częstym podlewaniu roślina nie rozwija głębokiego systemu korzeniowego, co normalnie dzieje się podczas poszukiwania wilgoci.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

Ja po przeczytaniu kilkuset.......wątków wiem?(chyba) że pomidorki co 2-3 dni należy podlewać....
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04

Post »

Hej Skipp mam też taki sam tunel do pomidorów. Moje od tygodnia siedzą w tunelu i dobrze im to robi. W razie czego przykrywam je dodatkowo agrowłókniną. Pozdrawiam
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

termic88 napisał:

Przeczytalem na forum, ze warto od czasu do czasu spulchnic ziemie wokol roslinek.

W początkowej fazie wzrostu pomidora można spulchniać ziemię,w późniejszym okresie raczej nie bo uszkadza się korzenie, które rozrastają się płytko.
Podlewanie oczywiście za często.Pomidora podlewamy większą ilością wody ale co kilka dni.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

forumowicz wyjaśnij jeszcze raz jak podlewać pomidorki co ile dni jaką ilością wody i jak sprawdzać czy nie maja za mało wody?
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Damianczypek wątpię żeby ktoś Tobie dokładnie odpowiedział na Twoje pytanie.
Sam musisz dojść do tego. Każdy rodzaj podłoża inaczej chłonie i utrzymuje wilgotność.
Ja np. w zeszłym roku jak sadziłam pomidory, to robiłam to w takich wgłębieniach. I potem jak podlewałam, to lałam do "pełnego" wgłębienia. CZasem codziennie podlewałam, czasem co 2 dni. Zależy od pogody.

aaa przypomniało mi się, że Ty masz pomidorki w donicach :D
No to też na wyczucie podlewaj, jak ziemia przy ściankach będzie odchodziła, to znak że trzeba podlać. No i chyba masz jakieś dziury w dnie doniczek, żeby nadmiar wody wyleciał?
Pozdrawiam Kaśka
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

poprzesadzałem sadzonki do docelowych doniczek i lekko podlałem, już 3 dzień nie podlewam bo jak dotknę dłonią wierzchniej warstwy ziemi to jest wilgotna cały czas...Ziemie zakupiłem w tesco -jakaś z nawozami już , pomieszałem z torfem tez z tesco .w tych workach ziemia i torf są już tak jakby naturalnie wilgotne....
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”