Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Ewiczka52 dziękuje za pochwałę moich wiosennych kwiatuszków. Zdobyłam trochę białych Narcyzów bo chodziło mi o stare odmiany i wyobraź sobie,że tak nieszczęśliwie posadziłam w dość mokrym miejscu i poszło wszystko do śmieci ...
Musiało mnie jesienią mocno przymulić,że to miejsce wybrałam ... :;230

ilona2715 masz rację pisząc ,że
natura jest jednak dziwna
bo tej wiosny doświadczam tego osobiście.
Wilczomlecz mirtowaty nadal kwitnie ale kwiatostany zaczynają się zmieniać - nadal jest ozdobą tego miejsca.

takasobie Miłko jak robiłam porządek z cebulkami to nie miałam pomysłu na cebule Szafirków ale przyszło mi do głowy,że będzie spełniał rolę tzw miedzy - wiosną w kolorze szafirowym a potem zieloną między rabatą warzywną a ozdobną i tak zostało. :;230
Jednak ta "miedza " zrobiła się za szeroka ...

marpa Maryniu zawsze tak dbam o nowe rośliny dając im czas na zaaklimatyzowanie się.
Nie chcę mieć do siebie pretensji,ze cos straciłam przez niedopatrzenie, brak wiedzy czy też lenistwo.
Co do nornic to faktycznie długa walka Cie czeka.
Ja moczyłam cebule roślin , które lubią te paskudne gryzonie w roztworze preparatu Tirep 18 PA, którego zapach odstrasza gryzonie.
Natomiast jesienią mąż zakładał pułapki.
Norniki lubią korzenie marchwi, buraka więc ich tym kusił ... :;230

gardener1987 Aniu nie dziwię sie, że Przetacznik armeński wpadł w oko bo jest uroczy. Takie maleństwo ściele się po ziemi a jego kolorek jest bardzo intensywny i z daleka go widać.
Kolor niebieski też lubię i często łacze z białym i fioletowym.
Swoje szafirki podkarm teraz porządnie i popraw za miesiąc wtedy za rok zobaczysz łany kwiatów
Mam też szafirki jesienne ( Liriope muscari 'Ingwersen')
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

W moim wątku jest zdjęcie tego pierwiosnka od Ciebie który lada dzień mi zakwitnie:) a czym je dokarmić?? czy zwykły nawóz do roślin wystarczy bo właśnie takim wczoraj podlewałam??
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A masz Krysiu zdjecia siewek ostróżki? Bo mi coś powschodziło, ale nie wiem, czy to ostróżki od Ciebie, czy jakieś chwasty :-(
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gardener1987 Aniu staram się dać im coś bogate w rożne składniki aby cebulki mogły zmagazynować potrzebne im zapasy na wydanie kwiatów w następnym sezonie.
Zwykły to nie wiem jaki masz na mysli - taki startowy na wiosne do wszystkiego ?
Byłam u Ciebie i podziwiałam - faktycznie mimo podroży jaka ma za sobą planuję zakwitnąć.

takasobie Miłko jak dotrę jutro na działkę to pstryknę fotkę z małych Ostróżek. One mają dość charakterystyczne i piękne liście.
Wstawię fotki i dam znać :wit

Kilka dni temu zaniosłam 2 doniczki z Fuksjami na działkę bo cięzko było je zmieścić na parapecie małego okna.

Obrazek

Obrazek

Na szczytach pedów juz pokazały się małe pączki kwiatowe

Obrazek

Rozsadziłam też młode Fuksje które wyhodowałam z sadzonek zdrewniałych pobranych późną jesienią i zadołowanych w ziemi - zimę spędziły w chłodnej piwnicy ale dość nieoczekiwanie szybko ruszyła wegetacja. Zanim to odkryłam już były wybiegnięte blade pędy. Jednak udało się je utrzymać i Dzięki temu mam dorodne sadzonki.

Obrazek

foto z 22.03.12
Obrazek

foto z 15.04.12
Obrazek

foto z dania 27.04.12
Obrazek

Obrazek

Zanim wyniosę swoje Fuksje na działkę to zawsze tak na wszelki wypadek pobieram sadzonki aby nie stracić odmiany
Udało mi się znaleźć sadzonke z 3 listkami ... ;:138
a to oznacza , że korona będzie o 1/3 gęstsza i co za tym idzie bedzie tez obfitsze kwitnienie.
sadzonki pobrane do ukorzenienia
Obrazek

Obrazek

I na koniec młodziutka Fuksja MAGELLANICA 'RICCARTONII' wyhodowana na prośbę znajomej z Forum ( Marzena06)
fotka z dnia 29.04.12 ale już jest większa bo teraz rośnie jak na drożdżach.
Trzeba by uszczknąć jej stożki wzrostu na najwyższych pędach ale już niech rządzi się przyszła właścicielka wedle własnego gustu ... :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu ;:167 ;:167 ;:167

;:cm
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

Krysiu ja mam taki ten nawóz Interwencyjny nawóz rozpuszczalny Magiczna Siła Substral, może być??
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, piękne masz szafirki. Nie wiedziałam, że są również jesienne. I dzięki tobie je dokarmię, nie wiedziałam, że trzeba. Czy inne cebulowe też dokarmiasz, tulipany, krokusy, narcyzy?
Sadzonki fuksji rzeczywiście dorodne. Właśnie sobie jedną kupiam i jesienią chcę ją spróbować przechować. Do tej pory przechowywałam tylko pelargonie, pobierając szczepki lub dzieląc roślinę mateczną.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ło matko Marzenko .... aż czerwony policzek mam od tych podziękowań.
Oby tylko dotarła w całości.

Aniu z tej serii nawozy sa dobre - swietnie sie rozpuszczają i przy podlaniu roslinka szybko dostaje potrzebna dawke pokarmu.
ja zawsze mam je do róznych roslin bo jak dość długo jest mokro i jeszcze popaduje to zostaje tylko dolistne podlewanie.
Tyle,że słabsza dawka ale szybciutko widać efekty na roslinach.

Gosiu Wiosną sypię ogólnie startowy nawóz na całość a potem wszystkie cebulowe kwiaty dokarmiam dodatkowo aby cebula miała siłę wydać w następnym sezonie dorodny kwiat

Na zakończenie mój Powojnik obsypany pąkami kwiatowymi
To Clematis Grupa Atragene 'Frances Rivis' (alpina), botaniczny
Obrazek

Obrazek

A to sadzonka ukorzeniania od czerwca ub roku na wielką prośbe mojej bliskiej znajomej,
której późną jesienią odechciało się działki ... :;230
Myślała, że działka to wypoczynek, pikniki, opalanie itd ale nie pomyślała,że to tez ciężka praca związana z terminami jeśli chce się cos osiągnąć.

Obrazek

Tak będzie wyglądał za kilka dni jeśli znów wróci słońce

Obrazek

Pozdrowienia dla wszystkich przemiłych gości spacerujących po ścieżkach mojej działeczki.
Pa :wit
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 12:09

Post »

Wkurzasz mnie tym powojnikiem :) Jest.... genialny :) Zazdroszczę :)
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Krysiu przetacznik armeński na śliczny kolor. Mam sentyment do kwiatów w tym kolorze.
Lekcja poglądowa dotycząca uprawy fuksji baaardzo ciekawa. Namiętnie kopiuję Twoje wykłady aby zaczerpnąć, w razie potrzeby, ze skarbnicy mądrości.
Jestem zszokowana, że Powojnik botaniczny jest już u Ciebie w stadium kwitnienia.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu a jak ten żółty powojnik rośnie ci :D
ja też mam ten botaniczny malutka sadzoneczka a ma już jeden kwiatek , a te moje duże powojniki coś się jeszcze lenią :D :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotr-Sz ale mi sie dostało ... :;230
Już więcej nie będę Cię wkurzać ale żeby Tobie przeszło to wpadnij samochodem na kawę i weź sobie tą doniczkę z sadzonką - niech stracę ale nie chce się narażać bo wolę mieć samych przyjaciół niż wrogów .

hala67 ten Przetacznik armeński rosnie u mnie przy głównym chodniku i tak przyciąga wzrok ,ze przechodząc za każdym razem zerkam na niego.
Tez lubię niebieskie kolory i jego odcienie.
Kilka lat temu zakładałam białą rabatę ale wyszła mi zbyt zimna i monotonna więc dosadzam tam czyste niebieskości i z odcieniem fioletu też.
Co do lekcji poglądowej - do usług bo ja we krwi coś z belferki mam.
Ten powojnik to jeden z najwcześniej kwitnących czyli wszystko jest jak trzeba - zero anomalii.

Bożenko sadzonka tanguckiego żyje i ma się dobrze. Cieniowałam go w czasie tych upałów aby nie ucierpiał bo posadzony w miejscu docelowym a tam sporo słońca.
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 12:09

Post »

No we mnie wroga nie masz i mieć nie będziesz :) Ale pamiętaj- ja zazdrość wyrażam werbalnie- nie lubię jej ukrywać :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrze to dobra cecha charakteru
- otwartośc bardzo sobie cenię i nie lubię skrytych ludzi gdzie trzeba sie domyślać o co chodzi ... :;230
Nie lubię tez ludzi którzy patrzą słodko w oczy a za plecami obrabiają siebie nawzajem ile się da
- widzę i słyszę to każdego dnia na podwórku przed blokiem .
Niby sąsiedzi zżyci od lat a tak dziecinnie i nieodpowiedzialnie się zachowują .
Miłej pracy w ogrodzie i dalszych sukcesów.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Krysiu, a mogę podsypać cebulowe saletrą amonową? Ja nie mam szczęścia do fuksji. Morduję je na amen! One mnie nie lubią :( Krysiu, czy udało Ci się ukorzenić budleję? U mnie patyk żyje i są malutkie listeczki. Perowska też się ukorzeniła ;:138
U mnie teraz kwitą powojniki Cecil i Pamela Jacmani. Wkleiłam ich fotki. Polecam te niebieskości ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”