Ile kosztuje ....
Re: Ile kosztuje robocizna w ogrodnictwie...
Hej wszystkim. przeczytalem to co pisaliscie wczesniej. W tym roku otwieram firme ogrodnicza i takie pytanko czy ceny ktore podawaliscie to sa ceny realne ktore moge u siebie zastosowac??
pozdrawiam
pozdrawiam
Ceny realne będą takie jakie mają twoi konkurenci w okolicy, czyli łapiesz za telefon i udajesz klienta co nie zna się na rzeczy. Ewentualnie przeszukaj strony www firm w twojej okolicy i poszukaj tam cenników. Rzadko są dawane cenniki na stronach ale może coś znajdziesz. Ja tak robiłem i dużo się dowiedziałem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2010, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
czasem można szału dostać z tymi telefonami z konkurencji. Przecież od razu takiego idzie rozpoznać
Ja po sezonie mogę tyle podpowiedzieć, że pierwsze roboty kasuj tyle, żeby Ci starczyło na opłaty i coś na górkę.
Najlepiej byłby żeby każdy napisał co konkretnie chce mieć w cenniku i myślę, że każdy forumek dorzuci kilka słów na temat i jakoś sobie te cenniki pobudujecie.
Przede wszystkim nie za drogo i nie za tanio !

Ja po sezonie mogę tyle podpowiedzieć, że pierwsze roboty kasuj tyle, żeby Ci starczyło na opłaty i coś na górkę.
Najlepiej byłby żeby każdy napisał co konkretnie chce mieć w cenniku i myślę, że każdy forumek dorzuci kilka słów na temat i jakoś sobie te cenniki pobudujecie.
Przede wszystkim nie za drogo i nie za tanio !

...i robię co lubię.
Hej. A mam takie pytanie czy ktoś z Was, zajmuje sie caloroczna opieka ogrodow i ile bierzecie np za miesieczne utrzymanie ogrodu?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 mar 2011, o 17:27
Dzień dobry!
Chciałem zdobyć trochę doświadczenia w pracy w ogrodnictwie (m. innymi po to, aby w przyszłości lepiej robić moje ścieżki przyrodnicze- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=14 - dwie w tym roku już zrobiłem ;) jak zrobię zdjęcia to wstawię), dostałem ofertę pracy fizycznej przy zakładaniu ogrodów. Firma dość duża, na priv podam link do strony internetowej.
Chciałbym Was zapytać, ile orientacyjnie taki pracownik zarabia. Nie mam doświadczenia, ale nie jest wymagane jakieś szczególne. Mam wykształcenie leśne i ogólnie na biologii roślin znam się dobrze, mam doświadczenie w produkcji i montażu galanterii ogrodowej, powinienem sobie radzić.
Bardzo liczę na Waszą pomoc.
Chciałem zdobyć trochę doświadczenia w pracy w ogrodnictwie (m. innymi po to, aby w przyszłości lepiej robić moje ścieżki przyrodnicze- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=14 - dwie w tym roku już zrobiłem ;) jak zrobię zdjęcia to wstawię), dostałem ofertę pracy fizycznej przy zakładaniu ogrodów. Firma dość duża, na priv podam link do strony internetowej.
Chciałbym Was zapytać, ile orientacyjnie taki pracownik zarabia. Nie mam doświadczenia, ale nie jest wymagane jakieś szczególne. Mam wykształcenie leśne i ogólnie na biologii roślin znam się dobrze, mam doświadczenie w produkcji i montażu galanterii ogrodowej, powinienem sobie radzić.
Bardzo liczę na Waszą pomoc.
Hej
Mam takie pytanie dla Was wszystkich, ile bierzecie za uprawienie metra kw. glebogryzarka reczna ( bez ciagnika), bo nie wiem ile mniej wiecej przyjac do cennika
Pozdrawiam
Mam takie pytanie dla Was wszystkich, ile bierzecie za uprawienie metra kw. glebogryzarka reczna ( bez ciagnika), bo nie wiem ile mniej wiecej przyjac do cennika
Pozdrawiam
- Grzesiu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
Ja też mam zamiar taki cennik wprowadzić
I to bardzo przydatne informacje
I to bardzo przydatne informacje
Adamek, ja biorę 1 zł za mkw spalinową glebogryzarką plus dojazd jak poza miastem.
A ja się zastanawiam ile kosztuje robocizna za zrobienie odwodnienia na powierzchni około 200 mkw? Bez wliczania materiałów, chodzi o samo wykopanie rowów, i założenia drenaży zgodnie ze sztuką (żwir, geowłóknina itp). Jak to się liczy za mb wykopanego rowu czy jak??
Pozdro dajcie znać jak ktoś robił i zan cenę.
A ja się zastanawiam ile kosztuje robocizna za zrobienie odwodnienia na powierzchni około 200 mkw? Bez wliczania materiałów, chodzi o samo wykopanie rowów, i założenia drenaży zgodnie ze sztuką (żwir, geowłóknina itp). Jak to się liczy za mb wykopanego rowu czy jak??
Pozdro dajcie znać jak ktoś robił i zan cenę.
A ja mam takie pytanie:
Ktoś coś wie w temacie (cennik) wycięcia drzewa owocowego na działce?
Śliwa, stara, wysoka na ok. 5m. Interesuje mnie kwota PLN za takową usługę. Do dyspozycji jest piła spalinowa łańcuchowa.
Pierwsza wersja- drzewo pocięte zostaje na działce,
druga wersja- całe drzewo ścinający zabiera ze sobą,
trzecia wersja- korzenie też znikają...
Będę wdzięczny z odpowiedź.
Ktoś coś wie w temacie (cennik) wycięcia drzewa owocowego na działce?
Śliwa, stara, wysoka na ok. 5m. Interesuje mnie kwota PLN za takową usługę. Do dyspozycji jest piła spalinowa łańcuchowa.
Pierwsza wersja- drzewo pocięte zostaje na działce,
druga wersja- całe drzewo ścinający zabiera ze sobą,
trzecia wersja- korzenie też znikają...
Będę wdzięczny z odpowiedź.
Wycinałem tylko u sąsiadów za przysłowiowy browarek
oczywiście drewno zabierałem na opał, ciąłem lekko poniżej gruntu żeby później nie było widać.

-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
U nas na wsi jest coś w rodzaju wymiany. Ścinający bierze sobie drewno na opał, albo do innych celów. W takim wariancie nie ma przepływu gotówki. Oczywiście można i inaczej, to nie reguła, mówię tylko o znanych mi przypadkach w pobliżu. Korzenie zostają w gruncie.
Zmoderowano.
Comcia
Temat jest wybitnie branżowy, daje nam pogląd na to co i jak organizować w kraju i tego się trzymajmy.
Mamy sezon 2012, wyjątkowy ze względu na szalejące ceny paliw, transportu, utrzymania sprzętu.
Zastanowić należy się, jak konstruować cenni, by przetrwać i nie tracić przy tym potencjalnych klientów,
którzy też mają ograniczone zasoby finansowe.
W przeciwnym wypadku brukarze, zabetonują nam ogrody i pójdziemy z torbami.
Aby uporządkować temat proponuję podzielić go na część
1. Instalację
2. Architektura
3. Trawnik
4. Nasady
5. Inne
Każdy piszący zaczyna temat od formuły
[NASADY]
.... jaki koszt sadzenia ......
.... ile za wycięcie ......
itd...
[ARCHITEKTURA]
.... ile za projekt ....
..... ile za murek ....
...... ogrodzenie ....
..... metaloplastykę ....
Comcia
Temat jest wybitnie branżowy, daje nam pogląd na to co i jak organizować w kraju i tego się trzymajmy.
Mamy sezon 2012, wyjątkowy ze względu na szalejące ceny paliw, transportu, utrzymania sprzętu.
Zastanowić należy się, jak konstruować cenni, by przetrwać i nie tracić przy tym potencjalnych klientów,
którzy też mają ograniczone zasoby finansowe.
W przeciwnym wypadku brukarze, zabetonują nam ogrody i pójdziemy z torbami.
Aby uporządkować temat proponuję podzielić go na część
1. Instalację
2. Architektura
3. Trawnik
4. Nasady
5. Inne
Każdy piszący zaczyna temat od formuły
[NASADY]
.... jaki koszt sadzenia ......
.... ile za wycięcie ......
itd...
[ARCHITEKTURA]
.... ile za projekt ....
..... ile za murek ....
...... ogrodzenie ....
..... metaloplastykę ....
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2010, o 10:32
Ja doszedłem do wniosku że cennik sensu nie ma w mojej (naszej) branży. Dostaję masę telefonów od firm sprzedających cenniki ogrodnictwa ale zawsze odmawiam, bo rozpiętości są tak duże, że nigdy wycena z cennika nie będzie ofertą. Zakres prac trzeba przeanalizować po wizycie w terenie, przeliczyć koszta (wciąż rosnące) i uwzględnić swój zarobek z jakimś zapasem zimowym.
-
- 100p
- Od: 1 mar 2011, o 19:22
- Kontakt:
???????? ktoś chciał Ci wcisnąć cennik ogrodnictwa???Bolszakoof pisze: Dostaję masę telefonów od firm sprzedających cenniki ogrodnictwa ale zawsze odmawiam, bo rozpiętości są tak duże, że nigdy wycena z cennika nie będzie ofertą.

Jak widać w RP na wszystkim można zarobić
a przynajmniej próbować zarobić, a naiwnych nie sieją
sami się rodzą