Mix roślin na balkon(czy nie mają za ciasno?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
kasiekmotyczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2008, o 13:29

Mix roślin na balkon(czy nie mają za ciasno?

Post »

Witam,
kiepski ze mnie ogrodnik ale co rok na wschodnio- południowym balkonie mam piękne surfinie( te w kolorze fuksji, które ładnie się rozrastają). Dają je do skrzynek w róg balkonu w którym jest najwięcej słońca. W tamtym roku w drugi mniej słoneczny róg w okrągłej donicy posadziłam różne rodzaje pokrzywek. Pięknie się rozrosły i ładnie wyglądały. W tym roku wsadziłam do tej donicy trochę więcej roślinek no i obawiam się czy nie przesadziłam. Obrazek

Podpowiedzcie mi proszę czy nie jest tych roślinek za dużo?
Czy ta surfinia z białymi kwitkami bardzo się rozrośnie? No bo jeżeli tak to na pewno ma za ciasno. Boję się też, że dla tej surfinii doniczka jest za niska i opadnie ona na ziemię. Czekam na jakiekolwiek wskazówki.
Awatar użytkownika
Iga123ana
100p
100p
Od: 19 maja 2011, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mix roślin na balkon(czy nie mają za ciasno?

Post »

ja kiedyś miałam to coś szare w środku razem z pelargoniami, ale pelargonie słabo z ta roślinką rosły
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kasiek, na moje oko, to faktycznie strasznie dużo posadziłaś roślin do tej donicy. Tak to ona powinna wyglądać gdzieś w lipcu. :wink: Nie dajesz sadzonkom szans na rozwój. Musisz się tez liczyć z dużo częstszym podlewaniem.
Istnieje też taka możliwość, ze rośliny będą się zagłuszać nawzajem i najdelikatniejsze tej walki mogą nie przetrwać. :roll:
Zdjęcie jest zrobione pod takim kątem, ze nie widać dobrze, jak wysoka jest ta donica, ale mam wrażenie, że może mieć nawet ze 40 cm wysokości, więc jest szansa, że korzenie będą jednak szły w dół i jakoś ci ta kompozycja wytrzyma. Czy zrobiłaś uczciwą kilkucentymetrową warstwę drenażu? Jeśli nie, to zanim korzenie urosną, będą miały pod sobą sporą warstwę mokrego podłoża, co może powodować ich gnicie. :roll:
Nie chcę, żebyś pomyślała, ze się wymądrzam, ale pewnie kompozycja jest jeszcze świeża, na sadzonki wydałaś kupę kasy, więc można jeszcze coś poprawić. :)
kasiekmotyczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2008, o 13:29

Post »

Nie chcę, żebyś pomyślała, ze się wymądrzam
Och przestań :). O takie rady właśnie mi chodziło. Dziękuję. Donica jest wysoka( średnica wewnątrz 32 cm, wysokość 32 cm). Na dole mam żwirek ale nie wiem czy to wystarczający drenaż. Chyba tą białą surfinię przesadzę do małej skrzynki z jedną komarzycą. No i podobno starzec nie służy pelargonią, więc jego też wywalę. Bardzo lubię takie kompozycje ale zawsze się boję, że jak przesadzę to albo rośliny nie dadzą sobie rady albo będą słabiutkie. Na internecie jak się znajdzie takie kompozycje to są zawsze tak właśnie na bogato i jest posadzone dużo roślin razem, ale może to tylko na zdjęciu tak ładnie wygląda.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kasiek, myślę, że podjęłaś dobrą decyzję, ale obawiam się, że połączenie komarzycy z surfinią nie jest najlepszym pomysłem. ;:185 Komarzyca szalenie się rozrasta. Ja miałam w skrzynkach 60 cm po dwie begonie bulwiaste i po jednej komarzycy, tutaj możesz zobaczyć, jak to wyglądało pod koniec lata:
http://images46.fotosik.pl/964/d05e481246a38bc2.jpg
http://images38.fotosik.pl/990/f57ef4e97e8ff8b8.jpg

Komarzyca dorasta co najmniej do metra, więc wg mnie surfinia, zwłaszcza mała przy niej zginie.
Jeśli chcesz coś zielonego do towarzystwa, to polecam ci np bluszczyk kurdybanek, bo jest znacznie mniej ekspansywny, a wygląda ślicznie, ewentualnie bakopę, a najlepiej byłoby stworzyć w wiszącej donicy kompozycję z surfinii białej i jakiejś innej, wyglądałoby to świetnie, bo takie własnie kompozycje widziałam na targu, urocze. ;:108

Jeśli donica ma około 30 cm i dałaś warstwę żwirku, to myślę, ze te kilka roślin, które w niej zostawisz, będzie się dobrze w niej czuć. :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”