Podagrycznik pospolity-jak się pozbyć

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podagrycznik pospolity-jak się pozbyć

Post »

Dzisiaj walczyłam z podagrycznikiem. Przyniosłam go 2 lata temu z piwonią. Wyskubuję odrosty z piwonii, ale coraz więcej pojawia się obok. Zadnej chemi nie mogę zastosować, bo to rabata bylinowa. Będę go męczyć ręcznie aż do całkowitego unicestwienia.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
amaryll
50p
50p
Od: 9 lip 2010, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli to rabata bylinowa, nie można zamiast pryskania, posmarować listków chemią?

Ja właśnie dziś przekopywałam ziemię, w miejscu gdzie będzie siana trawa, ale jutro włączam chemię. I to w okolicy innych bylin.
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Ja mam podagrycznik w Aroniach i pigwie i chcę go tak wykończyć że położę czarną agrowłókninę i przysypię to gróbą warstwą kory może to pomoże.
amaryll
50p
50p
Od: 9 lip 2010, o 21:34

Post »

...wepchnie się w najmniejszą szparkę... :) mi właśnie wylazł spod agrowłókniny pod skalniakiem :)

Ostatnio wyczytałam, że podagrycznik jest polecany jako roślina okrywowa :)
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. Amaryll, niech Cię ręka boska broni przed taką rośliną okrywową. Równie dobry jako okrywa a ponadto świetny zielony nawóz jest żywokost - jeśli chodzi o chwasty, a podagrycznik odrośnie z każdego kawałeczka kłącza jaki pozostanie w ziemi. Rolnikom pomagały niektóre tylko herbicydy doglebowe. Nawet bydłu nie smakuje, ale ludzie ponoć gojedzą w sałatkach wiosennych. Pozdr, Francik
Francik
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

Też mam tego skurczybyka- podagrycznika na rabacie z piwoniami ;:219 Już ja się z nim na wiosne rozprawię.... chyba rundapem będę malować.... a jak nie pomoże to przesiedlam się z piwoniami.... no i każdy korzeń trzeba będzie dokładnie obejrzeć ;:202
Pozdrawiam, Ela
lublinianka
200p
200p
Od: 18 kwie 2013, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

u mnie też to jest w piwoniach. i dodatkowo w trawie! któregoś roku pomagało zwykłe koszenie i wyrywanie, gdzie się dało. niestety chwast odrodził się po kilku latach na nowo. że też na badziewie nie ma czegoś naturalnego tylko ta najbardziej chemiczna chemia! :pogon
izetta
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 14:57

Post »

Wreszcie znalazłam pomoc na mojego paskuda. Najpierw zcinałam wszystkie liscie i pryskałam Raundapem, ale nic nie dawało. próbuję tym fernando. On mimo wykopywania korzonek po korzonku i tak cham odrasta.
izetta
50p
50p

Post »

Udało mi się kupić tego Fernando. Powiedzcie proszę, jak to opryskiwac. Kupiłam butelkę 1 L, na ile to wystarczy? Znaczy się na jaką powierzchnię....
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pół morgi... W każdym razie dużo!
Zrób ciecz roboczą z 15, no- 20ml Fernando na 5l wody.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
izetta
50p
50p

Post »

maryann, zrobię jak radzisz, tylko czy mam to pryskać czy smarować po liściach.... a może podlewać pod liście. W niektórych miejscach mam pojedyncze podagryczniki, ale mam też miejsce, gdzie jak się wkopie łopatę to jest plątanina korzeni na głębokość dobrych 10-15 cm. No i pewna część rośnie między kwiatami bo przeszły...
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko zależy od roślin sąsiednich- jeśli to tylko trawa(czy inne jednoliścienne) to możesz pryskać nawet z samolotu: Fernando zwalczy tylko rośliny dwuliścienne. Jeśli w pobliżu jest zaś roślina jak w/w piwonia- to tak stosować, by żadna zielona część rośliny dwuliściennej nie zetknęła się z preparatem. Przykryć, osłonić na czas oprysku- a jak poplątane to malować tylko chwasta pędzelkiem...
Awatar użytkownika
solaris
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2013, o 00:47

Post »

Długo walczyłam z tym chwastem aż wreszcie ktoś zaproponował mi preparat Mniszek ale należy go zrobić o dużo większym stężeniu. Polałam nim chwasty ( konewką), na drugi dzień zwiędły po czym po kilku dniach uschły. Na kilka lat miałam spokój , nic nie wyrastało , teraz po ok 5 latach pojawiają się pojedyncze , anemiczne osobniki bardzo łatwe do opanowania.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja podagrycznik na rabacie bylinowej zamęczyłam po prostu.
Przez dwa lata wyrywałam i wydłubywałam każdy korzonek.
Wczoraj zauważyłam nowy listek we wrzoścu i nic więcej, a prawdę mówiąc i tym jednym listkiem byłam zaskoczona.
Mogłam się tak bawić bo był tylko na jednej niezbyt dużej rabacie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”