Małe-wielkie szczęście...cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Małe-wielkie szczęście...cz.3

Post »

Witam serdecznie w poświąteczny piątek.
Ciągle jeszcze urlopuję :tan .
Pogoda skłaniała raczej do czynnego wypoczynku i bywania w ogrodzie, niż siedzenia przed komputerem.
Stąd pewnie mniejszy 'ruch' w wątkach.
Uczciwie przyznam, że wieczorkami zaglądałam do was, ale pisać jakoś :oops: ...nie bardzo się udawało.
Wczoraj po południu, w nocy i dzisiaj trochę popadało, więc jest naprawdę majowa zieleń.

Kilka fotek z pleneru.
Jezioro Kamienne zwane Kaszubską Świtezianką, fragment rezerwatu przyrody. Głaz narzutowy - Diabelski kamień. Jest piękna legenda na jego temat. Może kiedyś przy okazji...W długie jesienne wieczory opowiem.

Obrazek Obrazek Obrazek

I z ogródka. ciągle królują tulipany. Są naprawdę niesamowite, ale tego nie muszę wam mówić :) .
W kompozycjach.
Ci, którzy czasami u mnie bywają, wiedzą, że założenia tulipanowe miały być inne. W kolorystyce fioletu, różu i bieli. Mam trochę pięknych niespodzianek :D

Obrazek Obrazek Obrazek

A to już kilka ujęć różnych majowych zakątków w 'rozczochranym'.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja raczej opcjonuję za Primula denticulata - pierwiosnek ząbkowany . Justysiu ...różnica pomiędzy pierwiosnkiem Hallera , a ząbkowanym jest w wyglądzie liści . Hallera ma strukturę i kolor liści bardziej zbliżony do Primuli modesta , ale są one większe ...dużo większe .
Twoja primulka ma liście , jak u większości x polyantha , Juliae , czy eliator , a nawet pokusiła bym się o stwierdzenie ,że może to być pierwiosnek farinosa ..tylko te liście nie dają mi spokoju ...nijak nie pasują .

Masz kolorowo w ogrodzie i przytulnie ...ładne kompozycje , a kot i psiak uzupełniają się nawzajem .
Piękne okolice u Ciebie Justysiu ...takie wyciszające i pozwalające na medytację . Ta z jeziorem , to jak z " Dirty Dancing " .

Co do wierzby , to ona potrzebuje trochę czasu . Próbowałaś przez odkład ? Przyszpilić gałązkę , przysypać ziemią i ...zapomnieć . Po roku odciąć i jeżeli będzie rosła samodzielnie , to się przyjęła . Ja tak robiłam z magnolią i mam już drugą , rosnącą w ogrodzie "Aleksandrinę " . Można lekko naciąć gałązkę , w miejscu , które ma być pod ziemią .
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Legenda!!.Uderz w stół, a nożyce się odezwą ;:138
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Justyno ale widoki :) Pięknie tam u Ciebie. Ojj posiedziałabym przy takiej wodzie, w tej trawie ;:224

Tak to jest jak się człowiek nastawi na jakieś konkretne kolorki, to później mu nie wychodzi. Ale i tak pięknie Ci kwitną te tulipany ;:196
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Justysiu jak ja lubię te Twoje okolice ;:167 Aż mnie rwie nad jeziora ....a do wakacji jeszcze tak daleko :? Ale dam radę ... ;:215 ...dam radę !!!Zobaczę to na własne oczy !!
Kochana ogrodowe fotki bajeczne ,każda kompozycja jest absolutnie doskonała ;:180
A te worki jutowe powaliły mnie na kolana ,rozpuściłam macki i po prostu Cię spapuguję ;:173 Taka będę a co ;:131
Buziaki !!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Cudowne widoki ;:138 A co jest na ostatnim zdjęciu Justynko?
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iga, ;:oj
Toż to wykład na temat pierwiosnków ;:180
Podziwiam twoją wiedzę ;:196
Dziękuję za miłe słowa na temat ogrodu. Są dla mnie niezwykle cenne i motywują ;:108
Dom bez zwierzaków byłby pusty. Kochamy je i traktujemy jak równoprawnych domowników. A one się odwdzięczają ;:167
Okolice wokół cudne. To prawda. Szkoda tylko, że dla niektórych wypoczynek w takim miejscu, to grill, stoły, muzyka z samochodu ;:223
Z tą wierzba muszę spróbować sposób z odkładem. Liczyłam, że jak wierzba, to ukorzenione gałązki bez problemu, a tu ;:185
U mnie takimi sprawami zajmuje się M ;:333 Ma więcej cierpliwości i jest b. systematyczny. Ja niestety... ;:14
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku, na razie tobie pozostawiam monopol na gawędy :wink: .

Agnieszko, dziękuję ;:196 Nic tylko planuj wyprawę nad wodę. Ja z tych, co wolą pochodzić niż poleżeć, obeszliśmy jezioro . Lubię posiedzieć na pniu, zwalonym drzewie, kamieniu, wśród traw, popatrzeć na to samo miejsce z różnej strony. Dzieciaki obserwują przyrodę.

Nastawiłam się, ale liczyłam się z możliwością niespodzianki kolorystycznej. Łatwo zauważyć, że konsekwencja to nie jest moja mocna strona, przynajmniej kolorystyczna w ogrodzie :wink:

Danusiu, do wakacji czas zleci, nawet się nie obejrzymy. Nawet nie wiesz, jak mocno trzymam kciuki za powodzenie twoich planów ;:108
Byłaby możliwość goszczenia was w moim skromnym i rozczochranym :tan
Dziękuję za komplementy. Miło, że ci się podobają. To ty jesteś mistrzynią aranżacji. Ja uprawiam wielką improwizację i ciągłą reorganizację :;230
Taka radosna twórczość :;230.
Co do worków - papuguj. Daję wszem i wobec pozwolenie. Pomysł na recykling w zastosowaniu ogrodowym.
Będzie się nazywało, że propaguję działania proekologiczne & zdrowe żywienie z własnych upraw ;:224
Worki znalazły tez szersze zastosowanie.
Mam nadzieję, że niedługo będą tylko malowniczo prześwitywać przez zwisające kaskady kwiatów ;:218
Kolejne działania na rzecz porządku za domem i powstania cienistej - poczynione ;:108 Już wyłania się pewien zarys tego, co tam może powstać. Trzeba by to chyba przenieść na papier ;:218
Pozdrawiam.
Buziaki ;:196

Obrazek Obrazek

Zosiu, dzięki bardzo ;:196
To rozwijający się wiąz drobnolistny (podejrzewam, że Gejsza, ale pewności nie mam). To M cudak (jeden z wielu) ;:108
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Justynko, biedna, musisz tak rano wstawać, by pilnować, żeby mąż podlewał. :;230 Ale te śliczne tulipanki to chyba już
sama posadziłaś?Widzę, że stellatę kupiłaś z kwiatkiem. Ja posadziłam w ub. roku, ale jeszcze nie kwitła. Oprócz kotów
ładny jest również piesek. Piękną Szwajcarię Kaszubską trochę zwiedzałam, milo ogląda się Twoje zdjęcia. :D
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Worki super, ale u mnie to byłby chyba nadmiar wiejskości :;230 Aczkolwiek nie wykluczam spapugowania, bo to po prostu ładnie wygląda.
To różowe to już azalia?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Tulipanowe niespodzianki bez względu na kolor zawsze są miłe :wink:

A tę Świteziankę nad jeziorem to już ktoś widział? ;:224 :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Ciekawy pomysł z tymi eco osłonkami z worków jutowych , wart skopiowania . Powiedz , proszę , czy w wiszących koszach masz bezpośrednio na osłonki jutowe sypaną ziemię ? Jeżeli tak , to podczas podlewania chyba będzie się lała brudna , ziemista woda :roll: .
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adriano, wiesz jak to jest :wink:
Kontrola podstawą zaufania :wink: A jak się ucieszył z kubka kawy i towarzystwa.
Generalnie wszystko w ogrodzie sadzę sama. M kopie dołki :;230 (ale tylko dla dużych, róże - do nich niestety nie są przez niego zaliczane ;:223 ).
Stellata miała kilka kwiatów. Zależało mi na niej, więc polowałam na taką 'z dowodami'.
Zwierzaki- to nasi ;:167 domownicy. Psiur po metamorfozie - jak inny ;:oj
Kaszuby cudne, ale to już wiesz.
Dziękuję ;:196 Bardzo lubię robić zdjęcia, najbardziej roślinom.

Ewo, a może dopełnienie a nie nadmiar :D
Też jestem zadowolona z efektu, nie myślałam, że tak fajnie wyjdzie.
Przaśne worki bardziej komplementowane niż elegancka np. Stellata ;:oj
Azalia ;:108 . Kwitnie tez biały rh i jakaś azalia drobna w odcieniu 'żółtej bieli'.

Metamorfozy w świecie zwierząt, czyli pies jak nowy :;230

Obrazek Obrazek

Kwitną azalie i rh.
Obrazek Obrazek

Pierwiosnki.
W ogrodzie tyle teraz piękności o różnych barwach i wielkości.
Przy nich pierwiosnki bardzo skromne i prawie niewidoczne. Należy im się sesja. To one są forpocztą wiosny.

Dwa pierwsze dostałam jako 'zdechlaki' z kwiaciarni przy cmentarzu. Pani była zdziwiona, że chcę je kupić :shock: i podarowała ;:167

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W przeglądzie maleństw nie może zabraknąć fiołków.
To ;:167 , którą zaraża Danusia ;:196
Rosną w różnych częściach ogródka i 'uśmiechają się' z kącików.
Niezapominajki ;:167

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

pozdrowienia dla wszystkich zaglądających do ogródka :wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oliwko, zgadzam się. Tym bardziej, że to cebule-prezenty ;:108
Podejrzewam (niestety), że niejedno dziewczę o bladym licu o poranku widziano :wink: w tych okolicach i młodzieńca...

Igo, dopasowałam donice, w nich ziemia z nawozem i hydrogel, potem folia, a potem juta.
Chciałam uniknąć przelewu brudnej wody. nie wiem tylko, czy aby nie będzie jej nadmiaru i czy odpowiednia wentylacja dla korzeni.
Czy pomysł dobry, ocena za czas jakiś.
Wizualnie mi pasuje.
Miłego :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Justynko piesek był u fryzjera,czy sama masz zdolności?
Ja tez ze swoim yorusem byłam u fryca,teraz na ciepłe dni jak znalazł,a jakie ma teraz gładkie włosy ;:108
U Ciebie kwitną azalie,a u mnie jeszcze w pąkach,ale to kwestia kilku dni i mam nadzieję w tym roku ujrzeć różowe kwiatki ;:224
Pierwiosnki szczerze darowane pięknie będą rosły :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”