siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Post »

pomiedzy pomidorami sa papryki chili one sa niskie aa pomidor buja w góre i na jednego pęd prowadze ;:130
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ewa2019 pisze:Moje pomidorki zaczynają kwitnąć! I co teraz ? Siedzą jeszcze w doniczkach.Dopiero za tydzień , mogę je wysadzić do gruntu,bo z soboty na niedzielę ma być przymrozek! I jeszcze, czy zakwitnięte pomidory, po wysadzeniu do gruntu, zgubią kwiatki?
Zależy w jakiej są formie i jak zniosą zmianę warunków towarzyszącą sadzeniu. U mnie kiedyś pozbyły się pierwszych gron, ale było za chłodno i mokro po wysadzeniu. Jeśli nie doznają szoku powinno być ok :wink:

Menqa - rozsada powinna mieć już wykształcone pierwsze grona. Nic się nie stanie jak posadzisz młodsze, tylko później zaowocują.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Suppa pisze:
ewa2019wy pisze:Moje pomidorki zaczynają kwitnąć! I co teraz ? Siedzą jeszcze w doniczkach.Dopiero za tydzień , mogę je o z sadzić do gruntu,bsoboty na niedzielę ma być przymrozek! I jeszcze, czy zakwitnięte pomidory, po wysadzeniu do gruntu, zgubią kwiatki?
Zależy w jakiej są formie i jak zniosą zmianę warunków towarzyszącą sadzeniu. U mnie kiedyś pozbyły się pierwszych gron, ale było za chłodno i mokro po wysadzeniu. Jeśli nie doznają szoku powinno być ok :wink:
Są w bardzo dobrej formie-t.z. ciemno-zielone, ale wysokie, i z kwiatkami.Zaczekam około tygodnia. Dzięki za odpowiedż. :wit

[bquote]]Menqa[/b] - rozsada powinna mieć już wykształcone pierwsze grona. Nic się nie stanie jak posadzisz młodsze, tylko później zaowocują.[/
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Menqa
50p
50p
Od: 3 sty 2012, o 07:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Suppa - dziękuję za odpowiedź. Z niecierpliwością będę wyczekiwać pojawienia się pierwszego grona, a jak się nie zdąży pojawić to i tak posadzę ok. 15-20 maja. Pozdrawiam.
Azalka
200p
200p
Od: 13 cze 2010, o 13:19

Post »

Poniżej moje maciupelki. Pierwsze podejście sadzonkowe.
Poproszę o podpowiedź, bo nie umiem zgadnąć, co ja im zrobiłam, że się skręcają listki -
przelałam, przegrzałam, poparzyłam, za dużo nawozu czy co? :shock:
Najpierw wysiałam do tacki po mięsie wielkim stadem, ale szybko przesadziłam (tylko z liścieniami) do wielodoniczek, ziemia do warzyw Hol Lasu. Stały na południowym oknie, wyglądały sobie tak:

Obrazek

już tam się coś zaczęło podwijać.
Zadnych dodatkowych nawozów nie podawałam.

Po tygodniu, może chwilę więcej, trochę się powyciągały i zaczęły się listki zwijać w trąbkę. Szybko je przepikowałam do kubków do piwa, do ziemi do pikowania kronen (taką tylko miałam w domu, a chciałam ratować), znów po liścienie. Myślałam, że może przelałam - dość było mokro w tych wielodoniczkach.

Mogłyby być troszkę ciemniejsze, ale nie są w kolorze jakieś bardzo złe. Wszystkie duże pomidory pozwijały liście w trąbki, koktailówki mają się świetnie i nic nie zwijają.
Dziś stały w północnym pokoju przy samiusieńkim oknie, dalej pozwijane, nawet bardziej. Wyglądają teraz tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak temu zaradzić? Jak je "naprawić"?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zostaw te pomidory w spokoju, bo nic im nie dolega.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Azalka, forumowicz ma rację. Musiałabyś zobaczyć jak wyglądała moja rozsada po pikowaniu :lol: A teraz to przystojne pomidorasy do wysadzenia.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek
Jak pisłam wcześniej, pomidorki są w dobrej formie, ale wysokie(0,5m) i kwitną.Czytałam (chyba) na forum,że można wysadzić wysokie
pomidory, głęboko(po pierwsze liście), albo "położyć"płasko i przysypać ziemią?Czy dobrze zrozumiałam?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

One sa wysokie bo sie wyciagnely, czy po prostu urosly juz duze ? Bo jak nie sa wyciagniete, to po co je na lezaco sadzic ?
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Czytałam (chyba) na forum,że można wysadzić wysokie
pomidory, głęboko(po pierwsze liście), albo "położyć"płasko i przysypać ziemią?Czy dobrze zrozumiałam?
Można je wysadzić na leżąco. Należy usunąć liście, które znajdą się pod powierzchnią ziemii.
Pamiętaj, jak ułożona jest łodyga, by podczas np. spulchniania gleby, nie uszkodzić rośliny. Głębokość, na jaką przykopujesz łodygę, to ok. 10 cm.
kasztaanka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2012, o 12:12

Post »

Witam wszystkich
Mam pytanie do ekspertów, na moich torfowych doniczkach z pomidorami (z ogórkami także)oraz ziemi pojawiły sie małe kuleczki jakby jajeczka koloru rdzawego, taki dość nietypowy kolorek. Nawet jak zniszcze te kuleczki to po paru dniach pojawiają sie nowe. Czy ma ktoś pomysł co to może być? Najbardziej obstawiam jakiś grzybek lub coś w tym stylu, bo nie wyglada to na żadne owady.
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Tula pisze:One sa wysokie bo sie wyciagnely, czy po prostu urosly już duze ? Bo jak nie sa wyciagniete, to po co je na lezaco sadzic ?
Urosły takie duże(koralik-żółty i czerwony oraz malinówka) :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeśli one nie sa powyciagane, to bym sobie nie zawracala glowy sadzeniem pod katem, tylko normalnie wsadzila pod pierwsze liscie. Ew. usunela je jeśli sie klada na ziemi.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

kasztaanka, a nie jest to nalot/wykwit z wody od podlewania (taki jak kamień w czajniku?)
Z roślinkami wszystko ok.?
Pozdrawiam
Jerry
Azalka
200p
200p
Od: 13 cze 2010, o 13:19

Post »

forumowicz pisze:Zostaw te pomidory w spokoju, bo nic im nie dolega.
Dzięki, Mistrzu :D
To moje pierwsze pomidorowe bachory i okropicznie bym chciała, żeby z nich coś dobrego wyrosło.

A kiedy je zacząć nawozić?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”