Zielony świat Moniki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielony świat Moniki

Post »

Witam jeszcze raz :wit
Więc działeczka. Od dwóch lat chodziło mi po głowie zdobycie kawałka ogródka ale niestety z powodów finansowych na staraniach się skończyło. W tym roku pragnienie pojawiło się znowu i zmobilizowało mnie do dalszych poszukiwań. No i się udało ;:138 Znalazłam działkę zaniedbaną, opuszczoną i w cenie która nie wymagała sprzedania nerki i płuca :;230
Działka znajduje się około 25 minut spacerkiem od mojego domu w ROD w Lubiczu Dolnym. Ma dokładnie 366,7 m2 z czego 360,7 m2 to zielsko :;230
Na działeczce niestety nie ma prądu i konieczne jest pogłębienie studni wieć czeka mnie nie tylko odchwaszczenie ale i trochę walki z biurokracją ;:223
A teraz długo oczekiwane zdjęcia ;:108 Tylko nie oczekujcie zbyt wiele bo jak na razie to masakra ;:145
Na działce są dwie brzozy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wielka choinka:

Obrazek

Obrazek

Fajny iglaczek:
Obrazek

Wierzba:

Obrazek

Obrazek

Czereśnia, kilka jabłonek, kilka mniejszych choinek i dwa drzewka owocowe, na razie nie zindentyfikowane:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poza tym jest jeszcze cała masa orlików, malutka prymulka i paprotka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i poza tym cała masa pracy. Trzymajcie za mnie kciuki ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

witamy WIOSNE najgoręcej ;:138 super fotki ;:138 ;:138 ;:138 ;:180 ;:180 ;:180
pozdrawiam
Kasia
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Monika.... ;:oj super Brzoza cudna , jakaś wielka choina ...super ( zawsze możesz podciac dolne gałęzie i posadzić coś na dole), ten iglak jest fantastic to chyba świerk conica i to ma juz sporo latek ,,przepięknisty , wierzba taka malownicza ,ze szok ...i jeszcze czereśnia ,paparocie...ciekawe co jeszcze się wynurzy
Wielkie drzewa to skarb, masz cień dla host ,brunerek ,paproci....
Monika jest na samym poczatku świetnie ;:333
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Aryia1985 - dzięki, dzisiaj otwarcie sezonu prac działkowych to fotek będzie więcej
Keetee - też się cieszę że są duże drzewa, bo wiem że hosty lubią cień ;:138 Kilka drzewek jest do wycięcia bo raczej nie będę potrzebować 7 jabłonek ale kilka najładniejszych zostanie ;:108
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, no Monika, szalejesz :) , już dwie strony nowego wątku. Myślę, że w kwestii działki za wiele nie mam się co rozpisywać, bo jedynie jeżdżę do kogoś na działkę, jako że swojej nie mam. Natomiast wśród balkonowych najbardziej zainteresował mnie kroplik. Kupiłaś rozsadę czy wysiewałaś sama, bo nie pamiętam. Ja jakoś tych kroplików u nas nigdzie dotychczas nie widziałam. Jednak one podobno zachowują się jak dzikie powoje i w dzień zamykają kwiaty. Czy u ciebie tez tak jest?
A jakie masz powojniki?
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Moniko masz duże pole do popisu.Z owocowymi poczekaj aż dojrzeją.Zobaczysz, jakie są w smaku.Z czereśnią uważaj.Sprawdzaj czy owoce nie robaczywe.Pokaż bliżej liście tych nieznanych.Może uda się zidentyfikować.Ta wierzba to taka zwykła, bo wygląda na mandżurską.Podoba Mi się ten iglak.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

:shock: piękna działeczka. Gratuluję zakupu ;:108
Wcale niezachwaszczona... no i troszku kwiatów i roślinek już jest posadzonych. Nic, tylko kopać i sadzić.. Toż to będzie Twój "raj na ziemi" ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

:wit Witam w drugiej części Twego wątku :D Twój balkon świetnie si ę prezentuje no i gratuluję zakupu działki :) Zapowiada się świetnie - będę śledzić postępy prac :wink:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Brzozy piękne - też mam, trochę śmiecą na jesień, ale ich szum liści na wietrze jest świetny. :)
Prymulka w ciekawym kolorku, podoba mi się. Monia nie jest źle, drzewa to skarb, a w chaszczach znajdziesz pewnie jeszcze inne kwiaty. Trzymam kciuki!
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
nika28
500p
500p
Od: 11 lip 2011, o 19:11

Post »

No Kochana ;:oj ;:oj ;:oj działeczka jak się patrzy ;:138 ;:138 ;:138 Przepiękna i tylko czekać jak dzięki Twoim rączkom jeszcze bardziej wypięknieje ;:108 ; EXTRA ;:215
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam kochani ;:196
Niedawno wróciliśmy z działeczki i ledwo żyjemy, marzę tylko o ;:19
Dzisiaj wycinaliśmy chore drzewa i takie ogólne porządki w choinkach. W sumie trzy razy chłopaki robili kurs pickup'em z przyczepką w pełni załadowaną. Drzewka chorowały, żadne z nich nie było w ogóle przycinane i z tego co mówili sąsiedzi owocowały bardzo słabo.
Ale szczegóły jutro, zdjęcia myślę fajne no i będziecie mogli nas "poznać" bo oczywiście będą zdjęcia z nami w roli głównej ;:oj
Rapuznel - balkonowych i domowych nie zabraknie to zaglądaj często bo będę tęsknić ;:196 Kroplika kupiłam gotowego po 2,99 zł za sztukę w ogrodniczym. Nie zauważyłam żeby zamykały kwiatki ale nie stoją w pełnym słońcu tylko w półcieniu. Powojniki mam dwa Betty Risdom - ale niestety coś z nimi jest nie tak. Zaczęły wypuszczać nowe listki i wszystko uschło. Nie wiem czemu bo podlewane. Muszę się dowiedzieć czy jakoś je ratować czy ściąć i czekać aż puszczą od korzenia ;:185
Semper - dwa NN już rozpoznane - grusza i śliwka. Wycięliśmy kilka jabłonek bo 7 to mi raczej nie potrzebnych na tak małym terenie :;230 Co do czereśni to wiem - będę uważać na robaczki, ale trochę białka nie zaszkodzi :;230 Wierzba wiem że mandżurska, już poszperałam w necie, jest trochę pokraczna ale zobaczymy może uda się ją jakoś ogarnąć ;:108 Iglaczek fajny ale strasznie wygląda w środku ;:145 w ogóle nie miał ziemi tylko grubą na jakieś 10 cm warstwę zbutwiałych igieł - nie dziwię się że jest w takim opłakanym stanie. Ale będę o niego walczyć ;:163
Justuś27 - cześć kochana :wit No jednak jest zachwaszczona bo to taka nie pielona od ponad 5 lat tylko koszona raz do roku ;:223 Ale damy radę!
Migotko - witam kochaniutka ;:196 Jutro kończę prace na balkonie, w przyszłym tygodniu będzie ostatnia paczka z roślinkami :tan
Moniczek - wiem że brzozy i wierzba będa śmiecić, ale ten szum ;:oj
Nika28 - już posadziłam pierwszą malinę ;:138 nie moge się doczekać dalszych prac ale roboty będzie że hoho!!
Kochani idę ziuziu! Zapraszam jutro na zdjęcia!
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzielna dziewczynka ;:333 słodkich snów ,ooojak sie super spi po takiej charówie ;:224
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27

Post »

:wit
Doniczkowe +działeczka +balkon -rewelacyjna zacheta -kwiatki przepiekne
az jestem ciekawa nastepnych zdjęć :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Wierzby mandżurskie już takie są.Ja mam większą prawie 20-letnią.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No no no...ładnie się przysnęło :;230
Pobudka :uszy