Poprzednią część możecie znaleźć tutaj Balkon Moniki
Z racji rozszerzenia "działalności ogrodniczej" z samego balkonu na kwiatki domowe, a od 20 kwietnia tego roku także na działkę zostałam zmuszona założyć wątek typu 3w1 - balkon, kwiaty domowe i działka

Przesiadywanie na forum zaowocowało nie tylko ograniczeniem przestrzeni życiowej - skąd się wzięły te wszystkie kwiatki na parapetach to ja na serio nie wiem

Może zacznijmy od roślinek balkonowych - wprawdzie nie wszystkie są jeszcze na miejscu, w przyszłym tygodniu przyjdzie jeszcze jedna paczka i jeszcze czeka mnie jedna wizyta w ogrodniczym, bo dopatrzyłam się kilku pustych doniczek, które trzeba ekspresem zapełnić

Balkon ma 6m2, wystawa południowo-zachodnia i zmieści zaskakującą ilość kwiatów

A więc:
Moja kochana Żaba z goździkiem:

Żabcia jest do dzisiaj bezimienna, może powinnam ogłosić Ankietę na imie dla mojego księcia ??
Kwietnik podwójny:

U góry nasturcja karłowa Alaska - ślicznie wyglądaja jej pstrokate liście

Na dole szczawik bordowy - moje tegoroczne odkrycie na miarę odkrycia Kolumba

Skalniaczek a w nim rozchodnik ościsty i dwa rojniki NN z Biedronki:

Kolejne odkrycie - kroplik kupiony całkiem przypadkiem, ale tak mnie zauroczył, że nie mogłam się oprzeć pokusie zabrania go do domu

W donicy drewnianej z dwoma powojnikami rosną:
Floks douglasa Lilac Cloud

i Dzwonek Campanula poscharskyana Lisduggan

W jednej z dwóch donic glinianych rośnie winobluszcz pięcioklapowy Star Shower a z nim:

Floks subulata Coral Eyes

i Żagwin Aubrieta hybride Blaumeise

W tym roku postawiłam na pelargonie i zamówiłam kilka ciekawych odmian

Pelargonie Stellar przewieszające o powcinanych liściach i poszarpanych kwiatach - Gwen Lewington i Richards Hodgson - w tle oczywiście mój kudłacz - Kropka

Pelargonie Dwerg o zwartym pokroju - Clatterbridge i Rosina Read

A to moje potwory - kobea pnąca i tunbergia. Patyczki mają po 120 cm

Na teraz to wszystko, po południu przedstawię moją działeczkę, która na razie przypomina busz ale mam nadzieję, że wkrótce stanie się moim azylem.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko