Usychające dwuletnie sadzonki tuji Smaragd

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
goldzi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Usychające dwuletnie sadzonki tuji Smaragd

Post »

Witam

Mam oto taki problem z moimi roślinkami. W zeszłym roku na jesien zakupiłem 400 szt jednorocznych ukorzenionych sadzonek tuji Smaragd. Sadzonki te posadziłęm w ziemi do iglakó w platikowych doniczkach produkcyjnych. Te doniczki poustawiałem bezpośrednio na grunie. Dookoła zbudowałem im taką osłonę z palików do których przybiłęm folię aby miały trochę ochronę przed wiatrem. Czesto podlewałem i tak przez jesień wyglądały bardzo ładnie. Ku mojemu zdziwieniu i tegoroczną zimę też nieżle przeżyły. Dopiero od jakiegoś miesiąca niektóre z nich żółkną usychają. Niektóe tylko na wierzchołkach a niektóre już całe. Tuje regularnie podlewane. Z tydzień temu posypałem ich troche nawozem do iglaków ale na razie niezaobserwowałem poprawy. Planowałem potrzymac ich w takich warunkach jeszcze około roku gdy postawię już konkretne ogrodzenie i wtedy posadze je w docelowe miejsce ale teraz nie wiem czy przetrwają Jakie mogą być przyczyny usychania takich dwuletnich roślinek. Za każdą pomoc będę wdzięczny. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Usychające dwuletnie sadzonki tuji Smaragd

Post »

Brak przewiewu i zbyt duże podlewanie mogło wywołać w przegrzanym inspekcie chorobę grzybową.
Tak sobie myślę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”