Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
- andowan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Ewo - oczywiście, że się podzielę. Zbiorę nasiona z różnych okazów. Wiesz oczywiście, że dziedziczenie cech jest różne. Ale moje samosiejki wychodzą często jeszcze bardziej strzepiaste, niż rośliny mateczne.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już się cieszę
W siewie to właśnie jest najciekawsze-nigdy nie masz pewności, co się pokaże
Lubię siać, choć nie zawsze kończy się to sukcesem.
- ktoś

- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Aniu sasanki u Ciebie są prześliczne 
- andowan

Ewo
Mariolu - trzy lata i będą kępy
Danusiu - dziękuję. Nie mogę się oprzeć kolejnym wysiewom aby móc się cieszyć tymi "puchatymi" roślinkami
Wykwitają nowe siewki sasanek. Bardzo się cieszę z jaśniutkiej różowej z podmuchem zieleni. Jest pojedyncza ale przeurocza. Dziękuję Izo za nasiona

Prymulki też korzystają z ciepłych dni. Z nasion wyrosły mi śliczne stripety o mniej lub bardziej żyłkowanych płatkach. Szkoda, że zima wyeliminowała 2/3 sadzonek. Ciekawe, jak zakwitną następne

Mariolu - trzy lata i będą kępy
Danusiu - dziękuję. Nie mogę się oprzeć kolejnym wysiewom aby móc się cieszyć tymi "puchatymi" roślinkami
Wykwitają nowe siewki sasanek. Bardzo się cieszę z jaśniutkiej różowej z podmuchem zieleni. Jest pojedyncza ale przeurocza. Dziękuję Izo za nasiona

Prymulki też korzystają z ciepłych dni. Z nasion wyrosły mi śliczne stripety o mniej lub bardziej żyłkowanych płatkach. Szkoda, że zima wyeliminowała 2/3 sadzonek. Ciekawe, jak zakwitną następne

- ewamaj66

Zamówiłam sobie miłka wczesną wiosną i się cieszyłam, że będę mieć. Tymczasem okazało się, że wszystko wymarzło w szkółce i dostałam zwrot pieniędzy. Nie o to mi chodziło
Może trafi się okazja na targach.
Aniu, wszystko ślicznie kwitnie u Ciebie i te boskie prymulkowe stripedy, które odeszły u mnie w zapomnienie. 
Pozdrawiam , Elżbieta
- peonia

- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Wspaniałe rośliny , miło było poglądać :)Aniu gdzie zdobyłaś iris graberiana?
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Przy mojej serduszcze kanadyjskiej jest ,tak sądziłem,kilka siewek.Podczas działkowej dyskusji usłyszałem,że to nie siewki.
Prawdopodobnie zachowuje się ona jak zawilec czyli to są odrosty.Potwierdzisz,że tak to jest ?.
Prawdopodobnie zachowuje się ona jak zawilec czyli to są odrosty.Potwierdzisz,że tak to jest ?.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- andowan

Ewo - niestety wszyscy ponieśli straty. Ja pocieszam się, że dla mnie rośliny - to hobby ale dla wielu ludzi, to źródło utrzymania. I to oni mają prawdziwy powód do zmartwienia.Szkoda, że nie udało Ci się kupić tego miłka ale jeszcze kupisz
Elu - całe szczęście, że moje stripety posadziłam w różnych miejscach; te, które rosły na gliniastej glebie, przetrwały zimę pod stroiszem idealnie. Reszta przepadła.
Peonio - kupiłam go już dawno i nie pamiętam czy w czeskim luconie czy u pana Pajdy. W każdym razie jest to zdrowy gatunek i świetnie się rozrasta. U mnie zimuje bez kłopotu, nie zagniwa. Podobnie jak I. bucharica. Inne juno, które zaczęłam kupować, okazały się bardzo chorowite i zrezygnowałam z ich kolekcjonowania.
Janku - chyba tak jest, jak piszesz. Ja mam ten gatunek serduszki od ubiegłej jesieni więc nie miałam czasu na obserwację ale zwróciłam uwagę na jego pokrój - listki wyrastają z kilku miejsc oddzielnie więc możliwe, że pod spodem są wedrujące kłącza, jak to u serduszek bywa. Oby, bo jestem zachwycona tą roślinką

Elu - całe szczęście, że moje stripety posadziłam w różnych miejscach; te, które rosły na gliniastej glebie, przetrwały zimę pod stroiszem idealnie. Reszta przepadła.
Peonio - kupiłam go już dawno i nie pamiętam czy w czeskim luconie czy u pana Pajdy. W każdym razie jest to zdrowy gatunek i świetnie się rozrasta. U mnie zimuje bez kłopotu, nie zagniwa. Podobnie jak I. bucharica. Inne juno, które zaczęłam kupować, okazały się bardzo chorowite i zrezygnowałam z ich kolekcjonowania.
Janku - chyba tak jest, jak piszesz. Ja mam ten gatunek serduszki od ubiegłej jesieni więc nie miałam czasu na obserwację ale zwróciłam uwagę na jego pokrój - listki wyrastają z kilku miejsc oddzielnie więc możliwe, że pod spodem są wedrujące kłącza, jak to u serduszek bywa. Oby, bo jestem zachwycona tą roślinką
- andowan

Kilka zdjęć z wczoraj.
Sasanki jeszcze mnie nie znudziły. I nie znudzą z pewnością

Ta znalazła się u mnie "wsiana" w doniczkę z inną rośliną jako bonus. Mam nadzieję, że dobrze ją oznaczyłam. Zaczynają kwitnąć trójlisty ale wiedną w tym upale.

Po raz pierwszy doczekałam się kwiatów Daphne blagayana. Pachną i wyglądają obłędnie
I jeszcze jedna prymulka "striped" z nasion.

Sasanki jeszcze mnie nie znudziły. I nie znudzą z pewnością

Ta znalazła się u mnie "wsiana" w doniczkę z inną rośliną jako bonus. Mam nadzieję, że dobrze ją oznaczyłam. Zaczynają kwitnąć trójlisty ale wiedną w tym upale.

Po raz pierwszy doczekałam się kwiatów Daphne blagayana. Pachną i wyglądają obłędnie

-
kattka24
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 maja 2010, o 13:08
Aniu, ja też mam te serduszka, kupione jak kanadyjskie, ale to chyba D.cucullaria. Kanadyjskie nie powinny takie 'rozkraczone' u góry.andowan pisze:![]()
Prymulki striped są boskie
Swoją drogą trójlisty też fajnie pachną
Pozdrawiam, Kaśka
- andowan

Kasiu - chyba masz rację co do serduszki bo kształt kwiatów D. canadensis jest zupełnie inny. Nie weryfikowałam zgodności gatunkowej bo kupowałam ze źródła, które wydawało mi się wiarygodne. Ta serduszka rośnie obok D. cucularia, która w tym roku mi nie kwitnie. Nie mogę więc porównać kwiatów ale liście jak najbardziej. U tej niby kanadyjskiej są znacznie drobniejsze więc może to jest jakaś odmiana D. cucularia (?). Jestem bardzo ciekawa.
Trochę zdjęć z dzisiejszego poranka, zanim upał umęczył rośliny.
Kwitną trójlisty. Zdaje się, że moje obawy o utratę niektórych okazów, były przedwczesne
Cierpią jednak teraz z powodu bardzo wysokiej temperatury i poważnie martwię się aby nie uległy poparzeniu.

Sangwinarie, które rozwinęły kwiaty po burzy gradowej i dzięki temu uclały.

-- So 28 kwi 2012 21:10 --

Trochę zdjęć z dzisiejszego poranka, zanim upał umęczył rośliny.
Kwitną trójlisty. Zdaje się, że moje obawy o utratę niektórych okazów, były przedwczesne

Sangwinarie, które rozwinęły kwiaty po burzy gradowej i dzięki temu uclały.

-- So 28 kwi 2012 21:10 --

- ewamaj66

Zbieraj, zbieraj nasiona sasanek
Przeszłam się przed chwilą po ogrodzie-ciepło, wszystko rośnie. Zakwitły pierwsze mlecze
Przeszłam się przed chwilą po ogrodzie-ciepło, wszystko rośnie. Zakwitły pierwsze mlecze
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Ania trillium sessile jest cudowny