Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
magdala

Re: Kary za wycięcie drzew

Post »

faniczekolady pisze:Czy muszę błagać biurwy o łaskawe pozwolenie na wycięcie?
Nie musisz....
Ja jedynie wysyłam pismo do gminy ,a urzędniczki odpowiadają mi (również pisemnie,trwa to ok. dwóch tygodni) -tak już trzy
razy uzyskałam zgodę na wycinkę drzew (nieowocowych).
Ktoś o tak "słodkim" nicku raczej powinien optymistycznie patrzeć na rzeczywistość :wink:

Prawdopodobnie będziesz mógł je ściąć (drzewa owocowe),ale zawsze lepiej zapytać ,skoro rosną poza Twoją działką.
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź.
Kolejne pytanie: jak się ma sprawa z przesadzaniem?
-wycinam drzewo, wykopuję karpę, łapią mnie , a ja idę w zaparte że drzewo przesadziłem- przejdzie taki blef?
- przesadzam drzewo i pokazuje nowe miejsce ( dokumentuję zdjęciami)
kolekcjoner smaków
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Ale kombinujesz, nie łatwiej zadzwonić do urzędu i zapytać? :wink:
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

Może. Ale naprawdę rozważam przedadzić kilka drzew. a z urzędem lecę w kulki z pobudek przekonaniowych.
kolekcjoner smaków
DarekRz

Post »

Faniczekolady. Na nie swoim terenie nic wycinać nie możesz. Możesz natomiast zarządać [na piśmie, na podstawie Art. 20, pkt. 11), 13) i 16) Ustawy z dnia 21 marca 1985 r o drogach publicznych] od zarządcy drogi usunięcia samosiejek drzew rosnących w rowie odwadniającym gdyż wstrzymują one swobodny spływ wód opadowych z drogi i powodują podsiąkanie wody na twoją nieruchomość, co z kolei skutkuje rozmiękaniem gruntu i uniemożliwia Ci korzystanie z ogrodu :wink:

Darek
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

To przesadź, z urzędami nie przesadzajmy ;)
Oczywiście nie możesz ruszyć cudzych drzew, chyba że to odrosty od twoich - wtedy czujesz się zobowiązany usunąć "części drzewa" przerastające z twojej posesji a czyniące szkodę w gruncie sąsiada, czyli uszkadzające rów gminny... :lol:

We własnym ogrodzie takie przesadzenie to bieżąca pielęgnacja zieleni, trudno wszystko zgłaszać, nie?
Znam przypadek że ktoś kiedyś wręcz sprzedał drzewa do przesadzenia (wraz z 'usługą') by uniknąć opłat - bo to rosło w miejscu budowy. Chyba nikt nie sprawdzał czy te drzewa nadal żyją, zresztą jeśli uschły to już może byłaby wina nabywcy. Ale w sensie prawnym gdyby przesadzone drzewo nie przyjęło się to opłata za wycinke byłaby wymagana.
To co mówię dotyczy kilku lat wstecz, juz nie siedzę w temacie, mogło się zmienić.

Co sie tyczy rowu, pytanie czyj rów, czyj grunt, i czy rów przydrożny czy melioracyjny.
"Utrzymanie drożności rowów pełniących funkcję rowów przydrożnych należy do Zarządcy Drogi" - ustawa o drogach publicznych.
Natomiast "utrzymanie zjazdów z posesji wraz z przepustami pod nimi" - czyli drożności przepustów - należy do właściciela posesji - ustawa Prawo Wodne (aby jakieś drzewko nie zarasta przepustu?). Jeśli zaś rów pełni rolę w systemie melioracji (odwadnia nie tylko drogę) obowiązek jego utrzymania należy do gminy, jako właściciela terenu. Na wsi starczy zawiadomić gminę że rów zarasta, woda stoi - i niechby pozwolili wykosić i wyciąć samosiejki to się samemu zrobi ;)
:wit
Awatar użytkownika
waniczek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2006, o 20:40

Wycinka wierzby

Post »

Witam, moja znajoma kupiła ogródek działkowy w ROD. Chce postawić altanę, ma już projekt altany i koncepcję na zagospodarowanie działeczki. Jedyną przeszkodą jest rosnąca wierzba iwa. Czy ktoś może poradzić czy trzeba mieć zgodę miasta, prezesa działek na jej usunięcie, czy też może ją wyciąć bez niczyjej wiedzy i zgody? W świetle przyrody wierzba to krzew, a więc?
Norberto
100p
100p
Od: 23 mar 2012, o 17:42

Re: Wycinka wierzby

Post »

Witaj.
Jeżeli drzewo nie stoi na terenie ogólnym ROD tylko na przyznanej działce, to śmiało! Można ciąć :)
Awatar użytkownika
waniczek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2006, o 20:40

Post »

Dzięki.
Wierzba stoi bezpośrednio i centralnie na działce. Może jeszcze ktoś dla upewnienia?
Norberto
100p
100p

Post »

Punkt drugi regulaminu ROD

§ 14
2. Nasadzenia, urządzenia i obiekty znajdujące się na działce, wykonane lub nabyte ze środków finansowych użytkownika działki, stanowią jego własność.

Jest jeszcze kilka przepisów, które pozwalają usunąć wspomniane drzewo z działki.

Wpisz w google "regulamin rod" lub poproś w swoim rodzie o wersję drukowaną.
Wszystko będziesz mieć czarno na białym :)

-- 28 kwi 2012, o 19:40 --

... ale oczywiście potwierdzenie mile widziane :)
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zgodnie z Ustawą o Ochronie Przyrody, która jest nadrzędna dla regulaminu ROD każda wycina drzewa nieowocowego, tudzież krzewu starszego niż 7 lat wymaga zgody odpowiedniego organu - zazwyczaj jest to gminny wydział ochrony środowiska

wystarczy iść, złożyć papierek, odpowiednio uzasadnić i czekać na zgodę

wycinka bez zgody podlega surowym karom (zazwyczaj od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy złotych za jedną roślinę)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Norberto
100p
100p

Post »

Tak, tak! Tu faktycznie trzeba się zgodzić. Zapędziłem się... Cały czas miałem na myśli owocówki.
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

dianek pisze:... każda wycina drzewa nieowocowego, tudzież krzewu starszego niż 7 lat wymaga zgody odpowiedniego organu
Starszego niż dziesięć lat
Krakus
100p
100p
Od: 19 gru 2005, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może poczekać do przyszłego roku, a w tym, ściąć wszystkie gałązki i zaszczepić na pniu gruszkę. W razie czego będzie wytłumaczenie, że to drzewo owocowe. :heja
Pozdrawiam
magda_b
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 lip 2012, o 11:23

Re: wycinanie drzew, krzewów, pnączy o pokroju drzewa ??

Post »

Na mojej nowej działce rośnie w niespecjalnym miejscu jakieś niekształtne drzewo. Nie jest ono chyba zbyt stare, ale stoi w granicy i ogrodzenie przy nim stoi na ?ślinę i plastelinę?. Chcę to uporządkować i najchętniej wyciąć drzewo, ale się boję czy nie ma ponad 10 lat. Piszecie Państwo, że przyjeżdżają urzędnicy, mierzą, ważą a to pewnie będzie trwać z rok ;:222 , a jakie koszty ? Czy samemu można jakoś z dużą pewnością określić wiek takiego drzewa, bez jego ścinania i liczenia słojów ? Albo jest jakaś firma, która to szybko zrobi ?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”