Ogród Danusi cz. 2
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród Danusi cz. 2
Iwonko pierwszy raz robię , a przymierzałam się ze dwa lata i zawsze przegapiłam . Na Warszewie , przed Gubałówka znalazłyśmy dzikie polany usłane mniszkiem , kwiaty mają dorodne , aż miło zbierać , pełny wykwit dopiero się zacznie , zobaczę jak mi wyjdzie i zrobię jeszcze troszkę , bo u mnie tez kolejka się ustawia.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tego co słyszałam, to zbiera się mniszka w maju, ale po co do maja czekać, kiedy teraz tak pięknie kwitnie 

- Tacca
- Kontakt:
Iwonko do maja nie będę czekała bo u nas jest ciepło i w maju to będzie wspomnienie. Zbierać trzeba w słoneczne dni bo wtedy ma najwięcej nektaru.
- Tacca
- Kontakt:
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Danusiu a jak robisz ten miód 

- Tacca
- Kontakt:
Edytko ja korzystałam z tego przepisu.
http://www.okiemjadwigi.pl/przepis-na-m ... karskiego/
http://www.okiemjadwigi.pl/przepis-na-m ... karskiego/
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Danusiu
Witaj
U mnie dopiero pojedyncze kwiatki mleczu a Ty już miód robisz
I rabarbar taki duży - musi być u Ciebie dużo cieplej .
Cieszę się że dobrze się czujesz i możesz po lesie spacerować i szyszki nosić , ja też się wybieram ale na sosnowe szyszki .
Pozdrawiam

I rabarbar taki duży - musi być u Ciebie dużo cieplej .
Cieszę się że dobrze się czujesz i możesz po lesie spacerować i szyszki nosić , ja też się wybieram ale na sosnowe szyszki .
Pozdrawiam

- Tacca
- Kontakt:
Tereniu miło że mnie odwiedziłaś . Na szyszkach byłam w towarzystwie wiec nie nosiłam i zbierać pomogli, dosyć ciężkie są , przydało by się jeszcze ale pomocnicy na razie nie mają czasu, więc czekam cierpliwie. W szczecinie klimat łagodny , za dwa , trzy dni wszystkie drzewa owocowe będą tonąć w kwiatach . Dzisiaj bardzo ciepła noc , jutro zrobię kilka fotek .
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Czekam cierpliwie na zdjęcia 

- Tacca
- Kontakt:
Zrobię, , myślałam ze lilie mi wymarzły , mam kilka sztuk , lubię je , więcej nie planuje . Dzisiaj miałam miłą niespodziankę wyłażą z ziemi , chyba wszystkie przeżyły.
Zmęczona jestem , ciężki dzień dzisiaj miałam . życzę miłych snów.
Zmęczona jestem , ciężki dzień dzisiaj miałam . życzę miłych snów.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

U Ciebie śliczna wiosna, u mnie chyba przedwiośnie

Dzisiaj znalazłam pierwszy kwiatek, który rozkwitł w pełni: to narcyz

Pytanie odnośnie rabarbaru

Tak apetycznie Twój wygląda, że muszę go mieć w ogrodzie

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- Tacca
- Kontakt:
Helenko u mnie wiosna rzeczywiście nabrała rozpędu , ale to uwarunkowania klimatyczne , do Ciebie też w końcu dotrze. Rabarbar można uprawiać z nasion , ale to trochę trwa i można z podziału kłączy wtedy jest od razu.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Danusiu
, nie przemęczaj się, odpoczywaj czasem, czy na jutro masz jakieś plany?, bo jak nie to może bym Ciebie odwiedziła i przywiozła nasturcję?

- Tacca
- Kontakt:
Właśnie zlałam miód z mniszka do słoiczków .Moja pierwsza produkcja. Tyle wyszło .Piękny zapach i rewelacyjny smak , gorąco polecam . Róbcie bo warto.

W przepisach piszą żeby gotować przez dwa dni po ok półtorej godziny, żeby zredukować wodę , ale trzeba wtedy cały czas mieszać , szczególnie w drugim dniu żeby nie przypalić . Ja robiłam tak jak robię dżemy , Chwilę gotuję w szerokim garnku i wyłączam jak wystygnie znowu gotuję chwilę , zanim wystygnie to sporo wody odparuje , wczoraj zagotowywałam cztery razy a dziś jeden raz ,nie nastoję się przy kuchence , konsystencja wydaje mi się być idealna , jest lejący i nie ścieka z kanapki , słodziłam tym miodem herbatę , wyszła doskonała.
Całą noc padał drobny deszczyk , teraz wyszło słonko . Jak tylko pogoda dopiszę idę na nowe zbiory mniszka , aż mi zal że dopiero teraz spróbowałam . Używam dużo miodu , uwielbiam z twarogiem , teraz mam własny.

W przepisach piszą żeby gotować przez dwa dni po ok półtorej godziny, żeby zredukować wodę , ale trzeba wtedy cały czas mieszać , szczególnie w drugim dniu żeby nie przypalić . Ja robiłam tak jak robię dżemy , Chwilę gotuję w szerokim garnku i wyłączam jak wystygnie znowu gotuję chwilę , zanim wystygnie to sporo wody odparuje , wczoraj zagotowywałam cztery razy a dziś jeden raz ,nie nastoję się przy kuchence , konsystencja wydaje mi się być idealna , jest lejący i nie ścieka z kanapki , słodziłam tym miodem herbatę , wyszła doskonała.
Całą noc padał drobny deszczyk , teraz wyszło słonko . Jak tylko pogoda dopiszę idę na nowe zbiory mniszka , aż mi zal że dopiero teraz spróbowałam . Używam dużo miodu , uwielbiam z twarogiem , teraz mam własny.