W moim ogródku - IWONA1311
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku - IWONA1311
Jolu ta roślinka tak właśnie się nazywa obrazki włoskie (arum ) jest to bylina wyrastająca z cebulek, bulwek ma dość oryginalne liście i kwiaty w kształcie kolby (żółto zielone) otoczone pochwą ja je mam pierwszy raz dopiero je przywiozłam więc nie wiele moge o nich powiedzieć, spróbuj poszukać coś na ich temat za pomocą wyszukiwarki na forum, widziałam że kilka osób ma tą roślinkę.
Magda moze i masz rację że liście arum przypominaja troszkę zroślichę ale to nie jest ta roślina.
Magda moze i masz rację że liście arum przypominaja troszkę zroślichę ale to nie jest ta roślina.
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2009, o 12:46
Iwonko
Bardzo Ci dziękuję, tak to jest ta roślinka.
Ja ją posadziłam 2 lata temu i zapomniałam o niej bo nic nie wyrosło a w tym roku mam właśnie takie liście.
Masz pięknu ogród

Bardzo Ci dziękuję, tak to jest ta roślinka.
Ja ją posadziłam 2 lata temu i zapomniałam o niej bo nic nie wyrosło a w tym roku mam właśnie takie liście.
Masz pięknu ogród

Pozdrawiam serdecznie Jola
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Iwonko wspaniałe zakupy. Widzę, ze przybyło Ci sporo bylinek i krzewiki .....super 

- IWONA1311
Jolu
i dziękuję za pochwały ,ogródek dopiero powstaje (bardzo powoli) ale bardzo się staram, bo strasznie lubię kwiaty i prace w ogrodzie. Co do obrazków to ja sobie je przywiozłam z Włoch a tam rosną dziko gdzie nie spojrzałam kępy tych pięknych liści z mniej lub bardziej wybarwionych, ciekawe jak będą rosły u mnie.
Agnieszko troszkę zakupów juz zrobiłam ale to nie wszystkie zaplanowane na ten rok, zobaczymy jak będzie z finansami. Zaczynam kupować też i krzewy bo u mnie tak pusto, jednak same byliny to za mało.
Dzisiaj od rana u mnie
, wczoraj nie miałam czasu na prace ogrodowe ale za to w piątek odnowiłam moja pierwszą rabatę jaka u mnie powstała jeszcze jak tu nie mieszkaliśmy a to efekt mojej pracy

i troszkę dzisiejszych kwiatuszków, na początek sasanki, biała troche zmaltretowana przez deszcz

pierwsze narcyzy

ciemiernik biały ładnie rozkwitł

kokorycz też już zaczyna kwitnąć
i na koniec tulipanki

Agnieszko troszkę zakupów juz zrobiłam ale to nie wszystkie zaplanowane na ten rok, zobaczymy jak będzie z finansami. Zaczynam kupować też i krzewy bo u mnie tak pusto, jednak same byliny to za mało.
Dzisiaj od rana u mnie

i troszkę dzisiejszych kwiatuszków, na początek sasanki, biała troche zmaltretowana przez deszcz

pierwsze narcyzy

ciemiernik biały ładnie rozkwitł

kokorycz też już zaczyna kwitnąć

i na koniec tulipanki

No ja dodałabym jeszcze doniczkowe na lato
(pelargonie surfinie i.t.p) byłoby kolorowo u Ciebie.
(pelargonie surfinie i.t.p) byłoby kolorowo u Ciebie.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko masz pięknie wysprzątany ogród .
U mnie ciągle jeszcze po zimowy bałagan.
W sobotę cały dzień grzebaliśmy się z różami i sadzeniem nowych roślin.
Kolorową wiosnę już masz u siebie, moje białe sasanki jeszcze nie rozkwitły, a całą kępę takich żółtych tulipanów nornice wyżarły .

U mnie ciągle jeszcze po zimowy bałagan.
W sobotę cały dzień grzebaliśmy się z różami i sadzeniem nowych roślin.
Kolorową wiosnę już masz u siebie, moje białe sasanki jeszcze nie rozkwitły, a całą kępę takich żółtych tulipanów nornice wyżarły .

- IWONA1311
Magda u mnie będą doniczkowe ale są to 2 agawy i 2 oleandry i na tym koniec bo tu gdzie mogę postawic doniczki to strona południowa więc nie nadążyłabym z podlewaniem i wszystko by padło, wiem bo w pierwszym roku miałam pelargonie i fuksje w połowie lata to już ich prawie nie było.
Tajeczko u mnie wcale nie jest jeszcze tak wysprzątane to dopiero pierwsza rabata wplewiona dokładnie na innej juz plewionej badyle od nowa, no ale to dlatego też że ja mam po obu stronach działki pola na któych niekoniecznie walczy się z perzem itp więc wszystko mam u siebie, tylko plewię i plewię a teraz w planie nowe rabaty i praca czeka bo dzieci chore. Dobrze że chociaż M obrobił truskawki... A jutro sadzenie ziemniaczków i może uda mi się posiać chociaż część warzyw. Ja tych żółtych tulipanków mam 3 kepki i na razie nic się ich nie czepia (tfu, tfu) jeśli chcesz to służę cebulkami.
Tajeczko u mnie wcale nie jest jeszcze tak wysprzątane to dopiero pierwsza rabata wplewiona dokładnie na innej juz plewionej badyle od nowa, no ale to dlatego też że ja mam po obu stronach działki pola na któych niekoniecznie walczy się z perzem itp więc wszystko mam u siebie, tylko plewię i plewię a teraz w planie nowe rabaty i praca czeka bo dzieci chore. Dobrze że chociaż M obrobił truskawki... A jutro sadzenie ziemniaczków i może uda mi się posiać chociaż część warzyw. Ja tych żółtych tulipanków mam 3 kepki i na razie nic się ich nie czepia (tfu, tfu) jeśli chcesz to służę cebulkami.
- Tajka
Iwonko jesteś bardzo uczynna, że chcesz się dzielić tulipankami, ale bardzo dziękuję,
jesienią z pewnością będą w sklepach.
Wnuczek od września idzie do przedszkola, to ja będę miała dużo czasu, żeby buszować za roślinkami, chociaż już nie mam gdzie sadzić.
Tej zimy nornice mało szkód zrobiły w ogrodzie, tylko mróz wymroził.

Wnuczek od września idzie do przedszkola, to ja będę miała dużo czasu, żeby buszować za roślinkami, chociaż już nie mam gdzie sadzić.
Tej zimy nornice mało szkód zrobiły w ogrodzie, tylko mróz wymroził.

- IWONA1311
Tajeczko ja jak mam się czym dzielic to się dziele gdyż sama wiele roślinek dostałam od znajomych dopiero teraz więcej kupuję. poza tym wychodzę z załozenia że jeśli mogę mieć jakąś roślinkę od kogoś za darmo to biorę a za te pieniążki kupię coś innego...
Iwonka ,taki słoneczny taras jak ja mam to nie porównuj ze swoją działką.Ale nawet przy takim ciepełku coś urośnie.Nie chcesz tyle podlewac dodajesz odrobinę żelu do doniczki,roslina ma wystarczająco wilgoci.
Iwonko pięknie się robi i kolorowo u Ciebie. Sasanki są słodkie. Muszę koniecznie posadzić je u siebie. A tulipanki..... urocze
, wiesz może jaka to odmiana???
Niestety problem południowych stron to duże nawadnianie. Wiem coś o tym, bo z uporem od trzech lat sadzę dużo roślin na swoim południowym balkonie,a potem zła jestem na siebie, że zasuszam kwiaty, pomimo, że podlewam je w upalne dni dwa razy dziennie.

Niestety problem południowych stron to duże nawadnianie. Wiem coś o tym, bo z uporem od trzech lat sadzę dużo roślin na swoim południowym balkonie,a potem zła jestem na siebie, że zasuszam kwiaty, pomimo, że podlewam je w upalne dni dwa razy dziennie.

Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Kawałek zielonego marzenia
Śliczna ta biała sasanka, listki malutkie, ale kwitnie na całego. I ciemiernik rozkoszny. Wiosna
Po południowej stronie fajnie by kwitły gazanie, ale faktycznie z podlewaniem mogłoby być różnie.
Ja mam na szczęście południowo-wschodni balkon, więc słońca jest dużo, ale roślinki dają radę. Kiedyś miałam właśnie gazanie i szalały w słońcu

Po południowej stronie fajnie by kwitły gazanie, ale faktycznie z podlewaniem mogłoby być różnie.
Ja mam na szczęście południowo-wschodni balkon, więc słońca jest dużo, ale roślinki dają radę. Kiedyś miałam właśnie gazanie i szalały w słońcu

- IWONA1311
Magda u Ciebie jest juz troszkę większych drzew więc masz też trochę zaciszniej a ja jak miałam doniczkowe na dworze to albo latałam i podlewałam albo podnosiłam powywracane doniczki i zmiatałam ziemię z kostki. poza tym Ty masz kogo pogonic do podlewania, a ja sama musiałabym latać z konewką, więc wystarczy to co będę mussiała podlewać na rabatach (mam nadzieję że nie będzie takiej potrzeby)
Kasiu ja tez bardzo lubię sasanki, a co jeszcze lepsze bardzo podobają sie mojemu M, który ostatnio jak był ze mna w szkółce to kupił aż 3 nowe, bo mamy 3 ale kwitnie tylko dwie jedna bordowa ledwo przetrwała, więc faktycznie musisz je posadzić. tulipanki o które pytasz to tulipany Tarda.
Olga sasanki są urocze, one na początkumają kwiaty a liście pokazują się później - taki ich urok.O gazaniach to właśnie myślałam żeby w tym roku posadzić kilka na rabacie bo one najładniej kwitna na
Dzisiaj będzie sadzenie ziemniaczków (oczywiście to praca M )a ja jak mi przygotuje miejsce to posieje dziś jakieś warzywka, albo jutro, zobaczymy jak będzie z czasem.
jest 11:30 M juz sadzi ziemniaczki
Kasiu ja tez bardzo lubię sasanki, a co jeszcze lepsze bardzo podobają sie mojemu M, który ostatnio jak był ze mna w szkółce to kupił aż 3 nowe, bo mamy 3 ale kwitnie tylko dwie jedna bordowa ledwo przetrwała, więc faktycznie musisz je posadzić. tulipanki o które pytasz to tulipany Tarda.
Olga sasanki są urocze, one na początkumają kwiaty a liście pokazują się później - taki ich urok.O gazaniach to właśnie myślałam żeby w tym roku posadzić kilka na rabacie bo one najładniej kwitna na

Dzisiaj będzie sadzenie ziemniaczków (oczywiście to praca M )a ja jak mi przygotuje miejsce to posieje dziś jakieś warzywka, albo jutro, zobaczymy jak będzie z czasem.
jest 11:30 M juz sadzi ziemniaczki

- Tajka
Iwonko moje ziemniaczki także już posadzone.
Trzy rządeczki po trzy m każdy.
M rozsypywał kompost, gdyż u nas bardzo słaba, piaszczysta ziemia i się nie udają, ale trochę sadzę, żeby z Lublina nie wozić, jak jesteśmy na działce.
Trzy rządeczki po trzy m każdy.

M rozsypywał kompost, gdyż u nas bardzo słaba, piaszczysta ziemia i się nie udają, ale trochę sadzę, żeby z Lublina nie wozić, jak jesteśmy na działce.

- IWONA1311
Teresko u mnie to M zaszalał i posadził 10 rządków po jakieś 10 m, ale wcześniej tez nam się za bardzo nie udawały, tyle że bylo na zimę dla nas i moich rodziców, jesienią daliśmy trochę gnoju więc może w tym roku będzie troszkę lepiej i będą odrobine większe od orzechów włoskich
Na jutro planuję sianie warzywek, oby tylko było ciepło.