Skyrocket problemy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Skyrocket problemy

Post »

Witam,
Mam pytanie dotyczące jednego z 3 moich skyrocketów posadzonych w 2009 roku.
Wiosną/latem 2011 zauważyłem, że młode koncówki pędów na jego niższej części dziwnie się poskręcały. Kolor mają normalny, po uszczyknięciu nie widać w środku żadnych kanalików, a na pędach nie widziałem żadnych żyjątek, a jednak ta dziwna "kędzierzawość" mnie zastanawia. Górna połowa tego skyrocketa wygląda normalnie. Ma normalne przyrosty pędów. Tylko w dolnej części zawijają się końcówki, a przyrosty są króciutkie.
Obok niego rosną 2 skyrockety z tej samej szkółki, w tej samej ziemi (dość przepuszczalna), mają te same warunki. Na tamtych nie widzę tej cechy.
Były standardowo pryskane w tym roku średnio raz na 2 tygodnie środkami przecigrzybiczymi (Topsin, Bravo, Previcur, Aliette, Score, Amistar). Na wiosnę dostały garść Yara Mila, podczas sezonu były zasilane siarczanem magnezu (Pokon) w dawkach zalecanych.
Co może oznaczać ta "kędzierzawość" skyrocketa ? Nie kojarzę skręcenia się końcówek jego niższych pędów z żadnym konkretnym zdarzeniem czy sytuacją.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Skyrocket jakiś taki "kędzierzawy" .....

Post »

zaśniezek jałowcowy.
Ale w tym stanie bez ochrony lanca doglebową sobie nie poradzisz ponieważ dostęp środków do pędów jest minimalny

Bezpieczna nowoczesna technologia ochrony roślin w ogrodach przydomowych i działkach metodą Pogotowia Ogrodniczego z wykorzystaniem lancy doglebowej firmy Marolex

zalety metody to:
1. Bezpieczna ochrona drzew, krzewów i bylin w aglomeracjach miejskich,parkach i pasach zieleni.

2. Ochrona drzew wyższych niż 8 metrów gdzie nie jest możliwa ochrona sprzętem naziemnym.
3. Ochrona roślin w ogrodach,parkach i pasach zielenie bez użycia masek i odzieży ochronnej.
4 Zabiegi ochrony roślin mogą być wykonywane podczas silnego wiatru,deszczu i podczas wysokich temperatur zewnętrznych
5. Metoda może być stosowana od rozpoczęcia wegetacji lub rozmarznięcia gleby do końca sierpnia.
6. Ochrona roślin może być prowadzona w bezpośrednim sąsiedztwie oczek wodnych.
7. Pełne bezpieczeństwo ochrony w obecności psów i kotów.
8. Wprowadzanie środków ochrony biologicznej,antygrzybów,grzybni mikoryzowych w strefę działania bezpośredniego bez strat wskutek wysychania preparatów
9. Aplikowanie preparatów w bezpośrednie sąsiedztwo systemów korzeniowych i strefy pobierania składników pokarmowych.
10. Skuteczniejsza walka z chorobami systemu korzeniowego wertycyliozą,zgorzelą zgnilakową,fytoftorozą i opieńkową zgnilizną korzeni
oraz szkodnikami asymilacyjnymi i minującymi , chorobami pochodzenia grzybowego i bakteryjnego z zastosowaniem preparatów zalecanych do podlewania
11. Pełne bezpieczeństwo pszczół podczas wykonywania zabiegów ochrony roślin
12. Zwalczanie szkodników w najwcześniejszych stadiach rozwojowych i niedopuszczenie do spadziowania

13.Bezpieczna ochrona roślin szczególnie w granicach z skonfliktowanymi sąsiadami

14.Używanie wszystkich preparatów owadobójczych i grzybobójczych dopuszczonych z przeznaczeniem do podlewania

Wady.

Nie wolno stosować metody w terenach wodonośnych,w bezpośrednim sąsiedztwie cieków wodnych

Ponadto lanca doglebowa firmy MAROLEX świetnie sprawdza się przy nawożeniach nawozami płynnymi w miejscach trudno dostępnych ,a szczególnie
na powierzchniach pokrytych modną ostatnio agrowłókniną,ściółkami z barwnego drewna i kamieniami
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Dziękuję.
Doczytałem o zaśnieżku / tarczniku, że pryskać nalezy go Mospilanem / Confidorem. A lancę doglebową w tym przypadku sugerujesz dlatego, że mam prysnąć czymś innym, niekontaktowym, czy też te szkodniki zimują w korzeniach ?
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dlatego lancą,że nie raz powierzchnia igieł jest już zajęta przez szkodnika i w/w środki nie będą miały nawet kontaktu z łuskami.
Ponieważ technologia ochrony jest mojego autorstwa więc przekazuję ją tylko swoim klientom w ramach IPO.
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Janusz, tym bardziej dziękuję ;:180
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Jałowce skalne SkyRocket prowadzone lanca doglebową

Post »