Nasturcja(Tropaeolum) w uprawie
- Magdallena
- 1000p 
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasturcja w uprawie
Ja siałam do skrzynek balkonowych, które na stałe były już na balkonie w maju. Ładnie urosła i kwitła obficie, kilka postów cześcniej jej zdjęcia. Wysiałam kilka nasion do doniczek, które trzymam w mieszkaniu. Jak nie będę zadowolona z efektów to posieje jeszcze raz do skrzynki.

- monika25
- 50p 
- Od: 20 mar 2012, o 08:52
posieję jutro parę ziarenek do gruntu,najwyżej będę biegać i przykrywać  jak narazię nie zapowiadają przymrozków,będę codziennie sprawdzać pogodę żeby się nie zmarnowała
 jak narazię nie zapowiadają przymrozków,będę codziennie sprawdzać pogodę żeby się nie zmarnowała 

jak narazię nie zapowiadają przymrozków,będę codziennie sprawdzać pogodę żeby się nie zmarnowała
"Kwiat jest uśmiechem rośliny" 
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- patasko
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
monika25, na południe kraju zapowiadają przymrozki od wtorku 

- 
				Zenon
- 200p 
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nasturcja do wykiełkowania wymaga temperatury minimum 15 stopni a takiej nie zapewni się w kwietniu w gruncie. Więc dlatego zaleca się sianie do gruntu w II połowie maja. Można wysiać podkiełkowane ale to teraz trochę ryzykowne przy takim chłodnym kwietniu.monika25 pisze:posieję jutro parę ziarenek do gruntu,najwyżej będę biegać i przykrywaćjak narazię nie zapowiadają przymrozków,będę codziennie sprawdzać pogodę żeby się nie zmarnowała
Pamiętajcie o ogrodach...

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Zenon, każdego roku sieję w połowie kwietnia i zawsze wschodzi po tygodniu. Trzeba po prostu siać w nasłonecznionych miejscach, wtedy ziemia na pewno przekroczy magiczną wartość 15 stopni. (Ale w cieniu mi też wschodziła).

- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Maciejka i nasturcja do gruntu - już siać?
Nasturcję można chwilę wcześniej przed połową maja, bo dopóki nie wykiełkuje to w gruncie podobno nie marznie, a kiełkować potrafi długo. Teraz bym jeszcze nie ryzykowała, bo wystarczy jedna chłodna noc i wymarznie.

- 
				Zenon
- 200p 
Jakoś nie bardzo w to wierzę że nasturcja wysiana do gruntu w połowie kwietnia wschodzi po tygodniu. Nawet jeżeli są dni słoneczne to gleba nie zagrzeje się do 15 stopni Celsjusza na głębokość minimum 5 cm. Dni w kwietniu mogą być słoneczne ale jednak noce są jeszcze chłodne. Ja wysiewam, tak jak pisałem - podkiełkowaną do doniczek w końcu marca lub na początku kwietnia i mam rozsadę do posadzenia w II dekadzie kwietnia. Jednak w zależności od pogody i kalendarza biodynamicznego sadzę do gruntu. Moja odmiana nasturcji to pnąca - mieszanka.patasko pisze:, każdego roku sieję w połowie kwietnia i zawsze wschodzi po tygodniu. Trzeba po prostu siać w nasłonecznionych miejscach, wtedy ziemia na pewno przekroczy magiczną wartość 15 stopni. (Ale w cieniu mi też wschodziła).

- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Ja też wysiałam w różnych mniej i wiecej słonecznych miejscach, zobaczę i napisze po ilu dniach wzeszła ;)

- 
				3 KOTY
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja chyba wysieję teraz do torfowych doniczek i później wsadzę je tak do gruntu. Ktoś już o tym pisal. Chyba, ze na to jest za poźno i wystarczy  je normalnie posadzić w skrzynce, bo w maju i tak będa małe i nie zaszkodzi im przesadzanie.Jak myslicie?

Marta

- roots23
- 500p 
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
ja już swoje nasturcyjki przesadziłam do gruntu  mam nadzieję że nic im nie będzie
 mam nadzieję że nic im nie będzie

mam nadzieję że nic im nie będzie
 mam nadzieję że nic im nie będziePozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Damianie nic im nie będzie na pewno. Ja mam już spore ale na balkon pójda dopiero po 15 maja.

- 
				Zenon
- 200p 
Jak je nie skosi przymrozek np. w " zimną Zośkę". Ja się nie odważyłem na posadzenie do gruntu moich sadzonek a mają już po 4 liście właściwe.

- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- 
				akacja
- 10p - Początkujący 
- Od: 27 lut 2012, o 15:39
A moje od kilku dni nocują na zewnątrz w doniczkach, wczoraj był przymrozek i nic im się nie stało, chyba już wysadzę do gruntu.

- 
				Zenon
- 200p 
akacja pisze:A moje od kilku dni nocują na zewnątrz w doniczkach, wczoraj był przymrozek i nic im się nie stało, chyba już wysadzę do gruntu.
Przymrozek może i był ale zapewne nie w tym miejscu gdzie znajdują się Twoje nasturcje. Mogę Cię zapewnić że przy temperaturze -1 lub 0 nie miały by szansy na przeżycie.