Stara winorośl
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stara winorośl
Kupiliśmy z żoną działkę na której rósł już winogron jest bardzo stary prawdopodobnie ma ponoć ponad 20 lat no ale mimo to mi owocował w tamtym roku choć co prawda bardzo słabo ale to mogła być wina że go źle przyciełem bo dopiero zaczynam się wszystkiego uczyć. Ale ludzie mi mówią że z nie go nic nie będzie bo jest już stary czy to może być prawda. Nie wiem co mam zrobić bo przecież ładnie rośnie i nawet niema oznak żadnej choroby .
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Re: Mam pytanie
67 lat do emerytury, a na dwudziestolatka mówią stary?! 

-
Re: Stara winorośl
To znaczy że nie mają racji ? I wszystko jest ok .
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Twoja winorośl to niemolwę
.Zobacz tu:http://pl.wikipedia.org/wiki/Stara_wino ... _Mariborze.Swoją drogą jak z 40-50 kg owoców wytwarzają 100 butelek wina?No chyba że jest to jakieś pseudo wino albo butelki jakieś niepozorne 

-
Fajnie bardzo dziękuję . A tym moim sąsiadom działkowiczom to po wiem żeby więcej się douczyli hehe ale tak po namyśle to oni chyba tak z zazdrości bo nikt oprócz mnie nie ma tak porządnego krzewu. A tak przy okazji przydały by mi się jakieś linki do stron w których opisują jak się opiekować winogronem bo chciałbym się nauczyć jak o niego dobrze dbać. 

-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
To są ozdobne butelki zaprojektowane przez znanego słoweńskiego artystę i mają raptem po 0,25 landrew54 pisze:Twoja winorośl to niemolwę.Zobacz tu:http://pl.wikipedia.org/wiki/Stara_wino ... _Mariborze.Swoją drogą jak z 40-50 kg owoców wytwarzają 100 butelek wina?No chyba że jest to jakieś pseudo wino albo butelki jakieś niepozorne

W Słowenii nie ma innego wina z winogron, jak tylko z czystego soku winogronowego...
- andrew54
- 500p
Tak też myślałemdoc_kr pisze: W Słowenii nie ma innego wina z winogron, jak tylko z czystego soku winogronowego...

-
- 200p
O ile wiem, cała "produkcja" jest rozdawana w charakterze suwenirów różnym ważnym osobom.
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mowy nie ma żeby wycisnąć 25 l. soku, z 40-50 kg winogron, na 100 buteleczek wina 0.25 l, jeżeli to jest wino gronowe muszą dodawać tam sok z innych winogron, albo jakiś syrop słodki, na bazie wody... 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
A skąd taka pewność?? Mnie się wydaje, że raczej bez problemu uzyskają 25 l gotowego wina z 40-50 kg winogron. Ja w każdym razie uzyskuję.mr25ur pisze:Mowy nie ma żeby wycisnąć 25 l. soku, z 40-50 kg winogron, na 100 buteleczek wina 0.25 l, jeżeli to jest wino gronowe muszą dodawać tam sok z innych winogron, albo jakiś syrop słodki, na bazie wody...

Kamilkacz1990 - Ty się gadaniem ludzi nie przejmuj tylko poczytaj jakąś fachową literaturę- np. książki Jerzego Liska czy Romana Myśliwca skąd dowiesz się o prawidłowym cięciu. Jak winorośl rośnie 20 l to może warto dać jej troche obornika albo kompostu w strefę korzeni?
- andrew54
- 500p
No właśnie ,to samo miałem napisać ale Darek mnie ubiegłDarekRz pisze: A skąd taka pewność?? Mnie się wydaje, że raczej bez problemu uzyskają 25 l gotowego wina z 40-50 kg winogron.

-
- 200p
Proponuje skoczyć kiedyś do któregoś z krajów byłej Jugosławii i zobaczyć, jak wyglądają dojrzałe winogronamr25ur pisze:Mowy nie ma żeby wycisnąć 25 l. soku, z 40-50 kg winogron, na 100 buteleczek wina 0.25 l, jeżeli to jest wino gronowe muszą dodawać tam sok z innych winogron, albo jakiś syrop słodki, na bazie wody...

Tam się przyjmuje mniej więcej, że z kilograma zebranych winogron wychodzi 0,7-0,8 litrów wina.
W innych winnych krajach pewnie podobnie, no ale skoro tu była mowa o Słowenii...
- andrew54
- 500p
Eee,nie jest tak źle.Pewnie masz na myśli owoce z tych zaniedbanych krzaczorów rosnących na płotach czy stodołach.Co prawda Polska ze względu na klimat do krajów winiarskich nie należy i daleko jej do nich ale ludzie potrafią i tu wyprodukować niezłej jakości winogrona.Pojawiła się masa nowych odmian mieszańcowych lepiej dających sobie radę w naszych warunkach.Małe przydomowe winniczki powstają jak grzyby po deszczu.Ludzie potrafią i u nas zrobić dobrej jakości wino gronowe.Jest tu nawet na tym forum kilka takich osób.doc_kr pisze: Proponuje skoczyć kiedyś do któregoś z krajów byłej Jugosławii i zobaczyć, jak wyglądają dojrzałe winogronaZapewniam, że niewiele mają wspólnego z tymi rachitycznymi kulkami, które rosną w naszym klimacie.
-
- 200p
Wiem i wcale nie chciałem umniejszać ich osiągnięć. Po prostu to, co u nas wymaga lat doświadczeń, specjalnych odmian, setek prób itd. na południu jest dane od samej natury. Klimatu nie przeskoczysz...andrew54 pisze:Małe przydomowe winniczki powstają jak grzyby po deszczu.Ludzie potrafią i u nas zrobić dobrej jakości wino gronowe.Jest tu nawet na tym forum kilka takich osób.
- andrew54
- 500p
No niestety,to główna blokada rozwoju winiarstwa w Polsce.A szkoda bo ludzi chcących zajmować się u nas szerszą uprawą winorośli nie brakuje.doc_kr pisze: Klimatu nie przeskoczysz...