Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Post »

kasia82 może ja na pomidorach się nie znam bo pierwszy raz robię rozsadę, ale czy ta woda nie jest zbyt kaloryczna? jakieś pozwijane te liście, a to chyba :roll: oznaka przekarmienia. W każdym razie liście powinny być no takie.. ładne :D u zdrowej roślinki, a nie takie ruloniki, w razie czego sorki, bo porównuję je do swoich.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaroufo!
Temperatura 12 stopni C nie jest zła.Nakrywanie miniszklarenką przyczynia się do powstawania rosy.Na Twoim miejscu użyłabym agrowłókniny do nakrycia na noc.Chociaż u mnie w domu rano temp.bywa podobna,niczym nie nakrywam i jakoś żyją.Lepiej je przygotowywać pomału do hartowania.
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
czytam i czytam i w końcu ...mam pytanie czy ja mieszkając w Hiszpanii muszę czekać do maja żeby wysadzić swoje pomidorki czy po prostu muszą być odpowiedniej wielkości tzn ile liści muszą mieć żeby je wsadzić ... dodam że moje pomidorki hoduję w doniczkach na na tarasie.... jutro dodam zdjęcia więc osądzicie sami po za tym mąż zrobił mi mały ogródek na tarasie i mam tam cebulę , buraki , rzodkiewkę , koperek i pietruszkę , szczypiorek , i jeszcze w skrzynce mam fasolkę żółtą i truskawki w skrzynkach .... mam nadzieję że to wszystko się uda .... i jeszcze mam ogórki i już są małe ogóreczki więc mniemam że będzie oki :)
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W Espani, chyba o tej porze roku niema zagrożenia przymrozkami, jak rozsada jest dorodna to można wysadzać na miejsce docelowe :)
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
jaroufo
50p
50p
Od: 3 kwie 2011, o 08:30

Post »

forumowicz pisze:Skoro twierdzisz, ze te odbarwienia liści to wina aparatu, to problemu nie ma. Choć osobiście mam wątpliwości, bo liścienie maja barwę faktycznie zieloną a liście nie.

Pozdrawiam
Postaram się zrobić dzisiaj jakieś dokładniejsze zdjęcia, na innym tle...
Mi amatorowi może wydają się ładnie zielone, ale fachowcowi takiemu jk Ty to może być mizerne...
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

monika ja też się nie znam, to moja pierwsza rozsada, podlewam je teraz co 3 dzień bo od spodu miały wilgotno może wcześniej przelałam? :shock: Nie mam nawet porównania, nie znalazłam na FO zdjęć odmiany Ikarus. Może to taka odmiana?

Rusalka one mi się powyciągały w fazie liścieni ale popikowałam je aż po same liścienie, w sumie pikowane były 2 razy, z wielodoniczki do kubeczków 0,3l później do 0,5l - to mimo wszystko tak by się powyciągały? Help ;:151
Pozdrawiam
karolina12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2011, o 10:36

Post »

jode22 napisał(a):
Witam
Mam do oddania w dobre ręce siewki pomidorów: Aussie - 4 szt., Box Car Willie - 1 szt.,Vp1F1 "Pink King" - 5 szt., Ruby Surprise - 2 szt., Brad's - 5 szt. , Yellow Brandywine - 2 szt., Arkansas Marvel - 2 szt., Black Krim - 2 szt., Chocolate Stripes - 4 szt., Bycze Rogi - 5 szt., Red Pear (Sakiewka) - 11 szt., oraz papryka - 15 szt. Szkoda mi wyrzucić, bo to ciekawe gatunki. Jeżeli ktoś chce i]est z Warszawy lub okolic to poproszę o informację na PW. Nie będę wysyłać, bo są za delikatne. Chętnie skorzystam ,jestem z Radości . Pozdrawiam
Pozdrawiam karolina12
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

gosiakmala pisze:Jakiej najlepiej wielkości powinna być sadzonka pomidora przy sadzeniu do folii? Moje posadzone 11 marca chcę posadzić w majówkę, niezawcześnie?
Help :roll:
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Wszystko zależne jest od pogody. Myślę, że nie jest to za wcześnie ale wysadzając pomidory trzeba być przygotowanym na ewentualne spadki temperatur poniżej zera . Pamiętam jeden taki rok, że 6 czerwca przy gruncie było - 6 * C

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Gosiu, najlepiej nie kwitnące, żeby się zdążyły ładnie ukorzenić i potem siłę z korzeni dać w owoce :) Jak posadzisz kwitnącą lub już z zawiązkami owoców sadzonkę to wtedy pomidor nie wie, czy się ukorzenić czy dawać siłę w owoce, a przed nim spora droga, aż owoce urosną do właściwych rozmiarów, dojrzeją i co najlepsze będą zdrowe, i krzak będzie silny i nie złapie go choróbsko. Pod folią nigdy nie sadziłam jeszcze, w tym roku mój pierwszy raz :D ale zależy jaka u Ciebie temp. czy przymrozków nie będzie i czy masz jak coś czym podgrzać. U mnie grzać będą podwyższane grządki opatulone z boku deskami, a w nich ziemia przekopana z kompostem i obornikiem, i już jest cieplej. Gdyby były przymrozki - a tego nie przewiduję wrzucę na noc kilka zniczy długo palących się i nie kadzących :) Zresztą foliak będzie między budynkami a nie na przestrzeni, także zawsze to cieplej.
Poczytaj są wątki o uprawie pod folią :)

-- Wt, 17 kwi 2012, 08:28 --

forumowicz, dzisiaj wszytsko jest możliwe, i silne mrozy i upały i ulewy i wilgotność powietrza jak w USA. Niestety, ale bądźmy dobrej myśli :) maj i czerwiec mają być upalne tego roku :) w kalendarze bio i horoskopy nie wierzę, ale w meteorologów chcę wierzyć hehe bo jak pogoda jest ładna to życie ładniejsze :)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Pod folię sadzę pomidory z pąkami lub kwitnącym pierwszym gronem. Planuję wsadzić za tydzień.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

sylwana85 pisze:dzisiaj wszytsko jest możliwe,
Niestety tak. . Ale z folią sprawa jest prosta. Nie masz możliwości zabezpieczyć przed przymrozkami- nie spiesz się z sadzeniem. Ot i cała filozofia. Posadzone nawet w tym samym terminie co do gruntu i tak dojrzeją wcześniej.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

tak na prawde w jakiej fazie należy się sadzić pomidor zależy od posiadanego "gatunku"
dzieli się je na 3 grupy

1- to pomidory sadzone beż zawiązków kwiatowych..
2 - to te z zawiązkami kwiatowymi -tych jest najwięcej chyba..
3 - pomidory sadzone z małymi zawiązkami owoców..

O tym pisała kiedyś KOZULA i było nadmieniane nie raz na Forum..
poszukajcie.. sprawdzcie jakie są wasze pomidorki.. :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Zależy też jakie ktoś ma sadzonki, bo jeśli kiepski system korzeniowy, a niestety już kwitnie lub ma owoce, to też hmmm. Najlepiej trzeba czytać, czytać i jeszcze raz czytać, jeszcze troszkę czasu jest :)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Dokładnie, trzeba się dowiedzieć , polecam posty Kozuli, ten temat był już poruszany na forum.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”