Ogród Leszka
Re: Ogród Leszka
Piaskownica super pomysł, będę z niecierpliwością czekać na kompletne dzieło 
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czekając na kolejne kwiaty w ogrodzie kilka ujęć tych domowych

Leszku piękne masz żurawki, moje jakieś biedne po zimie chyba przemarzły, ale od środka wyrastają
nowe liście więc może coś z nich jeszcze będzie. Pozdrawiam
- lesioc

- Kontakt:
A oto i lista nowych żurawek 

i innych dodatków na żórawkową rabatę

i innych dodatków na żórawkową rabatę

- lesioc

- Kontakt:
I jeszcze coś nowego do wiszącej donicy 

- lesioc

- Kontakt:
I nowe clemki do kolekcji

- lesioc

- Kontakt:
W biedronce mają teraz całkiem ciekawe i taniuteńkie rojniki

- lesioc

- Kontakt:
Budowa piaskownicy z kopułą rozpoczęta - etap I zakończony, jutro sadzenie wierzby 

Zawkitły magnolie

Zawkitły magnolie

- edi13
- 1000p

- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Leszku , nie wiem jak to sie stało , że ja nie zagladnęłam do Twojego pieknego ogrodu
ale nadrabiam
Masz piękna kolekcje clemków
dzięki Tobie mam już Clematisa Patricia Ann Fretwell 'Pafar' wczoraj dojechał , wcześnie w ogóle go nie zauważałam
Będę zaglądać i czekam na kwiatki clematisków
a jak Twoja "PIXIE" przezimowała? pojawiły się u mnie w kwiaciarni i nie wiem czy warto
Masz piękna kolekcje clemków
Będę zaglądać i czekam na kwiatki clematisków
a jak Twoja "PIXIE" przezimowała? pojawiły się u mnie w kwiaciarni i nie wiem czy warto
- lesioc

- Kontakt:
Edi13 - niestety nie mam Pixie, kiedyś tylko wklejałem na forum zdjęcie znalezione w sieci, bo ktoś pytał jak to wygląda. Widywałem je już parę razy w przedaży, głównie trafiają się w sieci Praktiker, ale jakoś nigdy nie odważyłem się na zakup.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Wierzba na kopułę - świeżo cięte 2m tyczki

Piaskownica została wyłożona agrotkaniną, wystające poza wgłębienie paski tkaniny posłużą jako wyściółka dla wierzby

Gotowa kopuła, zapleciona z około 70tyczek

I teraz pojawił się dylemat.... wpuścić na to powojnika, czy może jednak inne pnącze? Mam np. w zanadrzu atkinidię pstoloistną dla której nie mogę znaleźć miejsca.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Wierzba na kopułę - świeżo cięte 2m tyczki

Piaskownica została wyłożona agrotkaniną, wystające poza wgłębienie paski tkaniny posłużą jako wyściółka dla wierzby

Gotowa kopuła, zapleciona z około 70tyczek

I teraz pojawił się dylemat.... wpuścić na to powojnika, czy może jednak inne pnącze? Mam np. w zanadrzu atkinidię pstoloistną dla której nie mogę znaleźć miejsca.
Leszku pełna podziwu jestem, piaskownica z plecionką wygląda rewelacyjnie
Możesz powiedzieć co to za wierzba i w jaki sposób bądź gdzie je pozyskać, może by takie coś na płot się nadawało
Możesz powiedzieć co to za wierzba i w jaki sposób bądź gdzie je pozyskać, może by takie coś na płot się nadawało
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- lesioc

- Kontakt:
To jest akurat wierzba konopianka (salix viminalis), u nas nazywana po prostu energetyczną.
Sadzonki krótkie - 20cm - można uzyskać z Allegro lub dowolnej plantacji (google: wierzba energetyczna). Standardowa cena to około 5-10gr za 20cm długości sadzonki, czyli w najtańszym wypadku 5gr/sadzonka. Jak komuś się śpieszy to można zamawiać dłuższe - technologicznie można uzyskać pędy do 2m, czasami 2.20m - ja zamawiałem dokładnie takie 2 metrowe.
Jeden 2m pęd to 1zł - do tej kopuły zeszło mi około 70sztuk (średnica koła na której jest opisana konstrukcja to 2m, wysokość około 1.5m) , ale wydaje mi się, że dało by się zrobić i na 40.
Należy jednak pamiętać, że takie długie pędy wsadzamy co najmniej 40cm w ziemię... czyli wystaje tylko 1.6m... na dłuższe trzeba poczekać.
Co można uzyskać najlepiej widać tutaj: http://ze.strefa.pl/index2.php?main=zywoplot.htm
Sadzonki krótkie - 20cm - można uzyskać z Allegro lub dowolnej plantacji (google: wierzba energetyczna). Standardowa cena to około 5-10gr za 20cm długości sadzonki, czyli w najtańszym wypadku 5gr/sadzonka. Jak komuś się śpieszy to można zamawiać dłuższe - technologicznie można uzyskać pędy do 2m, czasami 2.20m - ja zamawiałem dokładnie takie 2 metrowe.
Jeden 2m pęd to 1zł - do tej kopuły zeszło mi około 70sztuk (średnica koła na której jest opisana konstrukcja to 2m, wysokość około 1.5m) , ale wydaje mi się, że dało by się zrobić i na 40.
Należy jednak pamiętać, że takie długie pędy wsadzamy co najmniej 40cm w ziemię... czyli wystaje tylko 1.6m... na dłuższe trzeba poczekać.
Co można uzyskać najlepiej widać tutaj: http://ze.strefa.pl/index2.php?main=zywoplot.htm
to już wiem która to, a czy ona rozrasta się od korzeni
czy tylko zagęszcza górą:?: Bo to bardzo fajnie wygląda jako ogrodzenie,
tylko czy trzeba ją jakoś odgradzać by nie szła sobie gdzie indziej 
-- 27 kwi 2012, o 10:52 --
my.ślałam o bambusie ale to sie koszmarnie rozłazi więc nie dam rady poskramiać
-- 27 kwi 2012, o 10:52 --
my.ślałam o bambusie ale to sie koszmarnie rozłazi więc nie dam rady poskramiać
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- lesioc

- Kontakt:
Podobno (bo sam radzę po raz pierwszy - więc wiem tylko tyle co mi sprzedawca sadzonek powiedział) to ta wierzba ma tak, że przez pierwsze 3 lata w zasadzie mocno idzie w górę... nawet się nie rozłazi na boki za bardzo, tylko najczęściej jednym takim w miarę prostym pniem idzie do góry. Przez pierwszy rok potrafi czasami nawet do 2m.... po 3 latach ma 4m. I od tego momentu przestaje dalej rosnąć w górę i zaczyna iść tylko w korzenie... najlepiej jest więc ją po 3 latach ściąć aby odbijała na nowo.
Podczas sadzenia płotka - takiego na krzyż - to pędy wierzby potrafią się zrosnąć ze sobą i stworzyć jakby taką jednolitą siatkę. Podobno potrafi ona być tak silna, że traktor zatrzyma. Nie wiem ile w tym prawdy, przekonam się zapewne za jakiś czas.
Podczas sadzenia płotka - takiego na krzyż - to pędy wierzby potrafią się zrosnąć ze sobą i stworzyć jakby taką jednolitą siatkę. Podobno potrafi ona być tak silna, że traktor zatrzyma. Nie wiem ile w tym prawdy, przekonam się zapewne za jakiś czas.