Pewnie nie tylko ja wypróbuję.
Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi
akl62 - dziękuję serdecznie
Ja już dwa lata z rzędu staram się dochować czosnku niedźwiedziego. Sadziłam jesienią pod drzewami owocowymi (śliwy i grusze), powinien mieć sporo cienia, bo drzewa już mają kilkanaście lat, ziemia też w miarę wilgotna a on się uparł i znowu nosa nawet nie wyściubia. Czy mogę jeszcze mieć nadzieję, że się jednak zdecyduje pokazać, czy szukać kolejnego?
Martika68-Polecam moją sałatkę ale na waszą odpowiedzialność,nie opędzicie się później
akl62-Na pewno spróbuję twojego przepisu będzie trochę urozmajcenia.
Lorie-Im wcześniej zerwiesz liście tym są smaczniejsze,jak zakwitną robią się twarde i raczej nie polecam.
kasiu 2721-Już dziękowałaś
cieszę się że mogłem być pomocny .
sirrah-Daj mu jeszcze szansę,to bardzo wytrzymała roślinka,powinna się pokazać.
akl62-Na pewno spróbuję twojego przepisu będzie trochę urozmajcenia.
Lorie-Im wcześniej zerwiesz liście tym są smaczniejsze,jak zakwitną robią się twarde i raczej nie polecam.
kasiu 2721-Już dziękowałaś
sirrah-Daj mu jeszcze szansę,to bardzo wytrzymała roślinka,powinna się pokazać.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- Kasia1972
- 500p

- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dopiero dziś kupiłam nasiona czosnku niedźwiedziego. Siac, czy nie siac - oto jest pytanie? Jeśli siac, to do lodówki, zamrażarki wstawic w pojemniku? Poczekac może raczej do czerwca? Jejku, chciałoby się już miec ten czosnek...
Z nasionami teraz to chyba lepiej zaczekać,nie wiadomo czy były stratyfikowane czy nie.Ja włożyłbym do lodówki i poczekał do października i wtedy posiał na miejsce.Chyba że się mylę to może ktoś podpowie inaczej.Teraz raczej sadziłbym cebulki. 
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
-
Bartnik
- 100p

- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
Ja sadziłem w zeszłym roku na wiosnę, posadziłem go w trzech różnych miejscach i wszystkie się przyjęły
A nawet już kwiaty w zeszłym roku wypuściły. Ale mi je niestety ślimaki w większości zjadły i chyba nasion nie miały
Ale ważne że wszystkie dobrze przezimowały i się pokazały. Co do przepisów to polecam go do jajecznicy.
Ja w tym roku kupiłem sadzonki(po wcześniejszych niepowodzeniach z wysiewaniem nasion) i też chyba zaliczę porażkę. W doniczce sadzonki były dorodne, wsadziłem je z 2-3 tygodnie temu do gruntu, ładnie wypuścił listki...i zaczął marnieć. Wykopałem parę sadzonek i okazuje się, że cebule gniją. Ziemia była wilgotna jak wsadzałem, nie podlewałem. Deszcz dopiero wczoraj. Nie wiem może jednak gleba u mnie nie dla czosnku 
Darek,wsadzałeś z ziemią z doniczki czy goły korzeń do twojej ziemi ? Bo może dostałeś już chore cebulki.
Wsadziłem z ziemią z doniczki, ale wtedy cebulki były zdrowe(macałem
). Teraz po wykopaniu kilku "rozłażą się" w rękach. Może za wcześnie wsadziłem, ziemia za zimna była.
Ziemia za zimna nie była
im to nie szkodzi.Po prostu ktoś posłał Ci zarażone cebulki.
-
Bartnik
- 100p

- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
Kiedy zaczynacie zbiór czosnku niedźwiedziego? Bo ja się już doczekać na niego. Czy takie zbieranie czosnku, nie spowoduje że czosnek niezakwitnie? Bo ja bym chciał pomnożyć swój czosnek, a jak niezakwitnie to nie wyda nasion i nici z rozmnażania.
Jak zerwiesz z każdej cebulki po 2/3 listki to nic się nie stanie. 
-
darnok
- 200p

- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja w tamtym roku jesienią posadziłem cebulki czosnku niedźwiedziego kupionego na allegro.kiedy powinny się pojawić roślinki 
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Już powinny być.