Witam.
Bardzo proszę o rozpoznanie kaktusów. Niestety, mimo poszukiwań przez długi okres, nadal nie mogę ich zidentyfikować.
Pozdrawiam wszystkich kaktusiarzy.
1
2
witam wszystkich.Mam ogromną prośbę o rozpoznanie dwóch kaktusów i sukulentu. Kaktusy to nie moja bajka w ogóle się na nich nie znam i naprawdę będę wdzięczna za ich identyfikację.
Zdjęcie 1, 2 - Echinopsis eyriesii
Zdjęcie 3 - Echinopsis multiplex
Zdjęcie ostatnie to najprawdopodobniej Echeveria, ale trudno rozpoznać będzie bo zdjęcia słabej jakości
Dostałam wczoraj tego biedaka, domyślam się, ze to jakiś aloes, ale nie wiem jaki, rósł w ziemi typu mokry beton, ma bardzo mały korzeń a dużą górę, dlatego mam też pytanie czy mogę go uciąć w połowie, obsuszyć i spróbować ukorzenić tę górną część?
Witam. Rozumiem, że podejmując się uprawy aloesu zakładasz jak największą dbałość o niego i zapewnienie mu możliwie najlepszych warunków. Dlatego nie rozumiem dlaczego chcesz go skrócić?. Skoro rósł w kiepskim podłożu i znakomicie wyrósł, to po co go obcinać i na nowo ukorzeniać. Przecież nowe warunki, które chcesz mu zafundować będą lepsze od tych, w których rósł poprzednio. Proponuję rośliny nie obcinać, tylko w całości posadzić do nowego substratu z drenażem na dnie, zimą nie podlewać i trzymać w nieco cieplejszym miejscu niż kaktusy. Aloesy są wrażliwe na chłód.
Pozdrawiam.
1. nie wiem, może jakieś sedum
2. to może być fragment wyciągniętej echeverii
3. Crassula sarmentosa Variegata
4. Crassula, być może heterotricha - jest nadmiernie wypłoniona
5. Graptoveria 'Gilva' lub 'Alpine Glow'