Jagódko azalie - myślę o nich, bo niedaleko jest szkółka w Kórniku, koło arboretum...ale myślałam, że one wolą cieniste zakątki..? Bodziszki już mam pod sosnami, szałwię i liliowce też, ale może kolejne? Wolałabym coś, co nie wymaga wykopywania..
Ogródek Robaczka cz. 2
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Robaczka cz. 2
Witaj Bernadetko
dziękuję za ciepłe słowa
Donice to również dla mnie miła niespodzianka, bo jak dotąd przywykłam, że za duże, ładne donice trzeba słono płacić, tymczasem ta terakota ma bardzo rozsądne ceny i zamierzam kupić jeszcze kilka. Cegły u mnie sporo, więc w razie czego wpasuje je w otoczenie domu.. 
Jagódko azalie - myślę o nich, bo niedaleko jest szkółka w Kórniku, koło arboretum...ale myślałam, że one wolą cieniste zakątki..? Bodziszki już mam pod sosnami, szałwię i liliowce też, ale może kolejne? Wolałabym coś, co nie wymaga wykopywania..
Przetaczniki brzmią kusząco - jeszcze ich nie mam. Nie chciałabym, żeby zbyt niskie roślinki "zginęły" przy świerkach..chyba lepsze krzewinki. Do hostów jakoś nie mam serca, ale te azalie...hmmm dziękuję za podpowiedzi 
no właśnie lato to najpiękniejsza pora roku w ogrodzie......no i maj - za Chiny bym nigdzie bym nie wyjechała, bo ile się wtedy dzieje.....burza kolorów, zapachów i te widoki!
jesień jeszcze ujdzie ale zima...bleeee marzy mi się wtedy słońce, plaża.....ach......to już teraz wiem, czemu jechaliśmy do Włoch w lutym....u nas -5, zaś w Pompejach........słońce i.....26 stopni!
teraz tylko trzymać kciuki by pogoda na koniec kwietnia się sprawdziła!
no i dlatego ja między różankami mam ogródek ziołowy...ale jeszcze dokupie lawendę, bo kocham jej zapach
jaśminowiec też mi się marzy.....jak tylko zrobie porządek to go posadzę bo ten zapach.......
w ogóle uwielbiam pachnące roślinki.....wchodzisz na działke a tu.......same zapachy, tu róża, tu coś innego.....ach rozmarzyłam się
oczy Kota ze Shreka zawsze działają.....nikt i nic nie potrafi się im oprzeć
jesień jeszcze ujdzie ale zima...bleeee marzy mi się wtedy słońce, plaża.....ach......to już teraz wiem, czemu jechaliśmy do Włoch w lutym....u nas -5, zaś w Pompejach........słońce i.....26 stopni!
teraz tylko trzymać kciuki by pogoda na koniec kwietnia się sprawdziła!
no i dlatego ja między różankami mam ogródek ziołowy...ale jeszcze dokupie lawendę, bo kocham jej zapach
jaśminowiec też mi się marzy.....jak tylko zrobie porządek to go posadzę bo ten zapach.......
w ogóle uwielbiam pachnące roślinki.....wchodzisz na działke a tu.......same zapachy, tu róża, tu coś innego.....ach rozmarzyłam się
oczy Kota ze Shreka zawsze działają.....nikt i nic nie potrafi się im oprzeć
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Kasik pomysl moze o Tawulkach. Miala bys zielone lisciaste kepki pod spodem i dlugie piuropusze na tle iglakow (sa rozne kolory, to mozna cos dobrac) albo male Azalie japonskie?
- misia53

- Od: 3 paź 2011, o 00:32
robaczek_Poznan pisze:Witajcie w nowej odsłonie![]()
Poprzednia część znajduje się tutaj.
Wszystkich bywalców poprzedniego wątku witam bez zbędnych formalności, jak przyjaciół![]()
Nowych gości i zwiedzających witam serdecznie i zapraszam do spaceru![]()
Moja ogrodowa przygoda jest stosunkowo krótka... 3 lata temu zamieszkaliśmy w domku na osiedlu pod lasem i od tego czasu tworzymy swój zielony zakątek. Ogród ma dopiero dwa lata, jeszcze sporo do zrobienia, ale mam z tego mnóstwo radości i chciałabym się tym z Wami podzielić. Mam nadzieję stworzyć romantyczny ogród moich marzeń...z nutką angielskiego klimatu, prowansalskich zapachów i ciepła toskańskiej terakoty..haha, dużo tych marzeń i smaczków, zobaczymy co z tego wyjdzie![]()
Nie będę więc długo zanudzać, kilka fotek z minionego sezonu
![]()
[
Bardzo podobałmi się twój ogród ,bardzo zadbany i pięknie kwitnąca hortensja![]()
OglDAJĄCurl=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2c ... 3a802.html][/url]
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to ja muszę się pochwalić .że bugenwilę w tym roku udało misię przechować przez zimę
W ubiegłym roku kupiłam sadzonki po 6 zł wielkości 10 cm a przez lato urosły duże i pirwszy raz mi się udało
Z kupnem chyba nie ma problemów bo ja kupiłam w praktikerze a na giełdach też bywają 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- ewa w

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wspaniałe wspomnienia zeszłego roku w Twoim ogrodzie
w Tym bedzie jeszcze ładniej z nowymi pomysłami 
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Kasiu, czy prezentowane gdzieś wyżej BUGENWILIE udało Ci się przezimować ? Jeśli tak , zdradź , proszę , jak to zrobiłaś ?
- magenta

- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Kasiu, padła propozycja jeżówki, to moja zeszłoroczna szajba
Poluję w tym roku na strawberry shortcake
i marmelade
mniam.
- robaczek_Poznan

Cześć
Zimno za oknem i wieje, więc dzisiaj odpuszczam sobie prace ogrodowe, raczej kominek i kawka
Martusia, jaśminowców mam u siebie kilka, ale tak się złożyło feralnie, że jeszcze nie widziałam jak kwitną...
2 lata temu były posadzone już po kwitnieniu, a w ubiegłym roku skosił je doszczętnie mróz w maju i już się nie pozbierały..
Mam nadzieje, że w tym roku je zobaczę
Nie mogę się doczekać...tak jak krzewuszek..
Jule - miałam w ubiegłym roku 2 tawułki, ale coś marnie u mnie rosły..
Myślę nad azaliami, to naprawdę fajny pomysł. W weekend czeka mnie wycieczka do szkółki w Kórniku
Myślisz, że mogę posadzić 3 sztuki? różne kolory?
Misiu53 - Twój post został "pożarty" przez zbyt obszerny cytat
ledwie go wypatrzyłam - miło mi, że Ci się podoba u mnie, zapraszam ponownie
Elu, gratuluję i faktycznie tanio udało Ci się kupić te cudne roślinki
Powiesz w jakich warunkach je zimowałaś?
Ewa, dzięki
Te widoczki ze strony 10 to tegoroczna wiosna, a oleander i bugenwille to ubiegły sezon
Ewelinko, bugenwille zimowałam w chłodnym pokoju (ok. 15 st.) od strony północnej - przeznaczyłam ten pokój na "chłodnię" dla roślin zimujących w domu. Podlewałam umiarkowanie, żeby tylko całkiem nie wyschły. W marcu mocno podcięłam i przesadziłam do odrobinę większej donicy. Już wypuszczają listki - teraz zaczynam nawożenie. W maju wystawię je na taras
Kasiu, dzięki za podpowiedź - fajowe nazwy, bardzo smakowite..
Muszę obczaić jak wyglądają
Jeżówki dotychczas kojarzyły mi się tylko z kolorem żółtym - są bardzo urokliwe, takie ogrodowe słoneczka, ale u mnie żółty średnio pasuje..Mam tylko jedną rabatę w takiej tonacji, z różami Sahara i bardziej herbaciane - Friendship, ale przełamane fioletem i to by było na tyle. Nie upieram się jakoś obsesyjnie, żeby żółtego nie było, ale jak dotąd stawiałam na pastele - róże, fiolety, błękity i staram się tego trzymać.. choć czasem brakuje mi konsekwencji i wtedy powstaje np. rabata krwisto-czerwonych róż

Zimno za oknem i wieje, więc dzisiaj odpuszczam sobie prace ogrodowe, raczej kominek i kawka
Martusia, jaśminowców mam u siebie kilka, ale tak się złożyło feralnie, że jeszcze nie widziałam jak kwitną...
Jule - miałam w ubiegłym roku 2 tawułki, ale coś marnie u mnie rosły..
Misiu53 - Twój post został "pożarty" przez zbyt obszerny cytat
Elu, gratuluję i faktycznie tanio udało Ci się kupić te cudne roślinki
Ewa, dzięki
Ewelinko, bugenwille zimowałam w chłodnym pokoju (ok. 15 st.) od strony północnej - przeznaczyłam ten pokój na "chłodnię" dla roślin zimujących w domu. Podlewałam umiarkowanie, żeby tylko całkiem nie wyschły. W marcu mocno podcięłam i przesadziłam do odrobinę większej donicy. Już wypuszczają listki - teraz zaczynam nawożenie. W maju wystawię je na taras
Kasiu, dzięki za podpowiedź - fajowe nazwy, bardzo smakowite..
- magenta

- Kontakt:
Kasiek, żółte to rudbekie
jeżówki są różowe , białe, czerwone, pomarańczowe, cytrynowe, waniliowe 
- robaczek_Poznan

aaaa, jasne
Kasia, pomieszałam wszystko
tak, jeżówki są fajne
Podoba mi się zielonkawa odmiana "Green Jewel" ale jeszcze nie spotkałam w centrum ogrodniczym
Kupowałaś swoje przez neta czy u siebie?
- magenta

- Kontakt:
Kupowałam w szkółce niedaleko: Tomato soup, Hot papaya, Meringue, czatuję na te co pisałam wcześniej. Ale niestety ceny podobne co w necie czyli ok 25zł, ale za to kwitnące, więc widzisz co kupujesz
Ja tak zdecydowanie wolę, jeśli chodzi o byliny.
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu czego się nie dotkniesz, to zamieniasz w "złoto"
Z wielką ciekawością czekałam, jak będzie wyglądał śródziemnomorski ogród w Twoim wykonaniu i muszę przyznać, że działasz z rozmachem
Chciałabym w tym momencie napisać jeszcze coś błyskotliwego, ale czuję się onieśmielona tymi wszystkimi roślinami, dodatkami, poziomem zdjęć... i nic mi do głowy nie przychodzi
Z wielką ciekawością czekałam, jak będzie wyglądał śródziemnomorski ogród w Twoim wykonaniu i muszę przyznać, że działasz z rozmachem
Chciałabym w tym momencie napisać jeszcze coś błyskotliwego, ale czuję się onieśmielona tymi wszystkimi roślinami, dodatkami, poziomem zdjęć... i nic mi do głowy nie przychodzi
- robaczek_Poznan

Kasiu, będę musiała się rozejrzeć w maju w okolicznych szkółkach - ale o ile pamiętam, to w ubiegłym roku do kupienia była tylko jedna opcja - "jeżówka"
Skusiły się moje obie sąsiadki, więc ja odpuściłam..
Kwiaty były tylko różowe (zgaszony, brudny róż), ale gdyby pojawiła się jakaś fajna odmiana, to się skuszę
Muszę zajrzeć do Ciebie jak wkomponowałaś je w rabaty..są chyba dosyć wysokie, więc raczej na drugi plan..?
Iwonko, kochana, plany zawsze jakieś snuje, bo bez nich byłoby mi nudno..
Ale to żaden śródziemnomorski ogród tylko zakątek przy ścianie, gdzie zbiorę wszystkie uzbierane egzotyczne chabazie w jednym miejscu i ubiorę w całość
Do tego dorzucę trochę ziółek do sałatek i obiadków i tyle...
Zdjęcia pstrykam hobbistycznie, lubię to i cieszę się, że mogę dzielić się z Wami swoją pasją
Każda uwaga jest dla mnie cenna, a komentarz czy ciepłe słowo to miód na moje serce, zaglądaj jak najczęściej 
Iwonko, kochana, plany zawsze jakieś snuje, bo bez nich byłoby mi nudno..
Zdjęcia pstrykam hobbistycznie, lubię to i cieszę się, że mogę dzielić się z Wami swoją pasją
- magenta

- Kontakt:
Kasiu, te w kolorze zgaszonego różu to najbardziej popularna odmiana, też ją mam. A te nowe odmiany w tym roku przesadzam w inne miejsce i powstanie czerwono, pomarańczowa rabata z dodatkiem żółtej rudbekii
A jak dostanę te kolejne, to jeszcze nie wiem gdzie pójdą
Na pewno muszą być w drugim rzędzie 

[/url]