Ja mam tą nr 2 i 3 i one dopiero są maciupkie.Ta wąskolistna stała od jesieni i już myślałam,że mi padnie a tak bardzo mi się podoba.Ja traktuję je jak sukulenty,słoneczko i mało wody a u Ciebie jakie mają warunki?
Moi zieloni współmieszkańcy - AlfaXIII
Trzymam je na szklanej podstawce w której często stoi woda. Tak naprawdę to stały stłoczone w kąciku na parapecie i lałam wodę do nich jak podlewałam inne. Teraz, myjąc okna, wydłubałam je z kąta i okazało się, że ładnie urosły. Pierwsza z lewej to taki rachityczny patyczek z czuprynką. Ale myślę, że z niej będzie sporo nowych i uda się zagęścić:) Jak się rozrośnie masz u mnie młode z niej.
Tę wąskolistną dostałam z forum, nie pamiętam od kogo
, jako garść 2-3 mm drobnicy. Wrzuciłam do doniczki, podlewałam od dołu i... jak widać mam teraz stadko 
Tę wąskolistną dostałam z forum, nie pamiętam od kogo
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Już wiem od kogo. Od Mirabilis dwa rodzaje. Ale od kogo trzecia?
Możliwe, że nieco mało wody. Moje miały huśtawkę. Jak ogrzewanie hulało to często była susza a potem powódź ;) Jakoś im to nie zaszkodziło
W przeciwieństwie do papirusa, któremu takie traktowanie nie przypadło do gustu i teraz jest w kącie reanimacyjnym.
Możliwe, że nieco mało wody. Moje miały huśtawkę. Jak ogrzewanie hulało to często była susza a potem powódź ;) Jakoś im to nie zaszkodziło
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
-
3wa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2007, o 11:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
rety nie sądziłam ,że może być tak dużo odmianbasga pisze:Filodendrony...przy okazji znalazłam chyba swojego :P
Można oszaleć,że jest ich aż tyle!A co jeden to cudniejszy...Ilonko-choruję z Tobą,zawsze to we dwie rażniej! :P
ZOBACZCIE...
. Bardzo fajna stronka - koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
:P witaj możesz mi powiedzieć czy ta ostatnia roślinka lubi słoneczko to chyba jakiś suklemęt?AlfaXIII pisze:Jeszcze parę parapeciarzy
![]()
![]()
![]()
Wszystkie to młode roślinki mające po parę miesięcy. Pierwszy to papirus (cibora) mnożony z parasolek. Na drugim zdjęciu Tradescantia pallida dawniej setcreasea i siewki cytryn. Namiętnie utykam pestki z cytryn do ziemi. Trzecie to raphidofora (scindapsus) pocięta z tej widocznej w pierwszym poście. I roślinka którą znam pod nazwą rhipsalidopsis ale gdzieś mi mignęło, że nazywa się inaczej.
Tak to jest sukulent a nawet kaktus. Jest to rhipsalis salicornioides zwany też hatiorą.koniczynka pisze: witaj możesz mi powiedzieć czy ta ostatnia roślinka lubi słoneczko to chyba jakiś suklemęt?
U mnie stoi na parapecie południowym ale będę go musiała przestawić bo nie lubi za dużo słońca. Woli światło rozproszone. Ziemię utrzymywać stale wilgotną. Kiedyś stał na oknie wschodnim i tam szalał. Ma fajniutkie, żółte kwiatki wyrastające z czubków łodyżek, mniej więcej styczeń-luty. W zimie nieco obniżyć temperaturę 15-18 stopni i ograniczyć podlewanie.

Mój zmarniał po przeprowadzce. Wsadziłam do ziemi patyczek i jakoś się trzyma a nawet rozrasta
Anoli... mam nadzieję, że już niedługo będę narzekać, że wysiewają się wszędzie ;) A wtedy z chęcią będę rozdawać
Przedstawię mojego iglaczka. Mam dwa i co roku odpracowują choinkę bożonarodzeniową
Te świerczki są ze mną od.... chyba 4 lat.

Oj! No bywa i tak. Można się nadziać na różnych "uczciwie" handlujących
Lepiej kupić w centrum ogrodniczym w okresie wzrostu. Przynajmniej wiadomo co się kupuje 
A mam je bo jestem przeciwniczką wycinania drzewek tylko po to by dwa tygodnie umierały w domu w święta, bądź co bądź, świętujące narodziny.
A mam je bo jestem przeciwniczką wycinania drzewek tylko po to by dwa tygodnie umierały w domu w święta, bądź co bądź, świętujące narodziny.
Kurcze! Ale paskudna pogoda
Nawet pies nie bardzo ma chęci na spacerki nie wspominając o mnie ;) Pokażę wam jak bardzo jest zainteresowany tym co się dzieje.

Mam dziką ochotę iść w jego ślady

Mam dziką ochotę iść w jego ślady