Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
Też zaglądam tu z nadzieją na nowe zdjęcia, ale rozumiem brak czasu, bo i mój wątek kuleje z tego samego powodu
Jak mnie zniecierpliwienie weźmie, to najwyzej któregoś dnia zobaczysz w krzakach pod Twoim ogrodzeniem kobietę szerszą niż wyzszą z nosem przyklejonym do płotu i podgladającą, co u Ciebie w ogrodzie słychać 
- jola1010

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wanda7 Fotek tak prawdę mówiąc nie ma po co robić , bo wszystko wciąż takie samo - u mnie jakoś wszystko później zakwita, zimniej chyba troszeczkę. Dopiero forsycje zaczynają kwitnąć , tulipanki jeszcze w powijakach , migdałek marny jakiś, a wiosennych jakoś mało u mnie
ogród wielki a one malutkie bidulki gdzieś giną i mało widoczne są. Mam już plan, żeby na jesień tego roku wsadzić dużo cebulowych wiosennych więc może w przyszłym roku będę się dopiero chwaliła wiosennymi.
joannakr0508 witaj
odwiedzających mój ogród bardzo chętnie goszczę - zapraszam
survivor26 jak już będziesz siedziała w krzaczorach z nosem przyklejonym do płota to zapraszam na spacerek po żwirowych ścieżynkach
Nie mam zdjęć z ogrodu ale mogę pokazać jak moje zielone wielkanocne ozdoby wędrowały to tu ,to tam
w różnych miejscach w kuchni. Zakupione 3 rodzaje bluszczu, stroik zrobiony z rozkwitających gałązek tawuły i przybrany skorupkami jaj w/g własnego pomysłu utwardzonych , pomalowanych i przystrojonych zielonymi piórkami, kocia trawa , która mnie zauroczyła swą delikatnością i piękna, gęsta rzeżucha, która wyrosła posadzona na wacie w ciemno brązowych ceramicznych naczyniach:

Pozdrawiam Jola
joannakr0508 witaj
survivor26 jak już będziesz siedziała w krzaczorach z nosem przyklejonym do płota to zapraszam na spacerek po żwirowych ścieżynkach
Nie mam zdjęć z ogrodu ale mogę pokazać jak moje zielone wielkanocne ozdoby wędrowały to tu ,to tam
Pozdrawiam Jola
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu piękne miałaś dekoracje
Ja też miłam takki plan odnośnie cebulowych i na jesieni posadziłam bardzo dużo . Cóż z tego , bo ogrom wymarzł w chole......
Pierwszy raz to sie zdarzyło i czytam , ze nie tylko mi . Jednak żal pozostaje , ze nie było mi dane cieszyć się nimi
Ja też miłam takki plan odnośnie cebulowych i na jesieni posadziłam bardzo dużo . Cóż z tego , bo ogrom wymarzł w chole......
Pierwszy raz to sie zdarzyło i czytam , ze nie tylko mi . Jednak żal pozostaje , ze nie było mi dane cieszyć się nimi
- jola1010

agatka123 W moim ogrodzie jest dużo host i na wiosnę miejsca z nimi straszą pustkami - wymyśliłam sobie , że cebulowe posadzę właśnie pod funkiami . Mam taką wizję , że wiosną będą kwitły tam cebulowe zaś lato i jesień królowały będą hosty. Funkie w większości są już kilkunastoletnie i wielgachne, mają ogromne liście, których nigdy nie ścinam - więc zimą może stanowiły by kołderkę dla cebulowych
Do tej pory byłam ostrożna w kupowaniu cebulowych. Ze względu na wieczne przeróbki w ogrodzie, bałam się ,że wiele z nich przepadnie ale teraz kiedy jako-tako już wytyczone są ścieżki i rabatki mogę zaplanować sobie wiosenne nasadzenia
A co do wymarzania roślin to w tym roku zmarzło u mnie wiele żurawek, moja uwielbiona trytoma, lilie, dwie wierzby szczepione i sama jeszcze nie wiem co
Mam nadzieję ,że jeszcze coś z tych roślinek odrośnie
Pozdrawiam Jola.
Do tej pory byłam ostrożna w kupowaniu cebulowych. Ze względu na wieczne przeróbki w ogrodzie, bałam się ,że wiele z nich przepadnie ale teraz kiedy jako-tako już wytyczone są ścieżki i rabatki mogę zaplanować sobie wiosenne nasadzenia
A co do wymarzania roślin to w tym roku zmarzło u mnie wiele żurawek, moja uwielbiona trytoma, lilie, dwie wierzby szczepione i sama jeszcze nie wiem co
Pozdrawiam Jola.
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A firanki i serwetki w tych dekoracjach to też Twoja robota? Pamiętając Twoje dokonania drutowo-szydełkowe, podejrzewam, że tak
A co do zaproszenia, to oczywiscie, że się wprosze do Ciebie, jak tylko się brzucha pozbędę, bo w obecnym stanie istaniłoby ryzyko, że bym Ci dziecko w kapuscie zostawiła 
- jola1010

survivor26 firanki, serwetki ...
... uwielbiam wszelakie dekoracje i wyroby ręcznie robione więc tworzę , dziergam i przerabiam co się da , a pomysłów cała masa tylko czasu jakoś trochę mało...
a to mnie rozbawiłaś
od nas nie tak daleko do szpitalnego centrum w JG 
survivor26 pisze:... bo w obecnym stanie istaniłoby ryzyko, że bym Ci dziecko w kapuscie zostawiła
a to mnie rozbawiłaś
- jola1010

Wiosennych fotek z ogrodu brak ale mam fotki wiosennego eksperymentu
taki ze mnie typ ,że kombinuję i wymyślam
i tak to posiałam sobie pod folią ale w skrzynkach balkonowych kilka torebeczek nasion nowalijek... czy coś z tego będzie? To sałata masłowa i lodowa, buraki, szczypior, koper i rzodkiewka:

W doniczkach troszeczkę kwiatuszków - późno posiane ale może jeszcze zdążą urosnąć

W doniczkach troszeczkę kwiatuszków - późno posiane ale może jeszcze zdążą urosnąć
- jolcia1212
- 500p

- Od: 8 gru 2009, o 21:45
Tu Jolcia1212. Najpierw zwróciłam uwagę na Twój nick, a później na ogród. Matko Święta od samego patrzenia bolą ręce i kręgosłup. Ja jestem dopiero na początku drogi i zachodzę w głowę jak ja dam radę, ale po obejrzeniu Twoich włości i włożonej tam pracy nie mam odwagi narzekać
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jolu piękne miałaś świąteczne ozdoby, ten pomysł ze skorupkami jaj ozdobionymi piórkiem rewelacyjny
Ależ masz przedszkole....jeszcze troszkę trzeba poczekać i roślinki powędrują do ogródka
Ależ masz przedszkole....jeszcze troszkę trzeba poczekać i roślinki powędrują do ogródka
- jola1010

jolcia1212 witam imienniczkę o podobnym nicku
w moim wątku
Początek drogi w ogrodzie w dzisiejszych czasach jest chyba o wiele łatwiejszy niż kilkanaście lat temu. Dostępność do roślin, technika, pomysłowość, wiedza i doświadczenie oraz możliwość dzielenia się tym wszystkim z innymi daje ogromne możliwości do stworzenia własnego zielonego niepowtarzalnego zakątka. Ja wciąż przerabiam, zmieniam i udoskonalam to co udało się zrobić kilkanaście lat temu . Nie posiadając żadnej wiedzy ogrodniczej planowałam i zakładałam rabatki z roślin , które udało się zdobyć i w taki sposób jaki podpowiadała natura bez planów i fachowej wiedzy - dzisiaj pewnie znalazłabym wiele innych trafniejszych rozwiązań i dobranych nasadzeń. A tak jak piszesz kręgosłup pęka od włożonego wysiłku i ręce bolą od ciągłego przerabiania i targania kamieni - ale i ja nie mam odwagi narzekać - przecież robię to z przyjemnością i ogromną radością , że mam coś co udało się samemu stworzyć
A to sobie pogadałam
A chciałam tylko napisać , że dasz radę - ta robota wciąga - moja podpowiedź to planuj rabaty, planuj nasadzenia ,żebyś nie musiała po kilka razy przerabiać , przenosić i kombinować. Powodzenia - będę podglądała Twoje poczynania.
AGNESS skorupki jaj utwardziłam i pomalowałam - będą ozdobą na kilka sezonów
Tak odnowiłam w grudniu wszystkie bombki - efekt był zaskakujący
Moje przedszkole pod folią o mały włos by ucierpiało - dzisiejszej nocy temp. -2 ja w pracy ale M pamiętał i przykrył maluszki jeszcze włókniną - uff na szczęście
A to sobie pogadałam
AGNESS skorupki jaj utwardziłam i pomalowałam - będą ozdobą na kilka sezonów
Moje przedszkole pod folią o mały włos by ucierpiało - dzisiejszej nocy temp. -2 ja w pracy ale M pamiętał i przykrył maluszki jeszcze włókniną - uff na szczęście
Nie wiem co napisać
Jolu jak pięknie wygląda Wasz ogród o tej porze roku, Nawet bez letnich roślin jestem w nim zakochana
Tak piękny, gorący klimat w miejscu gdzie zima potrafi dopiec, to jest mistrzostwo
Mam założenie stworzyć na działce właśnie klimat równikowy i widzę że jest to jak najbardziej wykonalne.
Tak się nakręciłam fotkami że aż mnie rozpiera energia mimo deszczowej ponurej pogody. Dziękuję za taką dawkę emocji
Piękne dekoracje świąteczne
Tak piękny, gorący klimat w miejscu gdzie zima potrafi dopiec, to jest mistrzostwo
Mam założenie stworzyć na działce właśnie klimat równikowy i widzę że jest to jak najbardziej wykonalne.
Tak się nakręciłam fotkami że aż mnie rozpiera energia mimo deszczowej ponurej pogody. Dziękuję za taką dawkę emocji
Piękne dekoracje świąteczne
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
-
mm-complex

- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Jak ja lubie ten Twój styl i gust... moje pokłony nad Twoimi zdolnościami
Piekne obrazy za oknem
Uwielbiam Twój ogród i masz jak w banku ze zobacze go na zywo
I to całkiem niedługo
Buziaki!!
Uwielbiam Twój ogród i masz jak w banku ze zobacze go na zywo
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
- Piotr=)

- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Ale u ciwbie wiosennie ;D
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- jola1010

Witajcie niedzielnie i deszczowo
kozino Bardzo Ci dziękuję za taką opinię ... marzy mi się ogród, który będzie cieszył nas swoim urokiem przez cały rok, bez względu na to czy kwitną akurat krzewy i kwiaty... Wiem, że wiele jeszcze pracy przed nami ale jeśli już inni postrzegają go jako interesujący i uroczy o każdej porze roku i nawet bez kwitnących widocznie tak jest...
, a taki przecież był mój plan
Dziękuję to bardzo motywuje
mm-complex Danusiu już kiedyś pisałam ,że mamy podobny styl i gust. Kręcą nas te same klimaty ogrodowego i domowego zacisza... tyle , że u mnie jeszcze do końca wiele, wiele ... fotki pokazują tylko te ładniejsze zakamarki. U nas są jeszcze takie miejsca zarówno w ogrodzie jak i domu, do których oko fotografa ma wstęp wzbroniony
Ale czemu nie - mogę pokazać to co udało się do tej pory stworzyć.
Piotr=) Powoli , małymi kroczkami zbliża się wiosna - ale jednak u nas przychodzi troszeczkę później.
Pozdrawiam Jola.
kozino Bardzo Ci dziękuję za taką opinię ... marzy mi się ogród, który będzie cieszył nas swoim urokiem przez cały rok, bez względu na to czy kwitną akurat krzewy i kwiaty... Wiem, że wiele jeszcze pracy przed nami ale jeśli już inni postrzegają go jako interesujący i uroczy o każdej porze roku i nawet bez kwitnących widocznie tak jest...
Dziękuję to bardzo motywuje
mm-complex Danusiu już kiedyś pisałam ,że mamy podobny styl i gust. Kręcą nas te same klimaty ogrodowego i domowego zacisza... tyle , że u mnie jeszcze do końca wiele, wiele ... fotki pokazują tylko te ładniejsze zakamarki. U nas są jeszcze takie miejsca zarówno w ogrodzie jak i domu, do których oko fotografa ma wstęp wzbroniony
Piotr=) Powoli , małymi kroczkami zbliża się wiosna - ale jednak u nas przychodzi troszeczkę później.
Pozdrawiam Jola.
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Jolu,co to jest ta kocia trawa,to domowa roslina?Wysiewy imponujące.