Moja babcia przy przesadzaniu kwiatów wkładała do doniczki całe surowe jajko, a kwiaty miała rewalacyjne asparagusy, grudniki, hoje.
Doniczkowce u Szarotki
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Doniczkowce u Szarotki
Moja babcia przy przesadzaniu kwiatów wkładała do doniczki całe surowe jajko, a kwiaty miała rewalacyjne asparagusy, grudniki, hoje.
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też można tylko trzeba pamiętać aby w skorupce zrobić dziurkę (z dwóch stron najlepiej), bo inaczej grozi wybuchem, a zapaszek przy tym byłby nie do "strawienia". 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
- fiskomp

- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś musi być z tymi jajkami, bo trzynastka (chyba
)w ten sposób wyhodowała naprawdę imponującego fikusa benjamina. 
-
sylvi
- 1000p

- Od: 26 sty 2012, o 17:54
i znowu coś ciekawego na temat pielęgnacji kwiatów, fajnie, że można tyle się tu dowiedzieć

- zeberka4

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Nigdy nie zastanawiałam się nad tym,ze woda od gotowanych jajek moze sie przydac. Nikt u mnie nie wsypuje soli nigdy, to eraz będę wykorzystywała do podlewania. Taka wapnienna woda musi miec cos w sobie 
-
szarotka66
- 1000p

Basiu masz rację, że ceny jajek to masakra jakaś. Na szczęście mnie to nie dotyczy, bo mam własne kurki i jajka od "szczęśliwych" kur goszczą na moim stole nie tylko od święta, a i rośliny przy okazji korzystają.
Jagoda jajka są bardzo bogate w witaminy i różne takie dobrodziejstwa, że zdrowe są nie tylko dla ludzi.
Sylwio moja mama mówi "co głowa to rozum", dlatego różne pomysły i wynalazki można przepraktykować, ważne żeby nie zaszkodzić.
Saro pewnie jak z wszystkim tak i z wodą po gotowanych jajkach nie można przesadzić, ale myślę, że raz na jakiś czas można podlewać i cieszyć się piękną zielenią.
Teraz przyszło mi do głowy, że rozcieńczonym piwem ( odgazowanym wcześniej) też można podlewać, albo przecierać liście (to robię) i potem mają piękny połysk.
Jagoda jajka są bardzo bogate w witaminy i różne takie dobrodziejstwa, że zdrowe są nie tylko dla ludzi.
Sylwio moja mama mówi "co głowa to rozum", dlatego różne pomysły i wynalazki można przepraktykować, ważne żeby nie zaszkodzić.
Saro pewnie jak z wszystkim tak i z wodą po gotowanych jajkach nie można przesadzić, ale myślę, że raz na jakiś czas można podlewać i cieszyć się piękną zielenią.
Teraz przyszło mi do głowy, że rozcieńczonym piwem ( odgazowanym wcześniej) też można podlewać, albo przecierać liście (to robię) i potem mają piękny połysk.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zeberko, tylko pamiętaj, żeby nie dawać tej wody od jajek np wielkanocnikowi, bo on nie cierpi wapnia.
-
szarotka66
- 1000p

Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Bardzo ładny kolor!! Chyba sobie sprawię też takie cudo 
- fiskomp

Dorotko czyli końszysz sezon kwitnienia hipków, a zaczynasz wytrwałą pielegnację cebul, coby na drugi rok znów cieszyć się ich kwiatami.
-
szarotka66
- 1000p

Moniko wszystkie kwiaty hippeastrum mają w sobie dużo uroku, a jeszcze jak kwitną co sezon
Basiu nie zamykam jeszcze sezonu kwitnienia, bo cały czas kwitną koliberki, bardzo źle traktowane w sklepie cebulki, a każda wydała już trzeci pęd kwiatowy, na którym jest po 6-7 kwiatów. Teraz rzeczywiście muszę się skupić na tuczeniu. Niedługo przeprowadzka na balkon.
Basiu nie zamykam jeszcze sezonu kwitnienia, bo cały czas kwitną koliberki, bardzo źle traktowane w sklepie cebulki, a każda wydała już trzeci pęd kwiatowy, na którym jest po 6-7 kwiatów. Teraz rzeczywiście muszę się skupić na tuczeniu. Niedługo przeprowadzka na balkon.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
Ale Ci super!! Też mi się marzy mieć kiedyś Szczęśliwe Kurki - bo jednak co swoje to swoje.szarotka66 pisze:Basiu ... mam własne kurki i jajka od "szczęśliwych" kur
Co do rad to ponieważ nic do gotowania jajek nie dodaję to chętnie spróbuję z tą wodą. A i na pewno wezmę się za przecieranie liści piwkiem rozcienczonym tylko żeby trochę cieplej się zrobiło i
Tylko się nie pośpiesz bo szkoda by było, żeby roślinki zmarzły. Tak jak u mnieszarotka66 pisze:Niedługo przeprowadzka na balkon.
-
szarotka66
- 1000p

Anankee u mnie tych "szczęśliwych" jest więcej, bo kaczki- 2 rasy, gęsi garbonosy, perliczki i cała masa ozdobnych "liliputów"( rozmnażają się jak głupie). Co do słońca to też czekam na nie jak na zbawienie. 
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- fiskomp

Sama się zastanawiam nad zakupem paru kurek (może przy okazji byłyby szczęśliwe) bo miejsce mam a mój synus lubi "tłuste jajeczko". Drobiu ozdobnego jest mnoga ilość, u nas są organizowane przy ośrodku doradztwa rolniczego coroczne pokazy miedzy innymi i drobiu ozdobnego i roślinek wszelakiej masci. 
Dorotko pokaz więcej zdjęć twojego ozdobnego drobiu, te zdjęcia które juz umieściłaś na forum przedstawiają piekne ptaki, jest co ogladać (w ogole to ja lubię wszelką zwierzynę). U mnie po sąsiedzku mieszka para bocianów w tym roku wrociły póżniej już nawet się martwiliśmy czy te działania wojenne w Syrii im nie zaszkodziły.
Dorotko pokaz więcej zdjęć twojego ozdobnego drobiu, te zdjęcia które juz umieściłaś na forum przedstawiają piekne ptaki, jest co ogladać (w ogole to ja lubię wszelką zwierzynę). U mnie po sąsiedzku mieszka para bocianów w tym roku wrociły póżniej już nawet się martwiliśmy czy te działania wojenne w Syrii im nie zaszkodziły.