Wiejski eksperyment Pat
- anabanana
- 1000p

- Od: 5 lut 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiejski eksperyment Pat
Myślę że w smaku to mógłby być nawet nie taki najgorszy... W przeciwieństwie do pietruszkowego paskudztwa (też co prawda nie piłam, ale nawet zapach mnie... peszy:). Patysiu, szarżujesz ostro
Jak tak pójdzie dalej, to znajdziesz dziecko w begoniach! 
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pati nie przejmuj się tymi latami 60-tymi. Mojego eMa bratowa przez całą ciążę "tłukła się" ze swojej wsi pociągiem do Tczewa do lekarza (ponad 1 godzinę), bo to miasto to lepiej. Ale jak trafiła do swojego lekarza na oddział to doznała szoku, zapewne podobnego jak Ty, i po przeleżeniu 3 dni i przyjściu do domu stwierdziła, że nigdy więcej i chce rodzic w szpitalu bliżej siebie, chociaż mniejszy. I takim to sposobem w "ciszy i spokoju"
, bez żadnych "wrzasków"
przyszedł na świat Czaruś.
Będzie dobrze
Będzie dobrze
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Tylko nie sadź kapusty, bo w kapuście na pewno znajdziesz!
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
O matko, dobrze, że Jej powiedziałaś o tej kapuście!

- anabanana
- 1000p

- Od: 5 lut 2012, o 12:38
No to może nie w begoniach a w bergeniach? Mój tata nazywa je "kapustnikami". Patysiu, masz tam jakieś? Jeśli tak, to też omijaj łukiem! 
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Kochane, gdybym ja wiedziała, że druga ciąża bedzie taka trudna, to bym od razu kapuściane pola oblatywała i do gniazd bocianich zaglądała, zeby się samej nie mordować
Moje starsze dziecko zafascynowane obecnie dinozaurami, twierdzi co prawda, że powinnam była znieść jajo i je wysiadywać, zamiast dzidziusia w brzuchu nosić, ale sama myśl o zniesieniu jaja z 2,5 kg zawartością jest bolesna...
Ale z begoniami miałam jednak nosa, bo dziś u nas leje jak z cebra i już bym nie posadziła...nie wiem, co z nich wyrośnie, bo sadzę pierwszy raz w życiu, ale liczę, że mój tytaniczny wysiłek zostanie doceniony i jednak coś się wykluje
to komu kawę...i czekoladkę może na poprawę humoru pogodą spsutego?
Ale z begoniami miałam jednak nosa, bo dziś u nas leje jak z cebra i już bym nie posadziła...nie wiem, co z nich wyrośnie, bo sadzę pierwszy raz w życiu, ale liczę, że mój tytaniczny wysiłek zostanie doceniony i jednak coś się wykluje
to komu kawę...i czekoladkę może na poprawę humoru pogodą spsutego?
- Maska

- Kontakt:
Jednak masz te układy z górą. Ja proszę kawkę, bo nie chce mi się nic mam katar!
Z tym jajem nie jest taki zły pomysł, ale też go trzeba nosić jakiś czas i konsekwencje mogą być takie same jak ciąża. Poczekamy jeszcze trochę i zapomnisz o niedogodnościach
Z tym jajem nie jest taki zły pomysł, ale też go trzeba nosić jakiś czas i konsekwencje mogą być takie same jak ciąża. Poczekamy jeszcze trochę i zapomnisz o niedogodnościach
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Napisałam post i całego mi zjadło
.
Dosiadam się do kawki. Nie martw się wyglądem poroadni. Mój szpital też nie jest super wyposażony, ale za to personel miły i kwalifikacje ma. Wierz mi, że najlepszy sprzęt nie zastąpi umiejętności lekarza, położnej. Dla mnie nawet salowe były miłe. Sam mój poród to 30min i po wszystkim. A był to mój pierwszy i wcale najmłodsza nie byłam. Przy cesarce też fachowość ważna a nie wystrój sali.
Trzymam kciuki za realizację wszystkiego zgodnie z planem. Tj. sadzenia i porodu. Kurde trochę daleko mieszkasz ode mnie, bo bym pomogła sadzić. Choć u mnie też czekają róże, malwy i piwonie(peonie). Aż wstyd, ale mam takiego lenia po tym jak mróz zabrał mi moje kochane pelargonie- cóż przez moją głupotę.
Ja poproszę o deszcz a tymczasem pozdrawiam cieplutko
Dosiadam się do kawki. Nie martw się wyglądem poroadni. Mój szpital też nie jest super wyposażony, ale za to personel miły i kwalifikacje ma. Wierz mi, że najlepszy sprzęt nie zastąpi umiejętności lekarza, położnej. Dla mnie nawet salowe były miłe. Sam mój poród to 30min i po wszystkim. A był to mój pierwszy i wcale najmłodsza nie byłam. Przy cesarce też fachowość ważna a nie wystrój sali.
Trzymam kciuki za realizację wszystkiego zgodnie z planem. Tj. sadzenia i porodu. Kurde trochę daleko mieszkasz ode mnie, bo bym pomogła sadzić. Choć u mnie też czekają róże, malwy i piwonie(peonie). Aż wstyd, ale mam takiego lenia po tym jak mróz zabrał mi moje kochane pelargonie- cóż przez moją głupotę.
Ja poproszę o deszcz a tymczasem pozdrawiam cieplutko
- zielonajagoda

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Patusiu, czy Ty begonie sadziłaś już do gruntu? Bo nie doczytałam się gdzie. Ja swoje mam w donicach i ładnie już ruszyły, do gruntu przesadzę dopiero po połowie maja, w zeszłym roku majowe przymrozki ścięły mi pięknie rosnące begonie, co prawda odbiły, ale dłużej trwało zanim zaczęły kwitnąć. A potem zima zrobiła swoje, za słabo zabezpieczyłam karpy i przemarzły, i w tym roku ponownie zaczynam begoniową przygodę ale tym razem od donic
Nie martw się małym szpitalem, to nie znaczy że same konowały tam pracuję, może trafiłaś na tego jedynego
, a wystrój, co tam wystrój, byle było czysto i sterylnie. Ja rodziłam w małym szpitalu i w małym miasteczku, i lekarki która mnie prowadziła i odbierała poród nie zamieniałabym na żadnych profesorów, będzie dobrze

Nie martw się małym szpitalem, to nie znaczy że same konowały tam pracuję, może trafiłaś na tego jedynego
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Iwonko, nie, sadzilam do skrzynek - co prawda na tę noc zostały na podwórku, ale nie było przymrozkow, za to porządnie je podlało, bo ja konewką nie dałam rady. Ale do maja będę M ganiać z donicami na noc do domu, tylko nie bardzo mam koncepcję gdzie je stawiać, bo na parterze mam okna prawie na poziomie gruntu, więc ze światłem kiepsko, a na górze lada dzień wchodzą ekipy, które raczej mojego trudu ogrodniczego nie uszanują.
A przy okazji mam do Was pytanie, bo nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi na innych wątkach: kupiłam na próbę parę cebulek mieczyków, karpy dalii i lilie doniczkowe - czy mam to wszystko namaczać przed wsadzeniem? Wszystko pójdzie do donic, może w czerwcu część na warzywnik, jeśli tam mi ktoś w końcu zaorze, ale się doprosić nie mogę, bo M się wciągnął w remonty domowe i z piętra schodzi tylko jak zapach obiadu poczuje
A przy okazji mam do Was pytanie, bo nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi na innych wątkach: kupiłam na próbę parę cebulek mieczyków, karpy dalii i lilie doniczkowe - czy mam to wszystko namaczać przed wsadzeniem? Wszystko pójdzie do donic, może w czerwcu część na warzywnik, jeśli tam mi ktoś w końcu zaorze, ale się doprosić nie mogę, bo M się wciągnął w remonty domowe i z piętra schodzi tylko jak zapach obiadu poczuje
- Maska

- Kontakt:
Pat a jak pojedziesz do tej swojej miejscowej kliniki to kto wciągnie begonie w razie przymrozków. Nie jestem ekspertem , ale ja nic nie moczę, niektórzy moczą w środkach przeciwgrzybowych
- zielonajagoda

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Ja też nic nie moczę, dla eksperymentu moczyłam anemony bo jakieś takie suszki były, ale nie widzę żeby jakoś galopowały z wychodzeniem z ziemi. U mnie wszystkie cebulowe, oprócz krokusów są w 3 dużych donicach (ze 60 tulipanów, żonkile, narcyzy) sadzone warstwowo (jedne niżej drugie wyżej), gdzieś w necie to wyczytałam, i na razie ładnie się to sprawdza, i chyba tak już będę robić co roku.
A o begonie się nie martw, może już wreszcie przyjdzie ciepło, a przecież nie może co roku w maju mrozić, mam nadzieję że skoro wymroziło w zeszłym roku to w tym odpuści nam.
A, i mieczyki i tygrysówki też mam w donicach.
A o begonie się nie martw, może już wreszcie przyjdzie ciepło, a przecież nie może co roku w maju mrozić, mam nadzieję że skoro wymroziło w zeszłym roku to w tym odpuści nam.
A, i mieczyki i tygrysówki też mam w donicach.
- aleksandra2323
- 500p

- Od: 28 cze 2008, o 00:20
Pat, a co z lawiną zdjęć? Znajdziesz chwilkę, żeby je wstawić?
- Maska

- Kontakt:
Iwonko i co roku je przesadzasz? a donice okrywasz na zimę? To jest dobry pomysł przynajmniej mysiory nie zjedzą !
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Ja mieczyki oddałam cioci chrzestnej, bo wyczytałam, że przewracają się i trzeba je wiązać. Ostanio chciała mi je znów oddać i wiecie co, chyba je wezmę, bo ona tak zagoniona z wnukie, że aż mi jej szkoda. A córka cioci? Boi się paznokci ubrudzić...
Chyba większość kwaitków w doniczkach będę mieć, zeby lepiej o nie dbać, bo ziemię mam ...oj lepiej nie mówić...piasek, piasek, piasek.
Chyba większość kwaitków w doniczkach będę mieć, zeby lepiej o nie dbać, bo ziemię mam ...oj lepiej nie mówić...piasek, piasek, piasek.