Domek dla dziecka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: wiata i jednocześnie domek dla dziecka na dachu

Post »

Edyta1 , nie zapomnij dokumentować swojej pracy i podzielić się z nami wynikami. :wink:

Menqa, dzięki za pozdrowienia. :wit Te szpile faktycznie zakupiłem w Casto... Kosztowały około 13PLN. Te mają wymiar 7x7cm i z tego co pamiętam, to własnie ten rozmiar najszybciej znika, więc pomyśl wcześniej o zrobieniu zakupów. :wink: Nie zapomnij o zdjęciach. :wink:
Pozdrawiam i gdy będziesz miała jakieś pytania, to służę pomocą (oczywiście w miarę własnej wiedzy). :wit
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 18:13

Re: wiata i jednocześnie domek dla dziecka na dachu

Post »

Witam .. jestem tu nowa, ale cały wątek przeczytałam z zapartym tchem. Gratuluję. ;:333
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 20:52

Post »

Witam wszystkich jestem tu nowa jestesmy od niedawna w posiadaniu dzialki.Mam pytanko czy ktos z was sam robil drewniany domek dla dzieci.Mozecie mi podpowiedziec z czego zrobic zeby bylo solidnie i tanio.Myslalam o deskach z palet ale moze macie lepsze pomysly :)
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: DOMEK DLA DZIECI

Post »

Ja tego domku osobiście nie robiłem bo juz był jak kupowałem działkę , ale z tego co sie orientuję w cenach wychodzi tanio bo jest z robiony z oflisów a to są odpady. Efekt super, taki naturalny, wkomponowany w otoczenie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p

Re: Domek dla dzieci

Post »

Werka2684 -
Witam wszystkich jestem tu nowa jestesmy od niedawna w posiadaniu dzialki.Mam pytanko czy ktos z was sam robil drewniany domek dla dzieci.Mozecie mi podpowiedziec z czego zrobic zeby bylo solidnie i tanio.Myslalam o deskach z palet ale moze macie lepsze pomysly
Nie jestem modem, ale proszę Cię, abyś używała polskich liter na tym forum. Da się? :wink:
A przechodząc do tematu, to absolutnie odradzam deski z palet. Kupa zachodu, a efekt końcowy mocno niezadowalający. Jeśli już, to kup deski (nawet szalunkowe- taniocha), kantówki (na mały domek wystarczą 5x5), to wszystko wyczyść papierem ściernym (nasadka na wiertarkę się przyda), żeby było gładkie i już. Połącz to ze sobą i masz przecudny domek dla dzieciaka. :D
Aha- nie zapomnij o impregancji, a potem o pomalowaniu desek na odpowiadający Ci kolor. I to już wszystko. Prawda, że proste? :wink:
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p

Post »

Dzięki może rzeczywiscie te deski z palet to nie był jakiś super pomysł ale akurat to mi wpadło do głowy :D Przekazałam twój pomysł mężowi teraz tylko musimy zrobic projekt zakupic materiał i wziaść się do roboty
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Re: Wiata i jednocześnie domek dla dziecka na dachu

Post »

Wpadłam do Ciebie zobaczyć, jak sobie poradziłeś z architekturą ogrodową. Pięknie, naprawdę pięknie. Zaraz link z twojego wątku prześlę mojemu synowi - on jest dobry w te klocki i lubi oglądać pracę innych pasjonatów ;:215
Może i mnie coś z tego kapnie ( skleci coś matce na działce ) :heja
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p
Od: 17 paź 2011, o 11:01

Post »

Piękna robota! Aż zazdraszczam.

Kiedy ja będę miała tyle czasu i finanse na to... :roll:

Wiata mnie się marzy, a mojemu synowi taki domek, niekoniecznie u góry. :)

Możesz mnie określić mniej więcej ile Cię kosztowało zrobienie tych ławeczek i stołu?
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p

Post »

Marla54 dziękuję. :D

beatann zgapiaj ile się da, tylko pamiętaj o pochwaleniu się efektami swoich prac. :wink:

Ruda2011 i to jest bardzo słuszna koncepcja. :wink: Syn poogląda, poduma, coś udoskonali i na pewno efekt końcowy będzie bardziej niż zadowalający. :D

kropka75
Możesz mnie określić mniej więcej ile Cię kosztowało zrobienie tych ławeczek i stołu?
Hmm... ciężko powiedzieć, bo swoje meble robiłem w zeszłym roku z tego, co mi pozostało z budowy wiaty. Śmiem nawet twierdzić, że gdybym dobrze zaplanował i zamówił dokładnie taką ilość desek, jaką potrzebowałem na budowę wiaty, to w ogóle te ławki i stół by nie powstały. :wink:
A tak, trzeba było coś z tą kupą desek zrobić. I się zrobiło. :wink:
Ale właśnie pomagam sąsiadowi w budowie takich samych ławek i stołu, bo mu jego kobieta spokoju nie dawała. :D Planuje sąsiad zmontować dwa stoły i cztery ławki.
I tak, jesienią zeszłego roku pojechaliśmy do najbliższego składu drewna. Wcześniej wymierzyliśmy ilość i długość desek i kantówek. Z tego co pamiętam, to zapłacił coś około 200-250PLN. Przy czym ważna uwaga- są to deski świeże i mokre. Musiały więc całą zimę schnąć w szklarni, a teraz już drugi tydzień szlifujemy je (na zmianę szlifierką oscylacyjną i wiertarką z nasadką).
Następnie musi sąsiad kupić impregnat. Ten, który ja używałem, XYLOMAL (kolor dowolny) kosztuje około 120PLN za 10 litrową puszkę. Do tego dochodzą wkręty (około 40PLN), papier ścierny (około 40PLN). I to już chyba wszystko.
Aha- no jednak nie wszystko. :wink: Przy takiej robocie bardzo szybko zasycha w gardle, więc baaardzo wskazane jest mieć w zapasie dużo piwa. :D
Reasumując: Na dwie ławeczki i jeden stół:
Deski- około 125PLN
Impregnat- około 60PLN
Wkręty- około 25PLN
Papier ścierny- około 20PLN
CAŁOŚĆ- około 230PLN.
No i drugie tyle oczywiście na piwo. :wink:
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p
Od: 17 paź 2011, o 11:01

Post »

Dziękuję za odp. :)

Tak się spodziewałam, że wyjdzie podobnie jak kupno gotowego zestawu. :roll: Pomijając piwo nawet. ;) Ale tego nie pijam, więc mi w koszta nie wchodzi. :D
AneczkaP
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lut 2012, o 11:26

Post »

Wow, ale świetna robota!!!

kropka75 rzeczywiście koszty wychodzą podobne, ale satysfakcja z własnoręcznie wykonanych rzeczy jest nieoceniona...

A jeszcze na dodatek jak to zrobi kobieta to niektórym oczy wychodzą na wierzch... Taki widok wynagradza nawet początkowe niepowodzenia hehe

P.S. Tak w ogóle dzięki temu forum zobaczyłam, że nie tylko ja (kobieta) lubię majsterkować, bo niektórzy dziwili mi się - jak to kobieta z wkętarką w ręku... :shock:

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p

Post »

Wczoraj do nas dotarla w poniedzialek bedziemy skrecac pierwszy krok w budowaniu miejsca dla dzieciaczków Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p

Post »

Sezon 2012 rozpoczęty. :wink:
Domek na dachu wiaty zainstalowany. Córeczka już wnętrze okleiła swoimi rysunkami, więc budowla zaakceptowana przez najważniejszą w tym temacie dla mnie osobę. :D
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Sądząc po huśtawce, to za jakiś czas domek zyska drugiego lokatora :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

Łoł... ;:oj trafiłam tu do Ciebie przypadkiem, szukając właśnie czegoś takiego. Mój syn zażyczył sobie małpi gaj, domek na drzewie i wiele ciekawych pomysłów go męczy :) Twoja wiata jest super i domek dla córci również. Gratuluję pomysłu i wytrwałości. Na pewno może być inspiracją dla innych, którzy nie wiedzą jak się do tego zabrać. ;:63
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”