Uprawa porów cz.1
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Uprawa porów
Por to zawsze jakoś przeżyje...Jutro jadę zobaczyć swój bo przed święami wywiozłam go na oszkloną werandę(niezbyt szczelną...)
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powiedzcie jak często podcinacie pory?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 mar 2012, o 11:33
witam:) powiedzcie mi prosze czy bedzie cos z mojego pora i selera dzisiaj posianych do gruntu? czy tak poźny siew daje jakies efekty? 

-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Do gruntu por można siać dopiero w II dekadzie kwietnia czyli już, jednak kwiecień powinien być ciepły a nie taki jak obecnie mamy. Chyba że u Ciebie temperatura w dzień jest 15 stopni celsjusza od kilku dni, a w nocy nie spada poniżej 12. Co do selera, to w warunkach polskich nikt nie sieje do gruntu lecz sadzi do gruntu rozsade. Natomiast produkcja rozsady zaczyna się w luty a najpóźnej w połowie marca.
Pamiętajcie o ogrodach...
- Krycha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Rozsady porów i pomidorów trzymam w folii tylko na noc przykrywam skrzynkami i jeszcze dodatkowo kocem.
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
Krysiu, napisałaś "rozsady porów" pikujesz je czy po prostu siejesz tak rzadko, że od razu masz rozsady?
pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
-
- 100p
- Od: 22 lut 2011, o 23:39
A mój por dopadły jakieś muszki (wyglądają jak malutkie ćmy) ,co ja mam teraz zrobić -poobcinałam wszystkie chore ogonki ale to nic nie dało czy mam go czymś opryskać ?
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
to ja wam powiem jak ja zrobiłam..
w zesżłym roku zapodziały mi się pory -pare szt w domu zauważyłąm już dawno po wsadzeniu..
no i trzymałam..i taką rozsade wiekszych małych porków wsadziłam późnym latem.. na małe porki.
zapomniałam o nich -bo daną grządke z pietruszką zostawiłam..
pory mam teraz w ziemi, śliczne zielone.. grubości palca..
i tak pomyślałam że chyba będzie to patent na pora wiosną..
a w tym roku rozsada porów jakaś marna taka..jakby nie rosła wcale
w zesżłym roku zapodziały mi się pory -pare szt w domu zauważyłąm już dawno po wsadzeniu..
no i trzymałam..i taką rozsade wiekszych małych porków wsadziłam późnym latem.. na małe porki.
zapomniałam o nich -bo daną grządke z pietruszką zostawiłam..
pory mam teraz w ziemi, śliczne zielone.. grubości palca..
i tak pomyślałam że chyba będzie to patent na pora wiosną..
a w tym roku rozsada porów jakaś marna taka..jakby nie rosła wcale

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- 100p
- Od: 22 lut 2011, o 23:39
A ja tak się cieszyłam moją rozsadą -do tej pory-bo takie piękne rosły ,a teraz się obawiam czy w ogóle będę miała . Coś ciężki rok mam bo pomidory też słabiutki -w tamtym roku taka dumna byłam z sadzonek ateraz tylko ryczeć się chce jak na nie patrze 

-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
Aniu! tylko uważaj bo te pory z tamtego roku mogą teraz(tego roku latem) wypuszczać pąki kwiatowe! chyba ze masz ich tylko na użytek wiosenny. 

Joanna
Czy wsadził już ktoś z was pory do gruntu? Ja wywaliłem jakiś tydzień temu te pory, które były najmarniejsze, przeżyły. Ale czy one przez ten chłód nie wejdą wcześniej w kwitnienie? Dodam, że mam jeszcze jedne pory, które cały czas trzymam w domu i wysadzę dopiero później z rozsady rwanej. Ale trochę mnie niepokoi, że nikt nic jeszcze nie wspomina o sadzeniu porów, w końcu było tyle rozsad 

-
- 200p
Aby posadzić rozsade pora do gruntu muszą być spełnione warunki. W nocy nie może być temperatura niższa niż około 10 stopni. Natomiast sama rozsada powinna się wyróżnic przynajmniej 3 liśćmi właściwymi, długości około 15 cm i średnicy 3mm. Można też wysiewać pory wprost do gruntu robi się to najczęściej w II połowie kwietnia ale dni powinny być ciepłe w dzień 15 stopni w cieniu, a w nocy może być około 6 stopni.Alembik pisze:Czy wsadził już ktoś z was pory do gruntu? Ja wywaliłem jakiś tydzień temu te pory, które były najmarniejsze, przeżyły. Ale czy one przez ten chłód nie wejdą wcześniej w kwitnienie? Dodam, że mam jeszcze jedne pory, które cały czas trzymam w domu i wysadzę dopiero później z rozsady rwanej. Ale trochę mnie niepokoi, że nikt nic jeszcze nie wspomina o sadzeniu porów, w końcu było tyle rozsad
Dodam że każdą rozsadę należy zahartować przed w sadzeniem do gruntu. Tak więc pośpiech nie jest wskazany. Ja swoje pory często wynoszę na zewnątrz na słoneczko. Jednak początkowo nie dawałem bezpośrednio na operowanie słońca lecz w półcieniu. Obecnie tak jak pisałem roślinki się przyzwyczaiły. Rozsadę porów i selerów najprawdopodobniej wsadzę do gruntu w maju i chyba po "Zimnej Zośce"
-
- 200p
Zakwitną na drugi rok jak przeżyją. Natomiast nie mają prawa zakwitnąć w pierwszym roku. Selery w I roku mogą wybijać w pędy nasienne podczas długotrwałych chłodów ale pory z tego co wiem to nie zakwitną.Alembik pisze:A jeśli te warunki nie zostaną zachowane to pory zakwitną?
Wiem, że zadaję pytania jak dziecko. No, ale to w takim razie, czemu sadzi się je tak późno?