czy można teraz przesadzać róże ?

ODPOWIEDZ
ewelinachm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2011, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

czy można teraz przesadzać róże ?

Post »

Potrzebuje przesadzić kilkanaście róż zarówno pnące okrywkowe i wielokwiatowe, rabatowe - niektóre z nich jeszcze kwitną.Czy moge zrobic to teraz? Po wkopaniu mam je przyciąć jak to zwykle czynie na wiosne? czy pozostawic tak przez zime nieprzyciete? Prosze o odpowiedz.
patryk2337
200p
200p
Od: 20 cze 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: czy można teraz przesadzać róże?

Post »

Najlepiej to zrobić na jesieni
Awatar użytkownika
Ivy25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 wrz 2011, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Róż na zimę się nie przycina bo to je osłabia i mogą nie przetrwać... a przesadzać chyba można na jesieni. Skoro sadzić można to przesadzać chyba też ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Ewa
Shaerrawedd
Awatar użytkownika
gleameil
100p
100p
Od: 3 kwie 2011, o 11:28

Post »

Też mamy z żoną podobny problem.
Mamy w jednym miejscu 8 róż rabatowych. Wiosną przesadziliśmy je w obecne miejsce...no i się porobiło. Bezpośrednio za różami rośnie ognik szkarłatny, który wyraźnie przez nie cierpi (brak słońca). Róże urosły nam na wysokość ok. 1,5 metra! :shock: Wiemy już, że w tym miejscu, w którym są teraz może zostać ich co najwyżej 3-4 szt., po prostu rosną zbyt gęsto. Dlatego pozostałą czwórkę musimy przesadzić.
Kiedy to zrobić? Bo kilka wersji już słyszeliśmy. Czy teraz czy lepiej na wiosnę. Gdyby teraz, to czy można je przyciąć? Bo przesadzanie krzaczka tak dużego, z ogromną ilością kolców jest po prostu kłopotliwe.
Prosimy kogoś doświadczonego w temacie o pomoc. Róże jeszcze trochę kwitną, ale nam to nie przeszkadza, żeby ewentualnie je przyciąć (cieszymy oko ich wyglądem od maja :) )
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

ja mam skromne doświadczenia,
ale mogę powiedzieć tyle, że nie mogłem dłużej czekać z przemeblowaniem ogrodu - do jesieni (czyli właściwie kiedy? - bo wiem, że nawet w listopadzie można sadzić nago korzenne - byle śnieg nie dostał się do dołka (a jeśli przyjdą przymrozki, to nie zaszkodzi ukorzenianiu się sadzonek?))
i przesadzałem od początku września sporo róż (tego- i zeszłorocznych), niektóre miały już porządny, zwarty system korzeniowy, niektóre były zaś dosyć liche (no ale to wina stanowiska i lichych sadzonek :/) właśnie po to, by zdążyły jeszcze się ponownie zakorzenić w nowych miejscach. Oczywiście kwiaty ściąłem i nieco skróciłem jak były dłuugie badyle (gdy bryła była duża i przerośnięta , to nawet nie przycinałem).
Ważne, aby wykopać bryłę możliwie bez naruszania, a przynajmniej - by niewiele korzeni stracić (dlatego trzeba obkopywać różę "z zapasem"), warto podlać wcześniej różę, by bryła się dobrze trzymała.
Oczywiście dużo wody podczas sadzenia i po posadzeniu!!
Te, które przesadzałem jakieś 3 tygodnie temu na pewno się przyjęły - nawet wypuszczają nowe pędy (tu akurat mam mieszane uczucia, lepiej jakby szły spać, a na wiosnę czarowały) - pewnie się cieszą, bp dostały duże dołki pełne nowego, pożywnego jedzonka)
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Re: czy można teraz przesadzać róże ?

Post »

Do kiedy teraz najlepiej przesadzić róże - niektóre za karę muszą iść w kąt :wink:
duduś
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Jeszcze w kwietniu można to spokojnie robić.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
gleameil
100p
100p
Od: 3 kwie 2011, o 11:28

Post »

No ja właśnie przesadziłem dziś cztery sztuki. Oby po tej operacji było z nimi wszystko ok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”