Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

No to ładnie wyszło :shock:
Ponieważ nie znam się kompletnie na lithopsach nie mówiąc już o odpowiednim podłożu dla nich to poszłam do sklepu ogrodniczego prosząc o jakąś ziemię do kaktusów ale żeby była mineralna :;230 (możliwe że to pomieszanie z poplątaniem, ale wtedy o tym nie wiedziałam... ktoś tu wcześniej wspominał że powinnam dorzucić do mieszanki troszkę ziemi do kaktusów a ktoś inny żeby wsadzić je do mineralnej więc połączyłam to sobie w całość, chcąc mieć i jedno i drugie :oops: Sprzedawca dał mi coś takiego

Obrazek

Obrazek )

Bardzo bym prosiła o wyrozumiałość ponieważ nie każdy tu jest profesjonalistą... Forum jest stworzone po to by każdy mógł zadać pytanie, by ze sobą rozmawiać i uczyć się od siebie... Jest doskonałym miejscem dla takich jak ja, początkujących. To nie oznacza że mam mniej zapału czy mniej kocham kwiaty... Mam nadzieję że się dogadamy ;:136 :D

Tak więc wracając do tematu, muszę znowu zmienić im ziemię - mam już piasek, przesiany przez sito więc jest troszkę grubszy, ziemia do kaktusów "zwykła", perlit, keramzyt, troszkę kamyków, mogę załatwić sobie jeszcze pumeks 2-4mm i Antuke - Seramis 2-4mm - ale czy jest sens?? Z załatwieniem żwirku będzie problem bo nie mogę go zdobyć, po świętach spróbuje jeszcze w zoologicznym. Tylko w przypadku tylu składników już sama nie wiem jakie powinny być proporcje ;:14 , proszę o pomoc :!:
Nawiasem mówiąc idąc za poradą raflezji zamówiłam kilka lithopsów u Pana H. z Rumii - nie mogłam się oprzeć więc i kilka innych sukulentów. Ma rzeczywiście ogromy wybór bardzo ładnych okazów, dziękuję za radę ;:196
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten substrat do kaktusów to nie ciasto :D , zakalec nie wyjdzie jak czegoś będzie więcej a czegoś mniej .Akurat antuka i pumeks są dużo lepsze od żwirku , ale nie są niezbędne. Grunt aby podłoże było sypkie , nie za bardzo zbite , tu nie są ważne proporcje z aptekarską dokładnością :D . Kiedyś uprawiałem kaktusy (te na których mi nie zależało) w zwykłej ziemi z pola , wsypanej do kuwet jak leci bez żadnych dodatków i rosły. Podstawa to własciwe warunki i słońce.
Tak samo keramzyt jest dużo lepszy wg mnie od żwirku , więc to całkowicie wystarczy jako komponent napowietrzający.
I ostatnia sprawa , kaktusy lubią spokój (pewnie litopsy też) więc najlepiej raz posadzić i zostawić w spokoju i nie przesadzać co chwilę bo ktoś się dopatrzył ze czegoś jest za dużo a czegoś za mało.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:

Na dno standarowo daje się drenaż czyli keramzyt lub gruby żwir. Potem bym dał:
2/6 żwirek,
1/6 piasek,
2/6 ziemię do kaktusów
1/6 perlit
Cegła moim zdaniem do litopsów zbędna.
Wszytko to oczywiście są przybliżone wartości - nie mierz je tak dokładnie, raczej "na oko". Szczególnie perlit który służy wyłącznie do rozluźnienia substratu. Taki test na to czy udało Ci się dorze sporządzić swoją mieszankę to bierzesz lekko wilgotny substrat w rękę, ściskasz i jeśli rozpada się na drobne części jest OK. Jeśli nie rozpada to dodajesz żwirku czy perlitu, jeśli się za bardzo rozpada ziemi do kaktusów.
To jest stosunkowo ubogi substrat i będziesz w sezonie potrzebować nawozu.
Marta - mi Henio kilka stron wstecz napisał przepis na podłoże dla lithopsów. Oczywiście wszystko mniej więcej na oko zrobiłam. Kamyki w tym składzie mają się bardzo dobrze i widzę, że rosną, że hej. :)
I nie przejmuj się tym, że tak jak i ja zaczynasz przygodę z lithopsami. Z ziemią do kaktusów to tak samo jest jak kupowanie podłoża dla storczyków w sklepie. Wiadomo, że inaczej wygląda w worku a ma być zupełnie inne, bo tylko kora i ewentualnie drenaż.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja natomiast postępuję bardzo nieprofesjonalnie.
Kupuję ziemię uniwersalną, najczęściej Biovita lub Vitahum.
Dodaję piasek gruboziarnisty a do tego to, co akurat mam. Czyli:
- perlit
- keramzyt
- seramis
- żwirek akwarystyczny.
Wszystko "na oko", tak, aby podłoże było przepuszczalne.
Sukulentom daję więcej ziemi, kaktusom więcej części mineralnych.
I wszystko żyje, nieźle rośnie i kwitnie. Od lat. Rośliny w większości w lecie stoją na zewnątrz.
Aha. Podlewam rzadko, w zimie w ogóle.
Awatar użytkownika
Etna
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 13:30

Post »

U Ciebie Iwonko, wszystko rośnie jak na drożdżach :D
Pozdrawiam Sylwia.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety Sylwia nie wszystko.
Hoje mi masowo strajkują, choć ostatnio trochę się uspokoiły. :D
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p

Post »

To prawda raflezja ma piękne rośliny!!! Napatrzeć się nie mogę ;:oj ;:oj ;:oj
Jeśli chodzi natomiast o podlewanie to rzadko znaczy raz w miesiącu, raz na tydzień? Kamienie chyba jeszcze rzadziej niż sukulenty? A jaką ilością ?
Rosarita, ejacek, raflezja ;:196
Dziękuję wam bardzo za pomoc!!!
Jak już się uporam z przeprowadzkami wrzucę foto.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaktusy się podlewa jak podłoże przeschnie to jest reguła dotycząca większości , nie powiedziane co jaki czas , czasami kilka dni czasami tygodni , zależy od temperatury .A jak to jest w przypadku litopsów to nie wiem.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadza się. Podlewam jak ziemia całkowicie przeschnie a rośliny zamierzają się marszczyć.
Staram się do tego nie dopuszczać, ale wolę marszczenie od gnicia. :D

Natomiast litopsy podlewam jak podłoże całkowicie przeschnie, potem jeszcze trochę doschnie, czekam, sprawdzam jak wyglądają, jeśli dobrze to nadal czekam, a jak trochę zmarszczone to albo nadal się wstrzymuję, albo wreszcie podlewam. :heja
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

A ja mam pytanko, jak duże lithopsy muszą być po siewie żeby je porozdzielać? I jak dużo podlewać takie małe sieweczki?

pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

jak duże lithopsy muszą być po siewie żeby je porozdzielać?

Kiedy już będziesz mógł nimi manipulować przy rozsadzaniu to możesz to zrobić. Sam będziesz wiedział. Nie będzie to wcześniej niż po kilku miesiącach.
jak dużo podlewać takie małe sieweczki?
Nie ZA dużo. Wtedy zgniją. Podłoże musi być praktycznie stale wilgotne ale nigdy całkowicie mokre. Te siewki, które "leżą" podnieś do pionu bo zagniją. Jeśli podłoże jest przepuszczalne a swoje wysiewy trzymasz pod przykryciem to podsączać trzeba nie częściej niż raz w tygodniu.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p

Post »

Dziękuję za dobre rady ;:196 ;:215
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p

Post »

Kolejne nabytki, tym razem kupione w obi od razu po dostawie, jeszcze "ciepłe", nie podlewane :tan

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam wszystkich !
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wydają się być zdrowe i w dobrej koncycji. ;:138

Teraz je do właściwego substratu i... powodzenia!! :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Kontakt:

Post »

Marta_lara - na pierwszych zdjęcia to nie są lithopsy tylko Pleiospilos nelii., Ponieważ jest to inny gatunek to nie powinno się ich sadzić razem z lithopsami tylko oddzielnie.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”