http://www.youtube.com/watch?v=Ig5wdsP8vE4

Raczej z takich rad nie korzystaj. W środkowej części tej strony http://winnica.bloog.pl/id,330744205,ti ... index.html napisałem kilka porad dla początkujących w cięciu.Rafal111 pisze:Jest w sieci kilka opisów jak to robić ale ja jako laik nie rozumiem wszystkiego.
Prosze o naprowadzenie mnie ewentualnie na dobrą drogę.
1. Łoza to to zdrewniałe czego nie skracamy i najlepiej jak sa dwie?
2. wszelkie pędy z zeszłego roku z łozy odcinamy bo z tego już nie będzie owoców tylko nastepne łozy?
3. owoce sa tylko na bocznych nowych pedach tegorocznych z łozy?
4. widziałem zdjęcia prawie samych owoców na krzaku, jak to zrobic? liscie niepotrzebne?
Co to znaczy wycinasz starsze, a zostawiasz młodsze...? Podstawowa sprawa, to właściwe cięcie łozy, a łoza to zdrewniała (jesienią) latorośl. Tylko na łozie znajdują się płodne pąki, które gwarantują owocowanie w przyszłym roku. Jeżeli wytniesz łozę (to co jest zielone na ostatnim zdjęciu), a pozostawisz stare drewno, to zapomnij o gronach. Z drewna wyrosną Ci co najwyżej nieowocujące wilki, a nie kolejne płodne latorośla jak mylnie zakładasz. Mało uważnie przeczytałeś tekst.Rafal111 pisze:Dzięki troszke mi rozjasniło sie
nie rozumiem jednak tego cięcia z obrazka z czerwonymi i żółtymi kreskami
dlaczego wycinasz te starsze a zsotawiasz młodsze
przeciez starsze szybciej drewnieja i masz kolejne łozy
Nie. Wyrośnie niepłodny (nie zawiązuje gron) wilk. Wilki są dobrym materiałem do odbudowy formy krzewu. Nie obciążone owocowaniem przekształcają się w silną łozę, która w kolejnym roku wydaje już płodne latorośla.Rafal111 pisze:to może tak ...
czy z drewna wyrosnie latorosl?
bo moje krzaki maja już 3 lata a były troche losowo cięte
Krzew bez drewna nie może istnieć. Co ma być drewnem, musi nim być. Zabawa polega na tym, żeby poprzez cięcie zachować odpowiednie proporcje pomiędzy drewnem i łozą.Rafal111 pisze:no tak
tylko jak zrobić aby nie powstawało drewno?
Krzewy rosną samopas, są zaniedbane, zagęszczone, jest na nich dużo pasierbów i pewnie chrustu też nie brakuje. Przepraszam, nie podejmuję się ciecia przez internet.Rafal111 pisze:no tak
może moge prosic o dorysowanie kresek jak przyciąć moje 3 sztuki![]()