Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 757 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 55  
Autor Wiadomość
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 3 kwi 2012, o 22:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3843
Skąd: lubelskie

 0 szt.
;:196

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwciach
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 5 kwi 2012, o 19:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1493
Skąd: Głogów

 więcej niż 1 szt.
Dziewczyny, proszę poradźcie! Robiłam dzisiaj biszkopt do "pijanych śliwek". Ciasto wyszło mi gęste, ale nie zrażone niczym wsadziłam je do piekarnika. coś mi jednak nie pasowało :? . Weszłam na forum, sprawdziłam i....dałam 1 szklankę mąki pszennej zamiast 1/2 :cry: . Jak myślicie, ciasto będzie zjadliwe, czy lepiej od razu robić drugie?

_________________
Iwona
Moja wizytówka
Mój ogród


Góra   
  Zobacz profil      
 
RomciaW
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 5 kwi 2012, o 20:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5461
Skąd: Łódź

 więcej niż 1 szt.
Myślę że będzie :wink:

_________________
POZDRAWIAM Romcia
Spis moich wątków. Działka Romy wśród jezior-wspomnienie lata cz.6


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwciach
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 5 kwi 2012, o 22:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1493
Skąd: Głogów

 więcej niż 1 szt.
Tak na wszelki wypadek upiekłam szybko następne ( dokładnie według przepisu) i wiecie co?! Smakują prawie identycznie :D . Mam teraz 2 placki biszkoptowe.

_________________
Iwona
Moja wizytówka
Mój ogród


Góra   
  Zobacz profil      
 
ElleBelle
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 5 kwi 2012, o 23:33 
Offline
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Avatar użytkownika
Postów: 7430
Skąd: Łódź

 0 szt.
Kasiu ,mięsko robię w piekarniku i pod koniec jakieś 30min daję po bokach kiełbaskę pychotka tylko musi się trochę podrumienić :wit

_________________
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 07:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10725
Skąd: małopolska

 1 szt.
Jakie mięsko? Gdzie przepis?

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ElleBelle
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 08:33 
Offline
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Avatar użytkownika
Postów: 7430
Skąd: Łódź

 0 szt.
Pieczona szyneczka nacieram przyprawami solą i trochę oliwy i sobie stoi a dziś do piekarnika a pózniej kiełbaska i tyle a używam przypraw tylko ziołowych nic z mieszanek typu vegeta cz do pieczeni :heja

_________________
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 08:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10725
Skąd: małopolska

 1 szt.
A ile się toto piecze. Jeśli mozesz, to proszę o dokładny przepis... Kusi mnie ;:65

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ElleBelle
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 09:56 
Offline
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Avatar użytkownika
Postów: 7430
Skąd: Łódź

 0 szt.
Ja miałm dużą szynkę 5 kg na każdy kg mięsa pieczę się około godziny. Ja robię to tak mieszam przyprawy w miseczce razem z solą a daję-Czomber,pieprz paprykę zioła prowansalskie,estragon ale tu jest dowolność co chcesz jakie zioła lubisz do tego ,główka czosnku. w mięsku robię nożem szczelinkę wszypuję trochę przypraw uprzednio wymieszanych z solą i wkładam ząbek czosnku i tak co kawałak resztą przypraw obsypuję mięsko i polewam oliwą dobrą zawijam w folie i stoi dobę. No i do piecyka na 200c i smacznego ;:138

_________________
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 12:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10725
Skąd: małopolska

 1 szt.
Już zapisuję... ;:333

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 14:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2037
Skąd: Łódź

 1 szt.
Dziewczyny !
Czy któraś z Was naciera, skrapia mięsko do pieczenia octem, kwaskiem, czy cytryną ?
Dawniej, za kawalerskich czasów, coś mi chodzi po głowie, że babcia i mama / mówię o wieprzowinie, nie dziczyźnie / skrapiały mięso wodą z octem.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ElleBelle
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 15:49 
Offline
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Avatar użytkownika
Postów: 7430
Skąd: Łódź

 0 szt.
Nie ja nigdy tego nie robię można potraktować trochę wódką :wit

_________________
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 16:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3843
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Dziczyznę owszem,ale wieprzowinę nigdy nie robiłam octem.Chociaż wiem,ze dobrze moczyć mięso w maślance,albo w kwaśnym mleku,ale myślę,ze ocet za mocny,może rozcieńczony?
Zabieram się za sernik,upiekłam biszkopt pod galaretkę pogotowałam na sałatkę i galart,mięsko się piecze,a pasztet upieczony :D .

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 16:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1519
Skąd: Łódź

 0 szt.
Z dawnych czasów pamiętam ( z przekazów babci, teściowej, czyli jeszcze
starszego pokolenia :wink:), że octem skrapiało się wołowinę, dziczyznę, baraninę - po to, aby skruszała. A w przypadku baraniny i dziczyzny, żeby trochę zatraciła swoisty zapach.
Oczywiście z kompletem różnych przypraw.
Oj, dawno nie robiłam takiego "prawdziwego" mięska ;:173

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 757 ]  Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 55  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *