Zrób to sam,czyli pomysły Forumków cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2

Post »

..starczy starczy..moje pierwsze paliki mają już kilka lat i żadnych śladów "zużycia".Tamte miały do 60 cm długości/wysokości i 8 cm średnicy.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Józefie, a stosujesz sam piasek z cementem, czy drobny żwirek też? I beton gęsty czy rzadszy? i czy wibrujesz czy tylko packą "paćkasz"?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Mieszkam w bloku i swoją producję prowadzę w piwnicy.Nie mam więc ani możliwości ani chęci mieszania cementu z piaskiem czy żwirem.Kupuję gotową wylewkę betonową w workach 25 kilowych w cenie 6-9 zet w zależnożci od producenta i miejsca zakupu.Rozrabiam z wodą ..mam już opanowane ile trzeba urobić żeby nie brakło ani nie zostało..Jednorazowo robiłem(bo to zajęcie na zimę) 25 szt codziennie.Po 24 godzinach paliki na tyle twardły że można je było wyjąć z foremek jednak dawałem do środka kawałek pręta stalowego..2 ,3 ,5 mm obojętne.Jak niebyło zbrojenia to musiały wiązać dwa dni..Niekiedy specjalnie dawałem pręty które wystawały nawet 5 cm co było korzystne przy osadzaniu palików w ziemi.Taki wystający oczywiście od dołu prętwbijałem w ziemię co stabilizowało ustawiony w rowku rządek.Licząc po 25 szt dziennie przez zimę zrobiłem tego pewnie ponad 1000. Jestemznich baardzo zadowolony.
Myślę że teraz wyjaśniłem dokładnie wszystko..
a...jeszcze jeżeli chodzi o wibrowanie..masa jest dość gęsta..tak żeby zsuwała się kielenki.Po napełnieniu formy brałem pręt i kilka energicznych ruchów góra dół wystarczało żeby usunąć bąbelki powietrza..może nie wszystkie ale nawet jak zostawały to żadna wada..
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, wnet wykorzystam twe doświadzczenie :D
Awatar użytkownika
peewka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2012, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Błędnie w innym dziale założyłam podobny temat. Niestety nie mam możliwości juz jego przerzucenia więc wklejam tutaj link i zapraszam

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=53397
Nie kieruje mną chęć osiągnięcia czegoś za wszelką cenę, lecz poczucie, że to, co robię daje mi satysfakcję.
Mój ogródeczek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53180" onclick="window.open(this.href);return false;
Pomysły na coś z niczego: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p2932176" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Poproś Moderatora o przeniesienie wątku.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

ale po co łaczyć wątki,,,
Tu są pomysły forumowiczów a tam mogą być pomysły zgapione z netu..
czyli tak na prawde 2 różne rzeczy,,
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
majkamaj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sie 2011, o 11:27

Post »

Józef, podoba mi się Twój pomysł. ;:138
Pozdrawiam, Marzanna
Awatar użytkownika
annulla__
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lut 2012, o 16:34

Post »

Obrazek

Taczka - podpatrzona gdzieś na forum i wykonana ze starego krzesła i kilku desek
"Bywają wędrowcy, którzy mylą kwiaty z gwiazdami. Guillaume Appolinaire "
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo fajne taczki, jakoś zrobię podobne i będzie stało przy skalniaku z jakimś piaskowcem na pace :D
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Wesołych Świąt! No i jest czas by na forum troche posiedzieć :wink: Pogoda okrutna, zimno, momentami śnieży... szkoda gadać :(
Poczytałam ten dział, znalazłam kilka inspiracji, pomyślałam pokażę też moje 'rękoczyny'.

Oto obudowa bardzo brzydkiego kompostownika odziedziczonego po poprzednikach.

Wykonałam go z palet budowlanych. Oddzieliłam deski od legarów (te wykorzystuję do dalszych prac), przyciełam wg planu - niestety nie obyło się bez inwestycji w piłę łańcuchową, ale myślę, że nie raz jeszcze będę ją wykorzystywała - dokupiłam zawiasy i kątowniki, poskręcałam wszystko do kupy i jest. Jeszcze maznęłam drewnochronem, bo wszystko na działce mam w palisandrze średnim, więc tak do kompletu :lol:
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajne cudo, nie pytam nawet ile tam drewnochronu weszło.. ale czy kompostownik musi mieć dach? Bo opary stosunkowo szybko rozłożą daszek na łopatki/próchno :D

ps. do takich prac artystycznych, zamiast piły lepsza była by mini cyrkulareczka, koszt podobny pewnie, a ile możliwości, od kątów zaczynając :wink:
Debra
200p
200p

Post »

mr25ur - he, he, drewnochronu troche poszło, drewno piło jak licho ;:oj :lol:
a daszek, bo miało być ładnie, marzyła mi sie taka coś ala skrzynia :wink:

A co to ta cyrkulareczka :?: :lol: Piła przydaje się w ogrodzie non stop, ale jak poczytam o tej na 'c', to kto wie ... ja kocham prace w drewnie, teraz w marcu wykonałam pergolę:

chodzi mi o tę z drabinką; słupy kupiłam, ale cała konstrukcja górna, moja własna, własnie z legarów z palet. Kąty wykonałam na czuja :lol:
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O cyrkulareczce poczytaj, pergola piękna, ale sądząc po drzewie, warto ją jeszcze czymś zasmarować, już deseczki z rozstępami, będą chłonąć wilgoć, szkoda żeby tyle pracy poszło na marne po 3-4 latach, nawet ze dwie warstwy lakieru bezbarwnego na drewnochron utrwalą drewnochron, o ile drewno suche.
Debra
200p
200p

Post »

mr25ur - poczytałam - krajzega, piła tarczowa, tak zastanawiałam się nad tym cudem, ale - koszt, to pierwsze, a po drugie miejsce. Ja nie mam miejsca na warsztat, zaśmiecać działeczki nie chcę, a na 60 m kw. w mieszkanku tego raczej nie ustawię :shock: :lol:

Ja nie lubię lakieru :( - wtedy powierzchnia drewna wygląda inaczej, już nie jest taka naturalna, może między sezonami za jakis czas znowy przelecę te przesła drwnochronem. A jak zmarnieją, zbiorę stare palety z jakiejs budowy i zrobię nowe :)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”