Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Uprawa pomidorów pod osłonami.
Dla mnie bieganie z konewka to tez nie wstyd, ale ciekawi mnie kwestia oszczędności wody przy kropelkowym nawadnianiu, wg reklamujących ten system ponoć znaczne. A jak to wychodzi w praktyce?
Ania
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"
Myślałam o Cherokee Purple. I jest dostępny tu u mnie.
wczoraj jednak zdecydowałam się na watermelon i na cherry sweete (małe koktajlowe z bardzo dużą zawartością cukru) uwielbiam koktajlowe prosto z krzaka i takie słodkie jak cukierki
Watermelon ma mieć niby smak i aromat "dawnych" pomidorów. Ciekawe co z tego wyjdzie. Jutro powinnam dostać nasiona. Miejsce do wysiania jest już naszykowane. Piękny kawałek ziemi nasłoneczniony calutki dzień prawie.
wczoraj jednak zdecydowałam się na watermelon i na cherry sweete (małe koktajlowe z bardzo dużą zawartością cukru) uwielbiam koktajlowe prosto z krzaka i takie słodkie jak cukierki

Watermelon ma mieć niby smak i aromat "dawnych" pomidorów. Ciekawe co z tego wyjdzie. Jutro powinnam dostać nasiona. Miejsce do wysiania jest już naszykowane. Piękny kawałek ziemi nasłoneczniony calutki dzień prawie.
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
Chciałam zapytać czy ktoś robi rozsadę ogórków do foliaka, a jeżeli tak to kiedy?
Iwona
Slawgos ,do tej pory tylko koneweczka szła w ruch ale pomidorów nie miało się tyle ,do pracy się nie chodziło i liczników na wodę też nie było. Sebapila ,no napisz coś więcej o tych taśmach.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Te taśmy to tani, bodajże 60gr za metr, niskociśnieniowy, bardzo oszczędzający wodę system.prosty i skuteczny.ja zrobiłem jeszcze coś takiego, że woda z kranu przepływa przez beczkę, zanim popłynie dalej, dzięki temu się trochę ogrzewa, a poza tym mogę do tej beczki dodawać nawozu, przez co rośliny są dożywiane w podlewaniu.
http://www.phu-kris.com/ttape.htm
http://www.phu-kris.com/ttape.htm
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Pewnie jest ten moment, aby wysiać, rozsada rośnie około 4 tygodnie ,a jaką odmianę planujesz wysiać.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W moim przypadku do nawadniania kropelkowego zmusił mnie chroniczny brak czasu. Działkę mam ROD, oddaloną od domu jakieś 3 km, praca w delegacji cały tydzień poza domem, moja Ż pojedzie i podleje, ale po jej podlaniu zawsze są pochlapane liście. Takie podlewanie prowadziło do spotęgowania chorób, więc zainstalowałem nawadnianie kropelkowe, dla pomidorów kroplowniki a dla ogórów taśmy, i po problemie, nie wspomnę o oszczędności wody.
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
Topaz mieszaniec F1, nigdy nie robiłam rozsady ogórków długich pod osłony i chyba sie pośpieszyłam.....

Iwona
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jeszcze dodać elektrozawór i mini programator, a samo się podleje.
pozdrawiam Ludwik
- Cinka80
- 50p
- Od: 13 mar 2011, o 07:24
Nie przejmuj się, ja tez nie mogłam się powstrzymać i pod koniec lutego wysiałam ogórki przeznaczone do szklarni, ale nie żałuję. Po prostu przestaw rozsadę w nieco chłodniejsze miejsce (niewskazany południowy parapet
) i spokojnie 2-3 tygodnie wytrzyma w takich warunkach 

To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia...
-
- 200p
Taki właśnie mam plan na ten sezon...tania amatorska automatyka.problem tylko taki, że pod jeden system ogórki, pomidory i papryka w tym samym tunelu , więc nie wiem czy mają podobne zapotrzebowanie na wodę.jak myślisz ekopom, przeszłoby coś takiego?
Te taśmy to na hektary,a czy sprzedadzą kilkanaście metrów?
-
- 200p
Taśmy sprzedają na metry, po chyba 60gr, ja nie kupuję w internecie, w Pile mamy specjalistyczny sklep Hydroflora i tną z rolki ile chcesz.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
sebapila, możesz ogórkom dać jedną taśmę więcej, chociaż u mnie zużycie wody w przybliżeniu jest równe, ja reguluję czasem nawadniania, bo każdy tunel ma swój elektrozawór i sterownik sam załącza według mojego ustawienia. W czasie upałów nawet do 6 razy na dobę.
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja już jutro ruszam w foliak robić , prace ziemne
.