W moim ogródku - IWONA1311
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku - IWONA1311
Iwonko iryski prześliczne, jesienią koniecznie muszę na nie zapolować
No i widzę wrzosiec w tle pięknie kwitnie....moje wszystkie przemarzły, są do wywalenia , juz więcej ich sadziła nie będę, są za delikatne na moje rejony 
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Agnieszko irysków to i ja muszę jesienią jeszcze dokupić, muszę znależć żółte. Wrzośce mają się u mnie bardzo dobrze gorzej z wrzosami wymarzają co roku.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
To zupełnie odwrotnie niż u mnie.....u mnie wrzosy już od kilku lat piękne krzaczki, a z wrzoścami co roku problem.....ale może trafiła mi się jakaś kiepska, delikatna odmiana??? wszystkie były takie sama i tak samo przemarzały....a może zaryzykuję i kupię jakieś inne.....
- IWONA1311

Agnieszka ja swoje wrzośce kupiłam kilka lat temu na targu od jakieś kobitki która twierdziła że to są wrzosy, ale ja wtedy to bylam zielona w tym temacie więc okazało sie później że to wrzośce. Posadziłam u babci w ogródku i tam rosna do tej pory, a ponieważ się wykładają to się też ukorzeniają i wzięłam z nich sadzonki i u mnie tez dobrze rosną teraz znowu sobie zrobię kilka sadzonek.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko wrzośców jest kilka gatunków.
Mnie podobnie jak Agniesi zmarzły tej wiosny, pomimo, że rosły w zaciszu pod azalią.
Już ich więcej nie posadzę.
Tobie gratuluję. Powiem Ci, że na targu nieraz można wypatrzeć ciekawe roślinki, często jakiś rarytasik w ubiegłym roku kupowałam w Piaskach, tj żółte złocienie wieloletnie, dębiki, iglicę zmienne, które mi niestety także zmarzły, nie okryte.
Mnie podobnie jak Agniesi zmarzły tej wiosny, pomimo, że rosły w zaciszu pod azalią.
Już ich więcej nie posadzę.
Tobie gratuluję. Powiem Ci, że na targu nieraz można wypatrzeć ciekawe roślinki, często jakiś rarytasik w ubiegłym roku kupowałam w Piaskach, tj żółte złocienie wieloletnie, dębiki, iglicę zmienne, które mi niestety także zmarzły, nie okryte.
- IWONA1311

Tajeczko ja jak jestem w Lublinie to jak się zrobi ciepło to zawsze zaglądam na Ruską tam jest pani z nasionkami cebulkami, prawie zawsze coś u niej kupię i sporo jest tam osób sprzedających różne roślinki i masz rację czasem mozna cos ciekawego kupić. Chociaż niektóre roślinki które mi się wydawały rarytasami to tu na forum to nic nadzwyczajnego.
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Najważniejsze że dla Ciebie to rarytasiki 
Wiosna już u wszystkich w ogrodzie a zimą ciągle straszą.... mam nadzieję że tylko postraszą....
Wiosna już u wszystkich w ogrodzie a zimą ciągle straszą.... mam nadzieję że tylko postraszą....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- IWONA1311

Witaj co do tych rarytasów to masz rację. A wiosna faktycznie już w każdym ogrodzie, w jednym mniej w innym więcej ale to nie ma aż takiego znaczenia ważne że juz jest, u mnie od południa dzisiaj świeciło ładnie
ale był chłodny wiaterek więc może jednak na święta będzie ciepełko.
U mnie pokazały sie kolejne krokusiki

Ładnie też już się wychyliły takie tulipanki

A to moja jedyna (ale nie ostatnia) żurawka, taka najzwyklejsza, nawet dobrze przezimowała

A tej roślinki to nie jestam pewna nazwy chyba jest to jakaś kokorycz?

U mnie pokazały sie kolejne krokusiki

Ładnie też już się wychyliły takie tulipanki

A to moja jedyna (ale nie ostatnia) żurawka, taka najzwyklejsza, nawet dobrze przezimowała

A tej roślinki to nie jestam pewna nazwy chyba jest to jakaś kokorycz?

- IWONA1311

nie Magda sprawdziłam w bazie roślin FO i wydaje mi sie że to jest Corydalis cheilanthifolia - kokorycz lakolistna
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Corydalis cheilanthifolia - kokorycz lakolistna lub paprociowa , jeszcze nie kwitnie , a już powinna.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Iwonko bardzo ciekawa roślinka ta kokorycz lakolistna.
Nie mam żadnej kokoryczy,
muszę to zmienić, są takie piękne odmiany.
Co nowego u Ciebie zakwitło?
Wróciłaś już ze Świąt?
Nie mam żadnej kokoryczy,
Co nowego u Ciebie zakwitło?
Wróciłaś już ze Świąt?
Wątek ogródkowy ładnie się rozrasta. Będzie co oglądać
Zastanawia mnie co to za ciekawe tulipany z wąskimi liśćmi.
Zastanawia mnie co to za ciekawe tulipany z wąskimi liśćmi.
- IWONA1311

Witajcie Kochani. Troszkę mnie nie było i teraz mam sporo do nadrobienia.
Tadziu ta kokorycz jeszcze nie kwitnie, u mnie jakoś wszystko później zakwita
Tajka ta kokorycz rzeczywiście wygląda ciekawie jak zakwitnie jest jeszcze ładniejsza. U mnie zakwitły teraz tylko takie małe tulipanki i śnieżniki ale zdjęcia to może jutro wstawię bo dziś nadrabiam zaległości, kilka dni nie miałam dostępu do internetu więc teraz mam co czytać i oglądać.
Olga witaj i dziękuję, wątek rozrasta sie pomału bo niewiele mam na razie do pokazania, nie było mnie kilka dni w domu a tu niewiele zakwitło, podobno było zimno więc czekam teraz na ciepełko i troszkę deszczyku w nocy i może będzie coś więcej chociaż wiele roślinek trochę podrosło przez ten czas.
Tadziu ta kokorycz jeszcze nie kwitnie, u mnie jakoś wszystko później zakwita
Tajka ta kokorycz rzeczywiście wygląda ciekawie jak zakwitnie jest jeszcze ładniejsza. U mnie zakwitły teraz tylko takie małe tulipanki i śnieżniki ale zdjęcia to może jutro wstawię bo dziś nadrabiam zaległości, kilka dni nie miałam dostępu do internetu więc teraz mam co czytać i oglądać.
Olga witaj i dziękuję, wątek rozrasta sie pomału bo niewiele mam na razie do pokazania, nie było mnie kilka dni w domu a tu niewiele zakwitło, podobno było zimno więc czekam teraz na ciepełko i troszkę deszczyku w nocy i może będzie coś więcej chociaż wiele roślinek trochę podrosło przez ten czas.
- IWONA1311

Ponieważ dzisiaj zimno i pada to pokażę Wam kilka zdjęć z mojego światecznego wyjazdu
Na początek widok na włoskie Alpy

Widok na okolice Montegrimano Terme (miejscowość w której mieszkaliśmy)

Stare miasto w San Marino

Adriatyk

I kilka roślinek, ostrokrzew

kwitnący laur

Palma rosnąca u kogoś w ogrodzie, było ich sporo ale tegoroczna zima bardzo "dała im w kość"

jeszcze nie rozkwitnięta piwonia drzewiasta

i jakieś kwitnące drzewko (bardzo mi się one podobały)
cdn
Na początek widok na włoskie Alpy

Widok na okolice Montegrimano Terme (miejscowość w której mieszkaliśmy)

Stare miasto w San Marino

Adriatyk

I kilka roślinek, ostrokrzew

kwitnący laur

Palma rosnąca u kogoś w ogrodzie, było ich sporo ale tegoroczna zima bardzo "dała im w kość"

jeszcze nie rozkwitnięta piwonia drzewiasta

i jakieś kwitnące drzewko (bardzo mi się one podobały)

cdn