Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Kochana cięcie sadzonki zrób koniecznie pod węzłem-to miejsce z którego wyrastają listki.W tym przypadku to będzie ciut niżej niż zaznaczyłaś-inaczej sadzonka prawdopodobnie zgnije.
Posiane w poniedziałek bluszczolistne (było tylko 5 nasionek) dziś wykiełkowały , na razie 2 szt.
Zdziwiłam się bo na opakowaniu pisze -termin kiełkowania 28 dni
Nawet nie przykrywałam pojemnika folią (bałam się pleśni gdyby tak długo miały kiełkować) tylko mocniej podlałam, by wilgoć rozmoczyła dobrze nasiona.

- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona kiełkują przeważnie dużo wcześniej niż podaje producent. Myślałam, że to z powodu stosowania ziemi uniwersalnej z nawozami, ale moje powschodziły znacznie szybciej we włóknie kokosowym, które wcale nie ma nawozów. 

-
- 1000p
Akacjo jak Twoje sadzonki?
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie mają systemu korzeniowego , więc to normalne że trochę im sucho. Nie przejmuj się tym , gdy zbudują własny wrócą do normy

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Dobrze jest zrobić namiocik z folii, by zwiększyć wokół wilgotność powietrza wokólłsadzonek, wtedy szybciej się ukorzeniają i liście nie są takie oklapnięte.Tracą przecież wilgoć, a nie mają korzeni i jak ją uzupełnić.Ja wkładam doniczki do zwykłej, białej foliowej torebki i związuję u góry 'uszy' niezbyt ściśle, by powietrze dochodziło.
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Niezłym pomysłem jest też zrobienie miniszklarenek z przeciętych butelek plastikowych. Odcina się dolną część, a górną bez zakrętki kładzie się na doniczkę.
-
- 1000p
A ja zamiast namiocików i folii obcinam liście sadzonek w taki kwadracik-roslinka w ten sposób nie traci turgoru czyli listki nie więdną bo nie ma co-ukorzniłam w ten sposób wszystkie sadzonki-12 sztuk ściete z jednej matecznej pelasi,która teraz zasilona pięknie odrasta
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja od lat nie robię żadnych namiocików ani wycinanek z listków, po prostu wsadzam sadzonkę do wilgotnej ziemi i też się ukorzenia
Alicja
-
- 1000p
Moje pelargonie już 2 razy nocowały na balkonie-zwyczajnie zapomniałam je ściągnąć do domku wieczorem,teraz siedzą na parapecie i lepiej rosną-zasilam je już biohumusem
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lut 2012, o 15:39
Minęły ponad 2 tygodnie od wsadzenia do doniczek, więc postanowiłam sprawdzić, czy puściły korzonki i ku mojej uciesze okazało się, że w 9 są już spore korzenie, 2 kiełkują, a 4 zgniły. Roślina mateczna też ładnie odrasta. Jestem więc zadowolona póki co, bo to mój pierwszy raz z przechowywaniem pelargonii.
Czy zasilić je teraz nawozem?
Czy zasilić je teraz nawozem?
- DorotaP
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2012, o 14:03
Mam pelargonie z zeszłego roku i coś się jej pomyliło bo już zawiązała pączki kwiatowe a do lata jeszcze daleko