czy mogę przesadzić

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

czy mogę przesadzić

Post »

Mam prośbę czy ta hortensja nadaje się do przesadzenia, już 3-ci rok nie kwitnie ale zawsze ma dużo liści, nawet zdrowych .teraz ją odkryłam ze snu po zimie i nawet nie wiem czy żyje, zrobiło się zimno i nie mogę sprawdzić, wiem że wyglądała tak przed zimnem, po zdjęciu zabezpieczenia
Obrazek :?: oczywiście jak się zrobi cieplej, bym chciała ją przesadzić bo tam nie ma cienia.
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: czy mogę przesadzić

Post »

Aby sprawdzić, czy ta hortensja żyje możesz uciąc jedną lub więcej gałązek i wziąć do domu i włożyć i wody jak puści listki to znaczy, że nadaje się do przesadzenia.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nawet jeśli ma zmarznięte gałęzie może odbić z samego dołu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

pestka ta hortensja będzie żyła, ale odbiję z dolnych paków i na pewno nie zakwitnie. Hortensja macrophylla kwitnie na zeszłorocznych pędach na pąkach: szczytowym lub 2-4 od góry. Ja ze swoją tez tak miałem i postanowiłem, ze przesadzę ja do donicy i na zimę będę zabierał do zimnego pomieszczenia. Co roku mam pięknie kwitnące hortensje. A krzewy mam już ładne kilka lat. Druga opcja w przypadku kiedy nie dasz rady wykopać i przesadzić to zrób sadzonki i postaraj sie je ukorzenić. Sadzonki bardzo łatwo sie robi. Z jednego pędu możesz uzyskać ok 3-4 sadzonki, które należy ukorzeniać pod namiotem foliowym w torfie.Mogą być to sadzonki 1-2 węzłowe. Posadź do doniczki po 3-4 sadzonki. Uzyskasz wtedy gęsty krzak hortensji w donicy. :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ta hortensja wygląda na zmarzniętą, ale jeśli u podstawy ma pąki to można przesadzić.Ja tak zrobiłam w zeszłym roku, przesadziłam (podobnej wielkości), a potem obcięłam suche patyki.Odbiła, nawet miała 2 kwiatki, a w tym roku jej nie okryłam i o dziwo przezimowała znakomicie.Jednak ma tu bardziej zaciszne stanowisko i lżejszą glebę, a to nie bez znaczenia.
Awatar użytkownika
elwirka
100p
100p
Od: 1 lut 2009, o 21:23

Post »

Jak zapewne pamiętasz hortensje lubią kwaśną glebę, ja niektóre przysypuję torfem,
robię takie kopczyki jak dla róż, wiosną rozgarniam.
Przycinam dopiero jak zacznie wypuszczać liście, wtedy wiadomo co przeżyło.
Pozdrawiam Elwira
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Głupio mi jestem poczatkujący chciałbym pochwalić sie moimi horensjami w donicy, ale nie wiem jak wkleić zdjęcie pod postem, tzn nie mogę bo funkcja kopiuj wklej jakoś jest wyłaczona. Podpowiecie jak amieścić zdjęcie pod postem? ;:223
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

damek1718 moja hortensja przesadzona ciężko było ale dało radę, posadziłam ją przy hortensji ogrodowej różowej, 2 lata temu wyglądała tak a teraz tak

Obrazekprzesadzona a tam taki pąk
ogrodowa różowa teraz
Obrazek

przesadzana Obrazekniestety nie mam zdjęć
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

No to gratuluje, zyje. Ale nadal uważam, że z paków z kary nie beda sie tworzyc kwiatostany, poniewaz tworza sie one na ubieglorocznych pedach, ale co z tego jak one przemarzają do gruntu :roll: i co roku musisz przycinać....
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Damek dzięki ale powiedz czy teraz przyciąć wszystko do dołu do tych nosków .

Ta wyżej to jest ogrodowa, czy z niej będą jakieś kwiaty ,ona też jest stara ,a była sadzona po kilka sadzonek w jednym kole, te suche to przycinam krótko w zeszłym roku miała tylko 2 kwiaty i ją odnowiłam bo przycięłam a teraz z tych badyli coś może zakwitnąć, tej żadnego roku nie okrywałam, tylko przy korzeniach korą,a kiedyś miała nawet ponad 20 kwiatów szkoda bo nie mam jej zdjęcia, będzie na płycie bo wykasowane z komputera na płytę będą przegrane a kiedy nie wiem pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Troszke sie pogubiłem :roll: Postaram sie poskładac informację dla Ciebie.
U nas najbardziej popularne są hortensje: Hydrangea macrophylla, H. paniculata, H. arborescens. Pierwsza kwitnie na pedach ubieglorocznych z 2-4 pąka od góry pędu. jeśli te pedy zmarzna nie ma szans na kwitnienie. Oczywiscie jeśli obetniesz pędy zmarżniete, ta hortensja odbije z karpy i wyrosna nowe pędy, ale nie dające kwiatostanów. Pozostałe dwie kwitna na nowych tegorocznych pedach , wiec nawet jak obetniesz od ziemi ok. 10 cm to wypuszcza pedy i zakwitną.
Piszesz, ze ta ogrodowa obcieta wypuściła pędy i zakwitla. Zdjecie wyjasnilo by wszystko. Dla ułatwienia moge dodać, ze H. macrophylla występuje w kolorach : bialy, różowy, czerwony, ewentualnie niebieski ( uprawa w kwaśnym podlożu). Pozostałe kwita raczej na biala , może z lekkim odcieniem różu, bądź podczas przekwitania przebarwiaja sie na czerwonawy (odmiany paniculata) lub zielonkawy (arborescens).
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

No to teraz przyszła pora na pochwalenie sie hortensjami :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”