papryczki ozdobne "mini"

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
majka100
100p
100p
Od: 13 lut 2012, o 17:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

papryczki ozdobne "mini"

Post »

Pokochałam papryczki ozdobne tzw. mini. A zaczęło sie tak, że zobaczyłam roślinę w kwiaciarni i natychmiast ją kupiłam. Był sezon, więc papryka miała już owoce (żółte) .Po krótkim czasie, kiedy owoce dojrzały zerwałam je i zasuszyłam. Roslina nie wyglądała wtedy najlepiej. Ale wypuszczała jeszcze nowe maluskie owocki. Niestety zaczęły usychać a liście żółknieć. Chyba dlatego, że źle ją pielęgnowałam. Więc rodzi się pytanie, jak dobrze pielęgnowac takie rośliny? :roll:
Pozdrawiam
Maja
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: papryczki ozdobne "mini"

Post »

Z tego co kojarzę to po prostu roślina zamiera, a w następnym sezonie trzeba zasiać nasiona z uzyskanych owoców ;)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

a papryka nie jest byliną?
majka100
100p
100p
Od: 13 lut 2012, o 17:07

Post »

Ja wiem, że papryczki mini są jednoroczne ale dziwi mnie to że roslina wypusciła nowe owocki a potem zżółkła. A propo nasion - zebrałam je i posadziłam. Mam juz z nich malutkie sadzonki. I żeby nie popełnic tego samego błędu, kieruję pytanie jak je podlewać, nawozić itd.
Dlatego proszę o radę. Z góry dziękuję :D
Pozdrawiam
Maja
Al 56
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupiłam papryczki chyba w sierpniu na giełdzie kwiatowej ,pomarańczowe i czerwone, postawiłam na parapecie w słońcu i rosną do dziś, 2 razy miały nowe owoce, teraz zaczynają 3 kwitnienie i pojawiły już się małe zielone papryczki
Obrazek
drugie owocowanie
Obrazek

doniczka zaczyna być za mała, czy jak ją przesadzę to nadal będą rosły? czy raczej padnie
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Doniczki są ok, to są po prostu rośliny jednoroczne :) Można próbować je zostawiać na kolejny rok, ale wątpię, żeby zachowały ładną formę, lepiej wysiać na nowo, szybko rosną :)

Też je siałam w zeszłym roku, w październiku podarowałam je znajomej, rosną u niej nadal, ale już nigdy nie będą takie ładne i w końcu zaczną tak czy siak zamierać. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”