papryczki ozdobne "mini"
-
- 100p
- Od: 13 lut 2012, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
papryczki ozdobne "mini"
Pokochałam papryczki ozdobne tzw. mini. A zaczęło sie tak, że zobaczyłam roślinę w kwiaciarni i natychmiast ją kupiłam. Był sezon, więc papryka miała już owoce (żółte) .Po krótkim czasie, kiedy owoce dojrzały zerwałam je i zasuszyłam. Roslina nie wyglądała wtedy najlepiej. Ale wypuszczała jeszcze nowe maluskie owocki. Niestety zaczęły usychać a liście żółknieć. Chyba dlatego, że źle ją pielęgnowałam. Więc rodzi się pytanie, jak dobrze pielęgnowac takie rośliny? 

Pozdrawiam
Maja
Maja
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: papryczki ozdobne "mini"
Z tego co kojarzę to po prostu roślina zamiera, a w następnym sezonie trzeba zasiać nasiona z uzyskanych owoców ;)
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
a papryka nie jest byliną?
-
- 100p
- Od: 13 lut 2012, o 17:07
Ja wiem, że papryczki mini są jednoroczne ale dziwi mnie to że roslina wypusciła nowe owocki a potem zżółkła. A propo nasion - zebrałam je i posadziłam. Mam juz z nich malutkie sadzonki. I żeby nie popełnic tego samego błędu, kieruję pytanie jak je podlewać, nawozić itd.
Dlatego proszę o radę. Z góry dziękuję
Dlatego proszę o radę. Z góry dziękuję

Pozdrawiam
Maja
Maja
Kupiłam papryczki chyba w sierpniu na giełdzie kwiatowej ,pomarańczowe i czerwone, postawiłam na parapecie w słońcu i rosną do dziś, 2 razy miały nowe owoce, teraz zaczynają 3 kwitnienie i pojawiły już się małe zielone papryczki

drugie owocowanie

doniczka zaczyna być za mała, czy jak ją przesadzę to nadal będą rosły? czy raczej padnie

drugie owocowanie

doniczka zaczyna być za mała, czy jak ją przesadzę to nadal będą rosły? czy raczej padnie
Al 56 - Ogród Alicji
Doniczki są ok, to są po prostu rośliny jednoroczne
Można próbować je zostawiać na kolejny rok, ale wątpię, żeby zachowały ładną formę, lepiej wysiać na nowo, szybko rosną
Też je siałam w zeszłym roku, w październiku podarowałam je znajomej, rosną u niej nadal, ale już nigdy nie będą takie ładne i w końcu zaczną tak czy siak zamierać. Pozdrawiam!

Też je siałam w zeszłym roku, w październiku podarowałam je znajomej, rosną u niej nadal, ale już nigdy nie będą takie ładne i w końcu zaczną tak czy siak zamierać. Pozdrawiam!