Wegetarianizm = choroba (wg. WHO)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wegetarianizm = choroba (wg. WHO)

Post »

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała wegetarianizm jako chorobę psychiczną.
Co o tym sądzicie :?:
Są wśród nas wegetarianie :?:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wegetarianizm = choroba (wg. WHO)

Post »

Ciekawe. Czyżby na psychologię przyjmowali chorych psychicznie, przy kilku kandydatach na jedno miejsce? Moje dziecko właśnie jest wegetarianinem, i z powodzeniem skończyło ten oblegany kierunek. Indie - kraj chorych psychicznie? W szkole średniej mieliśmy łacinę, której uczył niebanalny profesor, potrafił jednemu wyrazowi poświęcić całą lekcję. Varius -różny, inny. Z tej lekcji coś mi się kołacze w głowie porzekadło, które jakoś tak brzmiało: nie wiadomo, kto jest wariatem na tym świecie.
Waleria
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ktoś kto takie stwierdzenie wysnułsam jest chory psychicznie raczej.To jak się odżywiamy,co nam najbardziej smakuje,czego unikamy,to nasza osobista sprawa i nie ma nic wspólnego z chorobą psychiczną,Jak można równać psychopatę z wegetarianinem?
Wegetarianką nie jestem,jadam mięso w bardzo małych ilościach i mogę się bez niego obyć,ale wegetarianką nazwać siebie jednak nie mogę.Zdecydowanie wole nabiał;sery ,mleko ,jogurty,jaja,kasze makarony,pierogi.Czy jestem chora psychicznie skoro nie jadam ryb,owoców morza,kaczek,gęsi,królików,cielęciny?
Podłoża chorób psychicznych należało by się doszukiwać w anoreksji.bulimii,ale nie w wegetarianiżmie :;230
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

Z tą psychologią to ja się nie wypowiadam :)

Tak uznało WHO ... w sumie też mnie to dziwi, że uznali to za chorobę, znalazłem takie uzasadnienie:

"Jednak ta decyzja nie wzięła się znikąd. Przyczyną był niedawny incydent, który miał miejsce w mieście Malaga w Hiszpanii, gdzie z powodu wegetariańskiej diety w pewnej rodzinie dzieci wpadły w śpiączkę. Ich rodzice zabraniali im jeść mięso i produkty obrobione termicznie. Nie wiadomo, czy dzieci udałoby się uratować, gdyby nie sąsiedzi, którzy wezwali lekarzy i policję. Rodzice dzieci zostali skierowani na badania psychiatryczne ? informuje serwis newsland.ru."

Jak w każdym temacie, każdy ma swoje za i przeciw. Ja osobiscie wegetarianizmu nie popieram absolutnie.
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

WHO dementuje: wegetarianizm nie jest chorobą psychiczną
http://wiadomosci.onet.pl/nauka/who-dem ... omosc.html
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie można uogólniać wegetarianizmu.Są ludzie próbujący żywić się jak wegetarianie bez odpowiedniej dostatecznej wiedzy.Każdemu organizmowi potrzebne jest białko i to można,a nawet trzeba zastąpić soją ,fasolą i innymi produktami.Nie wiemy co to za rodzina i czym się kierowała w żywieniu dzieci.Ja wegetarianizmu ani nie popieram ani nie neguję.Każdy ma wolny wybór.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

A nauka na to:
"Współczesna nauka o żywieniu nie popiera żadnych form wegetariańskiego odżywiania wśród dzieci, młodzieży oraz kobiet ciężarnych. Praktykowanie wszelkich skrajnych jego form jak weganizm czy fruktarianizm stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia i powinno być całkowicie negowane. Bardziej łagodne odmiany wegetarianizmu jak laktowegetarianizm czy laktoowowegatarianizm mogą być okresowo polecane ludziom dorosłym, cierpiącym na cywilizacyjne schorzenia metaboliczne, uwzględniając przy tym odpowiednie żywienie suplementacyjne. Należy pamiętać, że dla organizmu człowieka, nie jest istotne jakie pokarmy się spożywa, lecz czy ich podaż pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Wprowadzanie jakichkolwiek ograniczeń w zakresie spożywania pokarmów czy to zwierzęcych czy roślinnych, może narazić organizm na różne niedobory pokarmowe i wynikające z nich poważne konsekwencje chorobowe."
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadzam się Pawełku z Tobą w 100%tach. To sie tyczy również osób odchudzających się (drastycznie) w nieprzemyślany sposób.
texas
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 mar 2012, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podpisuję się pod wszystkim co w tym temacie napisała Pestka.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Pawel91 pisze:Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała wegetarianizm jako chorobę psychiczną.
:?:
Sądzimy, że dobrze byłoby podać jakieś źródło tej rewelacji. Takich różnych wiadomości już na pęczki słyszałam ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”