Ogrodowe początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe początki

Post »

No z tymi cebulkami to się pośpieszyłam fakt,ale ismena już dziobek wystawia może będzie ok,frezji jeszcze nie widać.Szukałam klonu palmowego i rzeczywiście na all były drogie, to kupiłam inne drzewka i teraz mam dylemat czy klon ognisty,złotokap czy tamaryszek?
Co do wiatru,masz racje czasem tak wieje że obawiam się czy mojego drewniaka nie porwie.
Chociaż przy szambie jest najlepsze miejsce jeśli chodzi o wiatr,sąsiada dom blisko dość stoi i wieje prawie zawsze z tamtej strony.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p

Post »

Obrazek
kolejne moje dumy
Obrazek
przybyło dekoracji
Obrazek
coś tam posadziłam
Obrazek
i tu
Obrazek
i tam
Obrazek
pomału,pomału
Obrazek
nowy pomysł
Obrazek
pozdrawia was nowa ogrodocholiczka :heja
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz bardzo fajne pomysły na obwódki do rabat ;:63
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Fajnie, że wymyślasz coś nowego, jak te obwódki rabatek. Myślę, że to chyba też na pieska te obwódki, bo biega sobie luzem :D
Powiedz skąd masz wodę do oczka, bo chyba ono jest naturalne i nie ma w nim folii ? Tak mi się wydaję, że nie ma?
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p

Post »

Bogumilka pisze:Fajnie, że wymyślasz coś nowego, jak te obwódki rabatek. Myślę, że to chyba też na pieska te obwódki, bo biega sobie luzem :D
Powiedz skąd masz wodę do oczka, bo chyba ono jest naturalne i nie ma w nim folii ? Tak mi się wydaję, że nie ma?
Właśnie z tym oczkiem mam dylemat,właśnie chciałam sie zapytać jakiegoś eksperta.
Ponad temu wykopałam juz dołek pod oczko(mniejsze ale dołek był) wiosna była w nim woda ale potem wsiąkła,dlatego myślałam o folli.W tym roku woda sie bardzo długo utrzymuje i jest prawie po brzegi i teraz nie wiem kupować folie czy tak zostawić.Tylko co będzie jak w suche lato woda wsiąknie do połowy lub całkiem,to będzie nie ładnie wyglądać...
Mam dużo wód gruntowych,geolog wybadał że płyną one pod nami na gł ok 130m.
A jak zdecyduję sie na folie to czy wiosna (gdzie wód jest najwięcej)wody nie będą podnosić tej folii.?
Chciałabym do lata skończyć te oczko i je zarybić ale nie wiem jak do końca technicznie aby dobrze było...Może ktoś pomoże :roll:
A dla mojego pieska takie obwódki to żadna przeszkoda,tuja metrowa też,oferma potrafi mi wejść na tuje tylko aby być bliżej ogrodzenia ;:14
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Widzę droga ogrodoholiczko że lepiej nie mogłaś trafić jak tutaj- na tym forum różnego rodzaju wsparcia na pewno otrzymasz ;:138 Przy Twoim areale masz dużo przed sobą pracy ale zobaczysz jak się szybko zapełnią rabatki ;:138 Daj namiary na pw. na pewno coś ci wyślę, żebyś szybciej miała kolorowo ;:108 Śliczny masz domek i dzieciaki cudowne, dobrze że wróciłaś ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p

Post »

wróciłam bo nie mogłam żyć bez ogrodu
beze mnie to nawet nie miał by kto skosić zielska hehe
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ach te chłopy :;230 bez nich źle, a z nimi tragicznie ;:224
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Witaj
Oglądałem budowę tego domu już kilka ładnych miesięcy temu i bardzo zaciekawił mnie budynek szkieletowy. Jak sprawuje się w praktyce ? ogród dopiero się tworzy i będę śledził temat.
Co do oczka to woda podniesie Ci folię , jeżeli nie chcesz widzieć brzegów przy spadku wody to posadź dużo roślin na nich i wszystko będzie naturalne , zazdroszczę każdemu że może mieć oczko na wodach gruntowych :roll:
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p

Post »

Piotrek
No dom jest ciepły ,nie zauważyłam jak do tej pory wad
a może to że potrafi sie nagrzewać od słońca jak dom pasywny i latem jest naprawdę w nim gorąco
szczególnie na poddaszu gdzie śpię,czasem jak w saunie hihi
co do oczka dzięki za rady,tak myślałam co do tej folii...,może to i lepiej zamiast wydać na nią kupie roślinki bagienne
chociaż z początku zakładałam że będzie folia i już posadziłam parę roślin blisko oczka które nie specjalnie lubią wodę,chyba będę musiała je przesadzić:( (wiesz o co chodzi folia zatrzymała by wilgoć wokoło)
teraz muszę zmienić cała koncepcje
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p

Post »

A tak sobie myślę a gdyby wybetonować,bo co będzie gdy suchym latem tej wody będzie naprawdę mało a to nie jest duże oczko jak np sąsiad ma,ona ma duże ,naturalne i wody po brzegi
Obrazek
niestety tylko te zdjęcie mam z tym liskiem...
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Nie ma to sensu , masz naturalne wody gruntowe więc nie rezygnuj z tego, oczko powinno być z reguły w najniższym punkcie w ogrodzie , wyprofiluj brzegi tak aby "staw" był atrakcyjny przez cały rok , ewentualnie zainwestuj w bentonit , naturalny materiał , jest niezniszczalny i do budowy oczek nadaje się świetnie. Jeżeli będziesz chciała z niego zrobić to wykop musi być suchy ponieważ od razu zacznie pochłaniać wodę a trzeba go zagęścić. Piękny lis , zbiornik też niczego sobie :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p

Post »

hihi bentonit jak mój żwirek dla kota ;:oj
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Ewo ja Ci podrzucam tematyczny link -poczytaj ;:108 Na pewno znajdziesz specjalistów ........ja mam oczko ale wykopany dół w piasku i wyłożony folią a w Twoich warunkach ............ :roll:

http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=27&start=0
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajnie sie zapowiada u ciebie :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)