Kuchenne inspiracje AGNESS
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agnieszko gotowana szynka w majonezie palce lizać. Rewelacja.
Na święta i na co dzień już u mnie będą gotowane wędlinki gościć.
Na święta i na co dzień już u mnie będą gotowane wędlinki gościć.
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to coś co połączy ostatnie posty mięso w musztardzie (smarowidło jak majonez) i cieście francuskim.
Pierś z indyka, ale może być karkówka lub schab, posmarować ulubioną musztardą (na 1,5 kg mięsa wychodzi prawie cały słoiczek), zawinąć w cisto francuskie. U góry zrobić 2 kominki, żeby odporowało. Cisato dla połysku posmarować. Porcję wieloosobową piec około 1,5 godz (np. 1,5 kg schabu) lub godzinę (1,5 kg piersi z indyka). Podawać w brytfannie, krojone na plastry już na stole.
Przed posmarowanie musztardą, można natrzeć mięso pieprzem i ziołami, np. estragonem lub (!) cząbrem, ale nadmiar szkodzi. Ja stosuję estragon, zwłaszcza do indyka.
Uwaga, ciasto na spodzie trochę rozmięka i przywiera do brytfanny, ale grarantuję, że biesiadnicy wyjedzą wszystko, bo nie wiadomo co bardziej smakuje - ciasto z musztardą, czy mięso.
Pierś z indyka, ale może być karkówka lub schab, posmarować ulubioną musztardą (na 1,5 kg mięsa wychodzi prawie cały słoiczek), zawinąć w cisto francuskie. U góry zrobić 2 kominki, żeby odporowało. Cisato dla połysku posmarować. Porcję wieloosobową piec około 1,5 godz (np. 1,5 kg schabu) lub godzinę (1,5 kg piersi z indyka). Podawać w brytfannie, krojone na plastry już na stole.
Przed posmarowanie musztardą, można natrzeć mięso pieprzem i ziołami, np. estragonem lub (!) cząbrem, ale nadmiar szkodzi. Ja stosuję estragon, zwłaszcza do indyka.
Uwaga, ciasto na spodzie trochę rozmięka i przywiera do brytfanny, ale grarantuję, że biesiadnicy wyjedzą wszystko, bo nie wiadomo co bardziej smakuje - ciasto z musztardą, czy mięso.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Tak mi tym forszmakiem narobiłaś smaku że ugotowałam .Kręcili nosami coś tam marudzili a potem o ostatnią miskę się pokłócili bo im było mało 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jagódko bardzo się cieszę, ze moje przepisy kuszą
to mnie motywuje do dzielenia się kolejnymi potrawami
Wiem, ze nie piszę na darmo
. Zaraz wrzucę przepis na roladę
Aniu już piszę
Ewa już piszę przepis....uda się na pewno, nie ma innej możliwości
Akl62 mam nadzieję, ze jakiś przepis spodoba Ci się i skorzystasz
Tak to już jest z kuchnią....nie wszystko lubimy robić.....pewne potrawy wychodzą nam błyskawicznie i są pyszne do innych zabieramy się jak pies do jeża
chociaż wcale nie są trudne....ale jest jakaś taka blokada.....i super, dlatego nasza kuchnia jest tak bardzo zróżnicowana
Alu bardzo dziękuję za przepis, jest bardzo fajny, mięsko musi być pyszne, na pewno skorzystam
Milenko bardzo się cieszę , tym bardziej, ze pracy przy tym nie ma prawie wcale a efekt jest zachwycający
Gosiu cieszę się, że forszmak zasmakował rodzince
czasami tak jest, że nie każda potrawa od razu nas przekonuje.....a później nie możemy się nią nasycić. Forszmak to u mnie w domu jedna z najbardziej lubianych potraw....przez wszystkich
ROLADA MIĘSNA
Trudno mi podać dokładnie przepis, ponieważ ja robię i roladę i farsz z różnych mięs , z farszem drobiowym jest wiadomo delikatniejsze, z wieprzowym cięższe.
* ok 1-1.30 kg mięsa ( szynka, łopatka, schab, cielęcina, wołowina, filet z indyka)
* ok 40 dag mięsa zmielonego ( wieprzowina, drobiowe )
* 0,5 kg pieczarek
* 1 czerwona papryka
* cebula
* jajo
* 4 łyżki bułki tartej
* sól , pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione przyprawy
-Mięso rozciąć, aby powstał dosyć cienki płat , lekko rozbić. Posolić , posypać ulubionymi przyprawami, ziołami.
-Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć.
-Paprykę pokroić w kosteczkę.
-Mielone, pieczarki, cebulę, paprykę, jajo, bułkę tartą połączyć. Doprawić do smaku, wyrobić. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby nie było mdłe.
Farsz rozsmarować na płacie mięsa. Zostawić ok 1,5 cm na końcu nie posmarowanego, ze by dobrze się zlepiło. Mięso zwijać w rulon w kierunku nie posmarowanego brzegu. Roladę zwinąć nitką. Obsmażyć na oleju na złoty kolor , zaczynać obsmażać od sklejonego brzegu, wtedy ładnie się zasklepi. Gdy już dookoła będzie ładnie zrumieniona przełożyć do brytfanki , polać 1,5 szkl wody ( można dodać białego wina) Piec przez 2 godz w 190*C W czasie pieczenia polewać wydzielającym się sosem....
Ja na początku piekę pod przykryciem , około 15 min przed końcem pieczenia odkrywam.
Pyszne i na gorąco do obiadu z ziemniaczkami czy ryżem, polane zagęszczonym sosem z pieczenia jak i do kanapek jako wędlinka.
Zdjęć niestety nie miałam czasu zrobić, ale jak będę robiła na święta to cyknę i wstawię.
Bardzo fajna jest też rolada z mielonego mięsa, jak będę robiła to obfotografuję i wstawię przepis

Aniu już piszę

Ewa już piszę przepis....uda się na pewno, nie ma innej możliwości

Akl62 mam nadzieję, ze jakiś przepis spodoba Ci się i skorzystasz

Tak to już jest z kuchnią....nie wszystko lubimy robić.....pewne potrawy wychodzą nam błyskawicznie i są pyszne do innych zabieramy się jak pies do jeża

Milenko bardzo się cieszę , tym bardziej, ze pracy przy tym nie ma prawie wcale a efekt jest zachwycający

Gosiu cieszę się, że forszmak zasmakował rodzince

ROLADA MIĘSNA
Trudno mi podać dokładnie przepis, ponieważ ja robię i roladę i farsz z różnych mięs , z farszem drobiowym jest wiadomo delikatniejsze, z wieprzowym cięższe.
* ok 1-1.30 kg mięsa ( szynka, łopatka, schab, cielęcina, wołowina, filet z indyka)
* ok 40 dag mięsa zmielonego ( wieprzowina, drobiowe )
* 0,5 kg pieczarek
* 1 czerwona papryka
* cebula
* jajo
* 4 łyżki bułki tartej
* sól , pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione przyprawy
-Mięso rozciąć, aby powstał dosyć cienki płat , lekko rozbić. Posolić , posypać ulubionymi przyprawami, ziołami.
-Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć.
-Paprykę pokroić w kosteczkę.
-Mielone, pieczarki, cebulę, paprykę, jajo, bułkę tartą połączyć. Doprawić do smaku, wyrobić. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby nie było mdłe.
Farsz rozsmarować na płacie mięsa. Zostawić ok 1,5 cm na końcu nie posmarowanego, ze by dobrze się zlepiło. Mięso zwijać w rulon w kierunku nie posmarowanego brzegu. Roladę zwinąć nitką. Obsmażyć na oleju na złoty kolor , zaczynać obsmażać od sklejonego brzegu, wtedy ładnie się zasklepi. Gdy już dookoła będzie ładnie zrumieniona przełożyć do brytfanki , polać 1,5 szkl wody ( można dodać białego wina) Piec przez 2 godz w 190*C W czasie pieczenia polewać wydzielającym się sosem....
Ja na początku piekę pod przykryciem , około 15 min przed końcem pieczenia odkrywam.
Pyszne i na gorąco do obiadu z ziemniaczkami czy ryżem, polane zagęszczonym sosem z pieczenia jak i do kanapek jako wędlinka.
Zdjęć niestety nie miałam czasu zrobić, ale jak będę robiła na święta to cyknę i wstawię.
Bardzo fajna jest też rolada z mielonego mięsa, jak będę robiła to obfotografuję i wstawię przepis

- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Agness, przepis skopiowany i nie ukrywam, że mam chęć zrobić na święta, tylko się boję, że jak mi coś nie wyjdzie to będzie klops. Mam pytanie odnośnie mięsa mielonego, czy dobrze zrozumiałam, ze pieczarki z cebulą się podsmaża, a mięsko mielone nie? Czy można je przyprawić mniej więcej tak jak na kotlety mielone?
- AGNESS
Jagódko właśnie tak, surowe mięsko jak na kotlety mielone, do niego przyprawy, jajko, tarta bułka , papryka w kosteczkę i podsmażona cebulka z pieczarkami
Wydaje mi się, ze nie powinnaś się obawiać, musi wyjść
Szkoda troszkę, że nie miałam czasu cyknąć fotek, nawet z procesu powstawania roladki, wtedy wszystko sie rozjaśnia i widać jakie to proste. Bo proste jest naprawdę. Zwija się jak każdą roladę z biszkopta np
Będę robiła znów na święta więc uzupełnię fotki.

- rapunzel
Moje dzieci powinny być zadowolone, bo nie przepadają ze wieprzowiną w postaci pieczeni, za to kotlety mielone bardzo lubią, a tu będzie takie 2w1. 

- Ewiczka52
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
Witaj
Agness. Dziękuję za dokładny krok po kroku przepis . Super sprawa ,bo już niewiele mi smakuje , a to będzie nowość i zrobię z fileta indyka a do środka może wołowinkę.Przecięż to się piecze 2 godziny. to chyba wołowina się upiecze ??Muszę się nauczyć takich różnych kombinacji ,bo to co robiłam to się przyjadło.Zaczynam po trochę unikać wieprzowiny i tu pojawiają się kłopoty. Wędliny są przeważnie wieprzowe lub drobiowe /mdłe/ czasem wołowa szynka/droga/. A w ten sposób będę mogła mieć wędlinę i II danie.

Pozdrawiam Ewula
Agnieszko super te twoje przepisy
Roladę mięsną wypróbuję na święta, muszę tylko pamiętać o pieczarkach. No i będę czekać z ciekawością na przepis na roladę z mielonego mięsa.

- MiCz
- 200p
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
"-Mięso rozciąć, aby powstał dosyć cienki płat , lekko rozbić. Posolić , posypać ulubionymi przyprawami, ziołami."
Czy można łopatologicznie wytłumaczyć, jak to mięso rozciąć
AGNES kukam tutaj często i jestem zachwycona Twoim wątkiem
Robiłam już mięsko w cebuli, pycha!
Czy można łopatologicznie wytłumaczyć, jak to mięso rozciąć

AGNES kukam tutaj często i jestem zachwycona Twoim wątkiem

Robiłam już mięsko w cebuli, pycha!
Pozdrawiam Mirka
- AGNESS
Jagódko mam nadzieję, że i dzieciaczkom i Wam posmakuje
Zawsze coś innego
Ewa faktycznie taka roladka to fajne urozmaicenie
Ja też staram się robić różne mięska nadające się do kanapek, żeby jak najmniej kupować wędliny w sklepach.....a wiadomo, że na kanapki zawsze coś musi być....Oprócz różnych pieczonych i gotowanych mięs również i rolady i pasztety i klopsy.....dla swoich panów robię też takie mięsko z tłuszczykiem do smarowania pieczywa
Musi być urozmaicenie, bo jak coś jest często to się nudzi
Nigdy nie robiłam indyka z wołowiną.......indyka zawsze piekę krócej.....około 1,5 godz....ale z wołowiną musi być dłużej.....to będzie eksperyment w Twoim wykonaniu i mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami jak wyszło takie zestawienie
Aniu jak tylko będę robiła to wstawię przepis, chciałabym ,aby były od razu zdjęcia, wtedy jest wszystko dużo bardziej czytelne
Mirko witaj
Bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu moje przepisy. Mięsko pieczone w cebuli to jeden z ulubionych przepisów w moim domu .....i na obiadek i na przyjęcie
Wspaniale, ze Ci smakowało
Kurczę.....nie bardzo wiem jak objaśnić rozcinanie mięsa na roladę, żeby było czytelnie....najłatwiej na obrazku, ale będę robiła dopiero przed świętami.....no ale spróbuję
otóż.....
z góry mięsa po całej długości odkrawam płat ok 1 cm grubości i tak obracając mięso kroję dalej aż dojdę do samego środka.....to tak jakby ....odklejanie rolady.....można to też porównać do obierania jabłka
....mam nadzieję, że w miarę zrozumiale opisałam?

Ewa faktycznie taka roladka to fajne urozmaicenie

Aniu jak tylko będę robiła to wstawię przepis, chciałabym ,aby były od razu zdjęcia, wtedy jest wszystko dużo bardziej czytelne

Mirko witaj

Kurczę.....nie bardzo wiem jak objaśnić rozcinanie mięsa na roladę, żeby było czytelnie....najłatwiej na obrazku, ale będę robiła dopiero przed świętami.....no ale spróbuję

z góry mięsa po całej długości odkrawam płat ok 1 cm grubości i tak obracając mięso kroję dalej aż dojdę do samego środka.....to tak jakby ....odklejanie rolady.....można to też porównać do obierania jabłka

- rapunzel
Uuuu, do tego krojenia to chyba m zatrudnię. 

- MiCz
- 200p
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
AGNES dzięki
- dotarło! Ale coś jak rapunzel, mam stracha czy mnie się to uda, bo nie mam wprawy
Chyba trzeba porządnie naostrzyć noże...

Pozdrawiam Mirka
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
AGNESS, wreszcie dotarłam do przepisu na podwójnie gotowane mięso, po drodze przegladając inne pyszności. Ślinka mi ciekła, bo jesteśmy przed śniadaniem. Ale za to zrobiłam sobie listę kolejnych obiadów. Wierzę na słowo, że aż tyle soli trzeba, choć też jestem przekażona. A przy okazji potwierdzam teoretycznie,, to co Ty wypraktykowałać - mięso obrabiane termicznie dłużej i w niskich temperaturach jest soczystsze. Co wyczytałam u Herve Thisa, chemika, który naukowo bada przygotowywanie potraw.
Czy próbowałać robić to mięso z innymi przyprawami, tj. bez magi i vegety, których nie używam i w związku z tym nie mam w kuchni ?
Czy próbowałać robić to mięso z innymi przyprawami, tj. bez magi i vegety, których nie używam i w związku z tym nie mam w kuchni ?