Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 976
Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agnieszko gotowana szynka w majonezie palce lizać. Rewelacja.
Na święta i na co dzień już u mnie będą gotowane wędlinki gościć.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2353
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Beskid Śląski

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

No to coś co połączy ostatnie posty mięso w musztardzie (smarowidło jak majonez) i cieście francuskim.
Pierś z indyka, ale może być karkówka lub schab, posmarować ulubioną musztardą (na 1,5 kg mięsa wychodzi prawie cały słoiczek), zawinąć w cisto francuskie. U góry zrobić 2 kominki, żeby odporowało. Cisato dla połysku posmarować. Porcję wieloosobową piec około 1,5 godz (np. 1,5 kg schabu) lub godzinę (1,5 kg piersi z indyka). Podawać w brytfannie, krojone na plastry już na stole.

Przed posmarowanie musztardą, można natrzeć mięso pieprzem i ziołami, np. estragonem lub (!) cząbrem, ale nadmiar szkodzi. Ja stosuję estragon, zwłaszcza do indyka.
Uwaga, ciasto na spodzie trochę rozmięka i przywiera do brytfanny, ale grarantuję, że biesiadnicy wyjedzą wszystko, bo nie wiadomo co bardziej smakuje - ciasto z musztardą, czy mięso.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4584
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Tak mi tym forszmakiem narobiłaś smaku że ugotowałam .Kręcili nosami coś tam marudzili a potem o ostatnią miskę się pokłócili bo im było mało :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Jagódko bardzo się cieszę, ze moje przepisy kuszą 8-) to mnie motywuje do dzielenia się kolejnymi potrawami :D Wiem, ze nie piszę na darmo :D . Zaraz wrzucę przepis na roladę :D

Aniu już piszę :D

Ewa już piszę przepis....uda się na pewno, nie ma innej możliwości :D

Akl62 mam nadzieję, ze jakiś przepis spodoba Ci się i skorzystasz :D
Tak to już jest z kuchnią....nie wszystko lubimy robić.....pewne potrawy wychodzą nam błyskawicznie i są pyszne do innych zabieramy się jak pies do jeża 8-) chociaż wcale nie są trudne....ale jest jakaś taka blokada.....i super, dlatego nasza kuchnia jest tak bardzo zróżnicowana :D Alu bardzo dziękuję za przepis, jest bardzo fajny, mięsko musi być pyszne, na pewno skorzystam :D

Milenko bardzo się cieszę , tym bardziej, ze pracy przy tym nie ma prawie wcale a efekt jest zachwycający :D

Gosiu cieszę się, że forszmak zasmakował rodzince :D czasami tak jest, że nie każda potrawa od razu nas przekonuje.....a później nie możemy się nią nasycić. Forszmak to u mnie w domu jedna z najbardziej lubianych potraw....przez wszystkich :D

ROLADA MIĘSNA

Trudno mi podać dokładnie przepis, ponieważ ja robię i roladę i farsz z różnych mięs , z farszem drobiowym jest wiadomo delikatniejsze, z wieprzowym cięższe.

* ok 1-1.30 kg mięsa ( szynka, łopatka, schab, cielęcina, wołowina, filet z indyka)
* ok 40 dag mięsa zmielonego ( wieprzowina, drobiowe )
* 0,5 kg pieczarek
* 1 czerwona papryka
* cebula
* jajo
* 4 łyżki bułki tartej
* sól , pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione przyprawy

-Mięso rozciąć, aby powstał dosyć cienki płat , lekko rozbić. Posolić , posypać ulubionymi przyprawami, ziołami.
-Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć.
-Paprykę pokroić w kosteczkę.
-Mielone, pieczarki, cebulę, paprykę, jajo, bułkę tartą połączyć. Doprawić do smaku, wyrobić. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby nie było mdłe.

Farsz rozsmarować na płacie mięsa. Zostawić ok 1,5 cm na końcu nie posmarowanego, ze by dobrze się zlepiło. Mięso zwijać w rulon w kierunku nie posmarowanego brzegu. Roladę zwinąć nitką. Obsmażyć na oleju na złoty kolor , zaczynać obsmażać od sklejonego brzegu, wtedy ładnie się zasklepi. Gdy już dookoła będzie ładnie zrumieniona przełożyć do brytfanki , polać 1,5 szkl wody ( można dodać białego wina) Piec przez 2 godz w 190*C W czasie pieczenia polewać wydzielającym się sosem....
Ja na początku piekę pod przykryciem , około 15 min przed końcem pieczenia odkrywam.
Pyszne i na gorąco do obiadu z ziemniaczkami czy ryżem, polane zagęszczonym sosem z pieczenia jak i do kanapek jako wędlinka.



Zdjęć niestety nie miałam czasu zrobić, ale jak będę robiła na święta to cyknę i wstawię.
Bardzo fajna jest też rolada z mielonego mięsa, jak będę robiła to obfotografuję i wstawię przepis :D
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3665
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kalisz

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agness, przepis skopiowany i nie ukrywam, że mam chęć zrobić na święta, tylko się boję, że jak mi coś nie wyjdzie to będzie klops. Mam pytanie odnośnie mięsa mielonego, czy dobrze zrozumiałam, ze pieczarki z cebulą się podsmaża, a mięsko mielone nie? Czy można je przyprawić mniej więcej tak jak na kotlety mielone?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Jagódko właśnie tak, surowe mięsko jak na kotlety mielone, do niego przyprawy, jajko, tarta bułka , papryka w kosteczkę i podsmażona cebulka z pieczarkami :D Wydaje mi się, ze nie powinnaś się obawiać, musi wyjść :D Szkoda troszkę, że nie miałam czasu cyknąć fotek, nawet z procesu powstawania roladki, wtedy wszystko sie rozjaśnia i widać jakie to proste. Bo proste jest naprawdę. Zwija się jak każdą roladę z biszkopta np :D Będę robiła znów na święta więc uzupełnię fotki.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3665
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kalisz

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Moje dzieci powinny być zadowolone, bo nie przepadają ze wieprzowiną w postaci pieczeni, za to kotlety mielone bardzo lubią, a tu będzie takie 2w1. :wink:
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Witaj :wit Agness. Dziękuję za dokładny krok po kroku przepis . Super sprawa ,bo już niewiele mi smakuje , a to będzie nowość i zrobię z fileta indyka a do środka może wołowinkę.Przecięż to się piecze 2 godziny. to chyba wołowina się upiecze ??Muszę się nauczyć takich różnych kombinacji ,bo to co robiłam to się przyjadło.Zaczynam po trochę unikać wieprzowiny i tu pojawiają się kłopoty. Wędliny są przeważnie wieprzowe lub drobiowe /mdłe/ czasem wołowa szynka/droga/. A w ten sposób będę mogła mieć wędlinę i II danie. ;:138 ;:138 ;:138 ;:167
Pozdrawiam Ewula
anka_
ZBANOWANY
Posty: 1601
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agnieszko super te twoje przepisy ;:180 Roladę mięsną wypróbuję na święta, muszę tylko pamiętać o pieczarkach. No i będę czekać z ciekawością na przepis na roladę z mielonego mięsa.
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

"-Mięso rozciąć, aby powstał dosyć cienki płat , lekko rozbić. Posolić , posypać ulubionymi przyprawami, ziołami."
Czy można łopatologicznie wytłumaczyć, jak to mięso rozciąć :oops:

AGNES kukam tutaj często i jestem zachwycona Twoim wątkiem ;:108
Robiłam już mięsko w cebuli, pycha!
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Jagódko mam nadzieję, że i dzieciaczkom i Wam posmakuje :D Zawsze coś innego :D

Ewa faktycznie taka roladka to fajne urozmaicenie :D Ja też staram się robić różne mięska nadające się do kanapek, żeby jak najmniej kupować wędliny w sklepach.....a wiadomo, że na kanapki zawsze coś musi być....Oprócz różnych pieczonych i gotowanych mięs również i rolady i pasztety i klopsy.....dla swoich panów robię też takie mięsko z tłuszczykiem do smarowania pieczywa :D Musi być urozmaicenie, bo jak coś jest często to się nudzi :roll: :lol: Nigdy nie robiłam indyka z wołowiną.......indyka zawsze piekę krócej.....około 1,5 godz....ale z wołowiną musi być dłużej.....to będzie eksperyment w Twoim wykonaniu i mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami jak wyszło takie zestawienie :D


Aniu jak tylko będę robiła to wstawię przepis, chciałabym ,aby były od razu zdjęcia, wtedy jest wszystko dużo bardziej czytelne :D

Mirko witaj :D Bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu moje przepisy. Mięsko pieczone w cebuli to jeden z ulubionych przepisów w moim domu .....i na obiadek i na przyjęcie :D Wspaniale, ze Ci smakowało :D
Kurczę.....nie bardzo wiem jak objaśnić rozcinanie mięsa na roladę, żeby było czytelnie....najłatwiej na obrazku, ale będę robiła dopiero przed świętami.....no ale spróbuję :lol: otóż.....
z góry mięsa po całej długości odkrawam płat ok 1 cm grubości i tak obracając mięso kroję dalej aż dojdę do samego środka.....to tak jakby ....odklejanie rolady.....można to też porównać do obierania jabłka 8-) ....mam nadzieję, że w miarę zrozumiale opisałam?
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3665
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kalisz

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Uuuu, do tego krojenia to chyba m zatrudnię. :roll:
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

AGNES dzięki ;:196 - dotarło! Ale coś jak rapunzel, mam stracha czy mnie się to uda, bo nie mam wprawy :oops: Chyba trzeba porządnie naostrzyć noże...
Pozdrawiam Mirka
Kasencja

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agness napisz mi tu szybko :) jak twoje pieczarki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2353
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Beskid Śląski

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

AGNESS, wreszcie dotarłam do przepisu na podwójnie gotowane mięso, po drodze przegladając inne pyszności. Ślinka mi ciekła, bo jesteśmy przed śniadaniem. Ale za to zrobiłam sobie listę kolejnych obiadów. Wierzę na słowo, że aż tyle soli trzeba, choć też jestem przekażona. A przy okazji potwierdzam teoretycznie,, to co Ty wypraktykowałać - mięso obrabiane termicznie dłużej i w niskich temperaturach jest soczystsze. Co wyczytałam u Herve Thisa, chemika, który naukowo bada przygotowywanie potraw.

Czy próbowałać robić to mięso z innymi przyprawami, tj. bez magi i vegety, których nie używam i w związku z tym nie mam w kuchni ?
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”