Wydaje mi się, że jednak fachowcy się nie mylą mówiąc o mieszaninie piasku i cementu.Lady-r pisze:Ale ja słyszałam ,że do podsypki trzeba użyć suchej mieszaniny piasku i cementu tak mówią "fachowcy" chociaż jak wierzyć takim ludziom?......
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale wiem to z własnego doświadczenia. Do kostki bez cementu, używa się specjalnego do tego celu piasku np. piasku granitowego - charakteryzuje się on tym, że pod wpływem wilgoci i ubijania tworzy masę prawie jak związaną cementem. Sam żwir, gdy kostka jest ułożona zbyt luźno powoduje to, że kostka pod wpływem nacisku, przejechania obciążonym wózkiem zaczyna się przemieszczać "pływać". Jeśli chcemy tego uniknąć należy dodać do żwiru cementu - wreszcie tego typu placyki czy chodniki nie wykonujemy żeby je rozbierać. Ale jeśli podejrzewamy, że w przyszłości będzie to konieczne cementu należy dodać mniej mieszanina taka i tak powoduje stabilne podłoże, a daje się jednak rozebrać bez większych problemów (sprawdzałem to u siebie