Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Post »

Jadzia, Jula, Małgosia, Walentyna dziękuję Wam za rady. Źle się chyba wyraziłam o tych korzeniach, one górą są osobno tylko dołem są złączone. Czyli te dolne rozciąć i zasmarować maścią.
Wykopałam drugą kępę tylko przy tej tak łatwo nie poszło i dolny korzeń mi się rozerwał i zrobiły się dwie sadzonki ale nierówne i nie wiem czy ta mniejsza da radę przeżyć.

Obrazek to ta większa sadzonka a jeszcze jakby się kto pokusił to można by je rozdzielić bo trzymają się tylko jednym korzeniem.

Obrazek

Obrazek to ta mniejsza sadzonka

Małgosiu do Australii się nie dokopałam ale leje mam jak po bombie. :;230
Aguniu sama własnymi ręcami i sposobami to zrobiłam, męska część rodziny siała dzisiaj owies. ;:172
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maju ale Ty masz energii,tylko iść w twoje ślady .Mam nadzieje że jutro będziesz się dobrze czuła ;:134
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Majeczko, poczytywałam co wyrabiasz. Jesteś dzielną kobitką. ;:218 Róże musisz w donice wsadzać tylko dlatego,że
męska część nie kwapi się zrobić do tego planowanego kopania. Trzeba ich zmobilizować, bo wiosna nadchodzi.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Wielkie krzaczory :shock: Nieźle się namachałaś przy wykopywaniu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Maju, dzielna jesteś bardzo, ale nie forsuj się aż tak... Krzaczory konkretne, musiałaś się przy nich naprawdę nawysilać, co dla możliwości kobiety nie jest takie oczywiste... Następnym razem poproś męską rękę o pomoc ;:196
Swoją drogą, co za róże-giganty...
Dobrej nocy i odpoczywaj, do jutra :)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak bardzo dziewczyny się nie namachałam, z pierwszą to była rozgrzewka boć to w większości piachy w których łatwo się kopie. Z drugą był większy problem bo była poprzerastana Złotlinem japońskim i Mahonią, a swoją drogą to dziadostwo zarośnie mi pół ogrodu tak się to rozłazi. :evil:
Irenko tylko mnie nie naśladuj bo możesz kontuzji się nabawić, to trzeba mieć wprawę i piaszczystą ziemię żeby dość łatwo poszło. ;:172
Majeczko no właśnie wiosna to najgorętszy czas na polu, żeby zbierać trzeba zasiać, nie mogę ich odrywać od takich zajęć. ;:185
Ewuniu a miejsce naszykowane bo pewnie postaram się Ci wysłać różyczki w tym tygodniu. :?:
Aguniu toż oni by narzekali pół roku że każę im jakieś kłujoki wykopywać i jeszcze muszą uważać, najlepiej jak można użyć hydraulicznych rąk i wytargać wszystko koparką. ;:202

Koniec na dzisiaj idę kości wyprostować do łóżeczka. ;:41
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Normalnie jak tak czytam, to stwierdzam ze ogrodnicy nie sa do zdarcia, obojetnie ze amatorzy zaden chabaz sie nie oprze, zadna ziemia na ciezka - nic ich nie pokona ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Miejsce się zrobiło zupełnie wcześniej nieplanowane :D Mam całą ścianę na róże i powojniki, tylko trzeba doły wykopać. Na szczęście tania siła robocza w całkiem dobrej formie, to się trochę wykaże :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Złotlin się tak u Ciebie rozrasta czy mahonia?
Mahonie mam isłabo u mnie się rozrasta.
Ale posadziłam sobie kiedyś Rokitnika i to jest dopiero dziad- w tym roku go chyba wywalę.
Ma tyle odrostów. Podoba mi się bardzo ale boję się, że zarośnie mi wszystko dookoła.
Może dać go na środku trawnika i kosić te odrosty? Tylko jak daleko te jego korznie potrafią sięgnąć? Na pewno muszę go zabrać z rabaty różanej.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju, ależ robisz rewolucję w swym ogrodzie, i jesienią i wiosną, naprawdę podziwiam, je niestety już nie mam tak wiele siły,
ale też zmieniam małymi kroczkami.
Serdecznie pozdrawiam i życzę dobrego odpoczynku.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości w ten zabździały dzień. :wit

Mam dobrą informację że podobno dzisiaj zaczną kopanie pod oczyszczalnię, oby doszło to do skutku. ;:173
Druga dobra to czekam na paczkę z kolejnymi chabaziami no i od Gosi z różami oczywiście. :heja

Jula dla ogrodnika nie ma rzeczy niemożliwych, jak chce to wszystko zrobi. ;:108
Ewa czyli mogę wysyłać różyczki, spróbuję znaleźć odpowiednio duży karton i pakuję chabazie. ;:108
Ida dla Ciebie też już gotowa do wysyłki. Rozrastają się takimi batami że trudno to przeciąć szpadlem, musiałam brać sekator. Skoro Rokitnik tak się rozrasta to najlepiej wywal go na trawnik i dla pewności daj mu jakieś ograniczenie w postaci dziurawej beczki lub większego wiadra. Te moje potwory mają rozłogi długości kilku metrów i już naszykowałam dla nich beczkę bez dna i ujarzmię gadziny. ;:172
Zosia teraz to odpoczynek tylko wieczorem i w nocy, w dzień do pracy a właściwie do katorżniczej roboty którą sobie sama zadałam. Póki jeszcze mam sporo sił to muszę pokusić się o większe rewolucje, na przyszłość zostawiam sobie te mniejsze. ;:108
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Majeczko,
czemu zabździały dzień ;:185 , tu słonko ładnie świeci, tylko jeszcze wiatr nie ciekawy.
Nareszcie się doczekasz kopania w ogrodzie, bo jak nie , to ;:134 ;:134 zrób tak :;230
Może poskutkuje :;230
Na koniec same dobre wiadomości , :heja :heja Ja też czekam i ciekawa jestem jak wyglądają. ;:65
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko taki jakiś zachmurzony, zamglony i strasznie wietrzny, nie cierpię wiatru. :twisted:
Kopią i dość sprawnie im to idzie, jak długo to potrwa nie mam pojęcia ale mam nadzieję że się dość szybko z tym uporają. ;:215
Róże od Schultheisa nie najładniejsze i ostatni raz u niego kupowałam. Oby wszystkie co mam od niego chciały rosnąć i kwitnąć. :roll:
Za to paczka z chabaziami solidnie zapakowana i najważniejszy chabaź czyli pęcherznica Luteus ładna i dobrze rozkrzewiona sadzonka, kilka trawek i jakaś kocimiętka która ma kwitnąć cały sezon. ;:333
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, co zrób im dobrą kolację i piwo grzane. Będzie im się dobrze spało, a jutro jak się wyśpią, to znowu będą kopać. ;:108
Mam paczusię od Gosi. Dwie angielki. Całkiem niczego sobie i już mają duże przyrosty, a nastawiłam się na paskudy. :tan
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz zjedli dobry obiad i M. zapił piwem ale zimnym, syn to na koniec szychty wypije piwo. A jutro myślę że dalej będą kopać i już się cieszę że po świętach będę mogła urządzać wszystko na ogrodzie. :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”