Aksamitki,wysiew nasion
Re: Czy to są nasiona aksamitki?
No to teraz potrzebuje rady
CZy mam je zasiać do gruntu bezpośrednio czy najpierw do doniczek , zrobiłam eksperyment i zasiałam parę do doniczek , niestety ale nic nie rośnie
Ziemia jest mokra jak bagno ,mimo ,że odpływa jest (tzw. dziurki w doniczce) .... mam wrażenie ,że wszystko gnije .
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym posiała od razu do gruntu ,w maju.Póżniej można popikować na miejsce stałe.
- Elzbieta1962
- 50p

- Od: 28 sie 2011, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od lat sieję zawze do gruntu, tak między 15-20 kwietnia, zawsze mam pięne. Część pikuję pomiędzy pomidory.
Pozdrawiam
Ela
Pozdrawiam
Ela
Pozdrawiam
Ela
Ela
- renzal

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
ja do sieję, ale w lutym-marcu, a po 15 maja wysadzam do gruntu, bo mrozek dla nich jest niedobry
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
A szybko rosną czy trezba na nie długo czekać?:-)
Wysiane w domu rosną bardzo szybko,na ogródku jeszcze nie próbowałam 
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- renzal

Tak! w domu wzeszły szybko i są już spore, ale muszę je przetrzymac tak jak pisałam jeszcze spory czas, bo dwa lata temu pospieszyłam się i z 56 szt. nie ocalał ani jeden... Myślę, ze lepiej byłoby nawet wysiac je dopiero teraz, ale ja zimy mam tak dośc, ze chętnie wysiewałabym juz w listopadzie 
- renzal

A kończą żywot po pierwszych mocnych przymrozkach tak koło listopada i zawsze nie mogę się nadziwi, że z takiego maleństwa taki ładny krzaczek.
tygi11 pisze:Wysiane w domu rosną bardzo szybko,na ogródku jeszcze nie próbowałam
A ja próbowałam , mi rosły bardzo wolno. Za to w domu nie próbowałam
-
BettyWP
- 100p

- Od: 27 kwie 2012, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja natomiast wysiewałam wczesną wiosną w szklarni i później wysadzałam w grunt. Mam też na działce samosiejki(pozostałości z ubiegłego roku). I u mnie wygląda to tak, że te szklarniowe trochę wcześniej zakwitły. Natomiast teraz wyglądają identycznie.
pozdrawiam Beata
Ja siałam w maju odrazu do gruntu na zasadzie"eksperymentu" i wzeszły , co prawda nie wszystkie ale były . Trochę słabsze niż macierzyste ale nie takie złe 
- kamil888
- 500p

- Od: 26 lip 2012, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
BettyWP pisze:Ja natomiast wysiewałam wczesną wiosną w szklarni i później wysadzałam w grunt. Mam też na działce samosiejki(pozostałości z ubiegłego roku). I u mnie wygląda to tak, że te szklarniowe trochę wcześniej zakwitły. Natomiast teraz wyglądają identycznie.
Ja też tak robię.
Ostatnio wysiałem do gruntu to pies wygrzebał i zeszły tylko w jednym miejscu
Na szczęście miałem jeszcze w szklarni
Witajcie
Tytułem wstępu...
Powoli zbliża się wiosna, w co niektórych supermarketach pojawiają się już nasiona kwiatów.
Zachęcony pozytywnymi efektami z ub. roku - teren zacieniony, ziemia nieciekawa, ale pomimo takich warunków aksamitki pięknie zakwitły, postanowiłem w tym roku "postawić" na te roślinki
.
W tamtym roku była to odmiana pospolita, w znaczeniu "nie wiem", bowiem nasiona były kupowane w Lidl'u jako mieszanka, ale w tym roku postanowiłem zaszaleć
. Pod 'młotek" poszło Alle..o i słowo aksamitka i tu zaskoczenie - nawet nie wiedziałem że jest tyle ciekawych odmian
.
Z All...o zrezygnowałem, nasiona kupiłem zarówno w supermarkecie jak i sklepie ogrodniczym, są to (wg kolejności zdjęć):
odm. żółta "CUPIDO", pomarańczowa "HAWAII" oraz biało-różówa, przypuszczalnie "MONA" (czekam na odm. "FANTASTIC", a nad "KLAUN" się zastanawiam).

A Wy drodzy forumowicze jakie odmiany wysiewacie lub już wysiewaliście?
Ciekawy jestem czy to rzeczywiście prawda, że np. odm. "HAWAII" ma kwiaty o średnicy 10-15 cm?
Tytułem wstępu...
Powoli zbliża się wiosna, w co niektórych supermarketach pojawiają się już nasiona kwiatów.
Zachęcony pozytywnymi efektami z ub. roku - teren zacieniony, ziemia nieciekawa, ale pomimo takich warunków aksamitki pięknie zakwitły, postanowiłem w tym roku "postawić" na te roślinki
W tamtym roku była to odmiana pospolita, w znaczeniu "nie wiem", bowiem nasiona były kupowane w Lidl'u jako mieszanka, ale w tym roku postanowiłem zaszaleć
Z All...o zrezygnowałem, nasiona kupiłem zarówno w supermarkecie jak i sklepie ogrodniczym, są to (wg kolejności zdjęć):
odm. żółta "CUPIDO", pomarańczowa "HAWAII" oraz biało-różówa, przypuszczalnie "MONA" (czekam na odm. "FANTASTIC", a nad "KLAUN" się zastanawiam).

A Wy drodzy forumowicze jakie odmiany wysiewacie lub już wysiewaliście?
Ciekawy jestem czy to rzeczywiście prawda, że np. odm. "HAWAII" ma kwiaty o średnicy 10-15 cm?
Pozdrawiam - Waldemar
Re: Aksamitki - jakie odmiany w tym roku wysiewacie?
Ja do tej pory kupiłam: Klaun, Lulu i Carmen, ale jeszcze się zastanawiam nad zakupem tej białej.
Pozdrawiam, Bogusia
- Waleria

- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Re: Aksamitki - jakie odmiany w tym roku wysiewacie?
Ja w tym roku z wymiany otrzymałam Klauna, z czego bardzo cieszę się, bo nie widziałam jeszcze na działkach takich aksamitek. Nie pociągają mnie te wysokie, miałam, natomiast coś nie mogę "upolować" tych niziuteńkich.
Waleria