Ogródek Gosi cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 6

Post »

Ja tez sciolkowalam hortensje igliwiem - sasiedzi wygrabiali spod iglakow ale u nich iglaki sa zdrowe.... ale ze mam sciolkowane szyszkami, to lecialam na jesien szyszki miedzianem i teraz tez przy okazji oprysku.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj M wyciął czubek zeżartego przez przędziorki Conica :evil: Drzewko dziwnie wygląda, ale już nie straszy łysością.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jula, no wałśnie nie wiem co z tymi igłami. Czy mogę je zuzyć, czy spalić? :roll:

Ewa, jeśli nie świeci łysością, to znaczy że się już chyba wyleczyło. :D

Dzisiaj był cudny dzień. W sumie nie zrobiłam tego co chciałam, czyli nie wysprzątałam do końca, ale roslinki zostały opryskane i od grzybka i od robali. Jutro też jest dzień, zdążę jeszcze posprzątać.
Od rana miałam gości. Jak zwykle wiosna się zaczęła, zaczęli się goście :D
No i teście kupili mi 2 worki mączki rogowej. ;:138

Jak na razie mam tylko kilka oznak wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektóre róże już mają piękne pączki
Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosik a zdrowe masz iglaki? tak zeby nie bylo zyjatek? Jak tak, to mozesz spokojnie nimi sciolkowac. Super dla Rh, Azali, Magnoli - ja robie jeszcze tak, jak sasiedzi tna galezie, ze rozkladam pod krzakami pociete na mniejsze kawalki i jak juz zeschna igly i sie obsypia, to galezie zbieram i wywalam.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja dzisiaj w LIdlu też widziałam mączkę rogową, ale w końcu nie kupiłam. Stosowałam w zeszłym roku i na razie nie wiem jeszcze, jakie bęą rezultaty, a więc na razie nie kupuję więcej.
Dzisiaj także zrobiłam oprysk miedzianem. Idealna do tego pogoda i pora :D
Twoje różyczki, Małgosiu, rzeczywiście już pięknie się wykluwają. Moje jeszcze takie nie są :D
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:196 :wit Gosiu, ja kupiłam 3 worki mączki rogowej i bardzo się cieszę. Kwiaty domowe pięknie rosną. A teraz podsypię pod róże i lilie. Ja już mam z grubsza wycackane. Jeszcze zrobić porządek z żurawkami. Bardzo źle z nimi jest. Najważniejsze,że jest piękna wiosna.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Gosiu kupiłaś sobie coś ciekawego w OBI? :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Te przylaszczki mnie prześladują....gdzie nie spojrzę to przylaszczki....Gosiu śliczności wiosenne ku naszej radości. ;:138
Sąsiadka mi kupiła 2 worki tych wiórków i właśnie dziś przy sadzeniu różyczki dostały w korzonki....ciekawe jaki będzie efekt.
;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jula, właśnie chyba mam jakieś cholerstwo na igłach, dlatego wygrabiałam. Gałązki zamierają. Dzisiaj opryskałam i od grzyba i od robala. Zobaczymy czy w tym sezonie też zgubi tyle igieł, co w zeszłym

Wandziu, ja zastosuję tę mączkę pierwszy raz. Kiedy Ty ją stosowałaś, że nie zdążyłaś zobaczyć efektów? Powinny być już widoczne od razu. Kwitnienie powinno się poprawić. Przynajmniej tak myslę :roll:
Moje różyczki tylko niektóre takie prędkie. Te posadzone jesienią.

Tosia, wiem, że Ty pedziwiatr :D
Wszystko prawie zrobione :)
Ja mam jeszcze dużo przed sobą, ale dzisiaj zdołałam zrobić połowę rabaty tej z tyłu wzdłuż płotu. Jutro ciąg dalszy. A gdzie jeszcze trawnik :roll:
No i muszę przygotować rabaty na cienioluby.

Aniu, w sumie no pojechałam tylko po promanal. Ale udało mi sie kupić nasionka lobelii niebieskiej i różowej. Nareszcie. Nigdy do tej pory nie widziałam jej w naszych sklepach.
No i przez Ciebie nabrałam ochoty na te serduszki. Naprawdę był bardzo duży wybór.

Elu, ja zastosuję te wióry po raz pierwszy. Sprawdzimy, czy to faktycznie takie dobre jak mówią.
jeśli chcesz to spróbuję podzielić przylaszczki po kwitnieniu.

Także informuję wszem i wobec zrobiłam zasiewy. Niektórym to już pięknie kiełkuje, ale dla mnie to i tak sukces, bo ja do siewek ręki nie mam. Posiałam lobelie niebieską i różową, szałwię omączoną i dmuszka.
Ciekawe co się z tego uchowa :roll:
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Gosiu, w zeszłym roku sosny, wszystkie odmiany atakowała brudnica mniszka, stąd te żółte opadające igły. Albo twoje drzewa wymieniają własnie igly co się również wiąże z dużym opadwniem, tak co 6 lat. Nie pamiętam jakich konkretnie dotyczyło drzew, czy tylko sosen, ale nie mają wielu szkodników.
Jeżeli się boisz, to spal, ale można też je rozłożyć na rabatę i czymś prysnąć. :D U mnie czsem łapały jakiś biały nalot, ale po przegarnięciu czyli obsuszeniu wszystko znikało. Nigdy nie miałam problemu, a ściółkuję prawie wszystko, róże, iglaki, rh, liściaste. Może spróbuj na czymś i zobaczysz jak zadziała. :D
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To lepiej wygrab i spal... jak zaryzykujesz a chabazie zlapia jakies chorobsko, to bedziesz sobie pluc w brode.
Ja wiczoraj wysialam Ostrozki do gruntu i groszek pachnacy. Powinno wszystko wylezdz, bo czarnuszka w zeszlym roku byla piekna i fasola i groch a sialam wlasnorecznie :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, ja też myslałam, ze to zwykły zrzut igieł, ale jak zajrzałam do wnętrza to zobaczyłam masę matrwych gałązek. Jednak to chyba szkodnik. Sosny już opryskane, a z igłami nie będe ryzykowała. Spalę.

Jula, masz rację spalę na wszelki wypadek, po co mam się denerwować
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkie iglaki opryskane :D Conica, o którym wspominałam, po prostu stracił część łysych gałęzi. Spodobały mi się krokusy na wrzosowisku. Kiedy moje przekwitną na trawniku, rozsadzę kępy i wetknę między wrzosy. Tam nie będę musiała nożycami wycinać trawy spomiędzy liści :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Jejku - jakie masz "kły" na różach :shock: Rozgrabiłaś juz kopczyki ? czy w ogóle nie robiłaś ?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Gosiu i u Ciebie widać już wiosenkę, krokusiki kwitną i te przylaszczki - moje marzenie ale pewnie odłożę je sobie na późniejsze lata jak już będą w miarę różyce porozsadzane to i będzie wiadomo gdzie je podsadzić, choć pod iglakiem ładnie by wyglądały. ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”