Malina 'Polka' i 'Polana'

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Malina polana i polka przycinanie

Post »

Najbardziej popularny nawóz ogrodowy ( azot, fosfor i potas), każdy sklep ją ma albo coś o tym składzie ale pod trochę inną nazwą :P
Oczywiście nie daje się teraz, ale wiosną.
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z tym nawożeniem to byłabym ostrożna. Ostatecznie nie chodzi o produkcję towarową tylko o optymalnie zdrowe maliny dla rodziny więc chyba ważniejsza od ilości jest tu jakość. Takie nawożone to można pójść do supermarketu i kupić.
Maliny mam już lata. Nigdy żadnych nawozów nie sypałam, co kilka lat dostają obornik i zawsze było ich aż nadto. ;:108
Alicja
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p
Od: 17 paź 2011, o 11:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rossynant pisze:Polki nie są nadmiernie wymagające - cały świat ceni je za temperament 8-)
;:178
:lol:
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p

Post »

ninkas pisze:Z tym nawożeniem to byłabym ostrożna. Ostatecznie nie chodzi o produkcję towarową tylko o optymalnie zdrowe maliny dla rodziny więc chyba ważniejsza od ilości jest tu jakość. Takie nawożone to można pójść do supermarketu i kupić.
Maliny mam już lata. Nigdy żadnych nawozów nie sypałam, co kilka lat dostają obornik i zawsze było ich aż nadto. ;:108
Gorzej, jeśli ktoś nie ma obornika.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Obornik możesz kupić w ogrodniczym, granulowany świeży lub suszony, bydlęcy lub kurzy w 5-cio litrowym worku, albo i większym.
Kupowałam granulowany świeży, coś do suszonego nie mam zaufania, mam takie przeświadczenie, że ten suszony to moczona sieczka w gnojowicy, wysuszona i zgranulowana. Tylko tyle, że suszony jest o wiele lżejszy od świeżego (czyli wilgotnego), a może to jedno i to samo, diabli wiedzą.
Miałam też obornik suszony, pylisty. Przy rozsypawaniu, nawet bliziutko ziemi wiatr porywał go i przenosił (cześć do sąsiada), miałam go pełno we włosach, na ubraniu ale nie na grządce.
Śmierdziałam jakbym prysznic w gnojowicy brała.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p

Post »

Ale ja jednak zielona jestem.

Naprawdę sprzedają naturalny obornik? :roll: Niezły numer. Nie wpadłabym na to.

Jeszcze nie tak dawno miałam dziadków, oni mieli kurki, był obornik, nawet do doniczek mój ojciec wrzucał, jak coś hodował fajnego, np. paprykę. Ale już nie mam źródła niestety.

Dobrze więc, że jest opcja kupna. Dziękuję za info. :)
Awatar użytkownika
Gryfica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 mar 2012, o 18:38

Post »

Drodzy posiadający Polkę i Polanę, odkopuję ten wątek bo chciałabym zapytać o smak. Która jest smaczniejsza?

W szkółce kupiłam Polanę (tylko taka była) i Poranną Rosę, chcę jeszcze dokupić kilka krzaczków, ale nie wiem jakiej. Polkę? Pan w szkółce twierdził, że Polana lepsza...co Wy na to?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie bardziej smakuje Polka!
Pozdrawiam! Gienia.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Dla mnie Polka zdecydowanie smaczniejsza!

Pozdrawiam :wit
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Gryfica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 mar 2012, o 18:38

Post »

2:0 dla Polki , czy ktoś jeszcze wyrazi swoją opinię?
pinka123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2012, o 12:24

Post »

Witam. Maliny posadziłam jesienią zeszłego roku. Nawiązując do tego co było wyżej napisane o nawożeniu malin - chciałam zapytać: w jakich proporcjach stosuje się obornik (krowiak)dla malin? I w jaki sposób się go dozuje?
Pozdrawiam, Paulina
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dla mnie Polka zdecydowanie smaczniejsza, dwa lata temu Polane wykopałem. dokąd nie miałem Polki to Polana smakowala.
Jeszcze Pokuse miałem ale wyróżniała się tylko wielkością owoców i jakby trochę mniej odrostów wypuszczała wokół starych krzaków, w smaku ustępowała odm. Polka.
Pozdrawiam
and777
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31

Post »

Witam "maliniarzy"! ;-)
Dostałam dzisiaj od sąsiadki, która dostała od kogoś jeszcze innego takie krzaczki-sadzonki malin. Twierdzi sąsiadka, że to ta odmiana Polka i że podobno będzie miała ta malina mało kolców... No zobaczymy... Ale chodzi mi raczej o poradę odnośnie uprawy i sadzenia - a więc tak - te sadzonki włożyłam dzisiaj do wiadra z wodą i chcę je jutro zasadzić. Krzaczki mają dosyć duże korzenie, a wysokość "patyków" naziemnych to ok. 40-50 cm. Zauważyłam, że przy samej podstawie roślinki wychodzą takie maleńkie młode zielone pędy, na niektórych "patykach" również zauważyłam zielone świeże pędy.
W związku z powyższym pytanie - czy jak je jutro posadzę, to czy mam je przycinać? Na jakiej wysokości? Czy przycinać również "patyki", na których pojawiły się te świeże pędy?

Druga sprawa dotyczy uprawy - tzn. boję się trochę, że te maliny mi się rozpanoszą i nie będę w stanie ich okiełznać? Jak je "poprowadzić" aby służyły ozdobie i owocowały i aby uniknąć zbyt "bujnego" malinowego chruśniaka? :-)

Będę wdzięczna za odpowiedź.
pozdrawiam
ziemia_120
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ziemia_120 pisze: Zauważyłam, że przy samej podstawie roślinki wychodzą takie maleńkie młode zielone pędy,
Patyki przytnij ale nie ruszaj tych młodziutkich pedów, które wychodzą u podstawy łodygi. Polka i Polana niezbyt się rozłażą, możesz im wkopać na głębokosc około 40 cm jakąs grubą folię, podwójnie lub potrójnie złożoną ale niekoniecznie. U mnie przez 10 lat Polana najdalej przelazła jakies 50 cm. Polkę mam od niedawna więc nie potrafię Ci powiedzieć.
Pozdrawiam! Gienia.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

ziemia_120 pisze:...Twierdzi sąsiadka, że to ta odmiana Polka i że podobno będzie miała ta malina mało kolców...
Moja Polka kupiona w dobrym sklepie ogrodniczym ma więcej kolców niż Polana i jeszcze inna malina powtarzająca, której nazwy nie znam (wydaje mi się, że to Pokusa - duże bardzo ciemne owoce, słabo się rozrasta).

Polka jest pyszna. Daruję jej te kolce :heja
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”