Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 6

Post »

Cześć Aguniu, to się napracowałaś. Jestem pod wrażeniem. Ja niewiele zrobiłam, zanim wróciłam wczoraj to byłam padnięta. Tak mi kręgosłup dokuczał że od 2 w nocy prawie nie spałam.
Szukałam wczoraj bratkó, nawet przy cmentarzu się zatrzymywałam bo tam wielu handlarzy. Niestety nie było kolorków które chciałam. Ale wszędzie cena ok 2 zł, więc nie wiem czemu u niektórych 3,5. Czyste zdzierstwo, liczą chyba na amok wiosenny klientów.
Wczoraj przynajmniej udało mi się podlać rosahumusem większość roślin (nie mam ich jeszcze wiele) no i kupiłam chelat żelaza. Szykuje się pryskanie RH zgodnie z zaleceniami Ursuli.

A w weekend czasem zaglądam do neta ale zdecydowanie mi trudniej niż w tygodniu. Zwłaszcza że komp M w naprawie, a u syna trudno się dopchać. Może na urodziny dostanę swój własny, absolutnie osobisty ;:215 Zamówienie złożone :;230
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agus :wit u mnie nareszcie slonecznie - swieci, swieci, swieci ;:3 Koncz szybko ta nierowna walke w pracy i gon do domu ;:108 Ja postaram sie dzisiaj znalezdz doniczki z rozycami :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Cześć Aga!
Ja tez mam kore na rabatach, do róż rowniez planuje kore, wydaje mi sie ze pasuje ok - piszesz ze chwasty nie rosną na korze u Ciebie? Masz wszędzie agrowloknine? U mnie miejscami wyciągnęłam agro, pod nasadzenia, dałam wiecej kory ale i tak obawiam sie chwascianej inwazji... Masz jakiś sposób na to dziadostwo na rabatach?
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robaczku-Kasik, nie stosuję agrowłókniny i jestem jej przeciwna, bo poza tym, że ogranicza rozwój chwastów, to niestety nie ma dobrego wpływu na rośliny, zwłaszcza na rozwój ich korzeni i hamuje naturalny obieg materii organicznej w ogrodzie... Mam wrażenie, że rośliny są zamulone pod agro, a dwa, związki organiczne z kory, które przecież użyźniają glebę nie mogą wniknąć wgłąb... Co innego wykładanie pod ścieżkami żwirowymi - to ma sens.
W każdym razie, ja mam tylko korę i prowadzę nierówną walkę z chwastami ;) Jedyny sposób to ich systematyczne wyrywanie, od wczesnej wiosny :)
Julka, miłego i słonecznego dnia zatem! :)
April, Ty też dużo pracujesz Jolu... Sporo dobrego słyszałam a propos rosahumusu, stosowałaś to po raz pierwszy, czy możesz już się podzielić doświadczeniami?
Własny laptop to podstawa, ja już to mam, ale i tak czasem muszę się dzielić ;) Rozumiem, że urodziny są w kwietniu? :)
Aga, super :)
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Agu, witaj masz 100% racji co do agro ;:173 Jak dobrze wysypiesz korą to chwastów zbyt dużo nie ma, przynajmniej u mnie.
A moi sąsiedzi walczą z agro jak chcą coś posadzić i jest to zdecydowanie nierówna walka :lol:
Piękne ;:3 dzisiaj ;:138
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tez mam do agro nastawienie na nie ... kumpelka miala kiedys i jak na poczatku bylo super, tak pozniej juz tak rozowo nie wygladalo. Kora sie jednak rozklada, nawiewa ziemi w sezonie i chwasty zaczynaja rosnac ale rosnal tak, ze korzenie wrastaja w wloknine od gory i wyrwac ich nie mozna. No i wteczas trzeba na kolana - haczka nic nie zrobisz, bo wloknine potniesz. Po 4 czy 5 latach sciagala, o jeny ile roboty przy tym bylo - ona byla "wrosnieta" w glebe normalnie.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

O to, to! I tak jest sporo pracy w sezonie i ta z agrowłókiną jest zbyteczna :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jeszcze nie wiem, ile mogą kosztować zrębki, dopiero zamierzam posłać M na przeszpiegi :;230 Co prawda to on znalazł miejsce, ale nie przyszło mu o głowy, że można by trochę tego dobra kupić.
Szaro u mnie i ponuro, ale dość ciepło. Może po powrocie z pracy uda mi się ruszyć porządki. Tylko najpierw skończę kopać rabatę różaną :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16

Post »

Miłego piątku :wit
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Aga, aj, tam piątek jakoś zleci szybciutko. Czekanie na weekend tylko przyspiesza upływ czasu :;230
Oby zapowiadana pogoda na dni wolne się sprawdziła. Ciężka sprawa, żeby napowietrzyć trawnik, a później go wygrabić. ;:108
Mój też takiego zabiegu wymaga, ale musi poczekać, najpierw róże. Obym zdążyła posadzić, te które już mam.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguniu, robię co mogę ale jak pracuje się zawodowo i codziennie godzinę (conajmniej) dojeżdża do pracy to kiepsko. Sam wiesz. Zwłaszcza jak jest nowy ogród, ciągle coś robię a nic nie widać. Rozahumus zastosowałam pierwszy raz więc jeszcze nie wiem jak zadziała na moim piaseczku. Pomysł ściągnięty od Ursuli. Ona ma cudowny ogród z pięknymi nasadzeniami ale go chyba znasz? O ile sobie przypominam to spotykałam Cię u niej.
Co do urodzin to muszę czekać do czerwca ;:145 , ale lubię też wcześniej dostawać prezenty więc może, może... ;:65
Mój M do tej pory mówił że mogę skorzystać z jego albo u syna, ale odkąd poznałam FO to ten patent się nie sprawdza :;230
Co do agrowłókniny to Jule ma rację. Czytałam chyba u Izy-Tamaryszka że ona zaczęła stosować kartony. Wprawdzie wystarczają na rok ale nie trzeba wymieniać, same się rozpuszczają i łatwiej dosadzać rośliny.
x-ag-a
---

Post »

Dziewuszki, fajnie że mamy podobne zdanie co do agro...
Udało nam się znowu trochę popracować... Z oczka M. wyciągnął 3 nieżywe żabeczki, spuściliśmy wodę, wyczyściliśmy częściowo z liści i suchych gałązek, dolaliśmy wody, trzeba je będzie jeszcze porządnie odkurzyć...
Kolejne worki z korą rozrzucone - rabaty od razu nabierają wyglądu... Jutro kolej na trawnik - wertykulacja, grabienie; opryski - na razie miedzian, w niedzielę promanal; dalsze rozrzucenie kory... Chyba zajęć wystarczy nam na długo ;)

Zostawiam trochę wiosny:

Obrazek
rabata, z której wyprowadziła się irga, a wprowadziły róże...

Obrazek
wiciokrzew cały jest w mlodych listkach...

Obrazek
a pies z dredami w zielonych pąkach...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bardziej kolorowo, niż w zamyśle...
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Hej :wit
Aga , ani trochę nie próżnujesz ;:7 ;:7
Roboty dużo , ciepełko pogania , wszystko jednocześnie. Trenujesz z fotkami , jest na czym . Wszystko rośnie. U mnie jeszcze nie wszystkie krokusy zakwitły , a pierwsze już przekwitają ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agus dzielni byliscie ;:63 Ale juz ladna wiosna u Ciebie ;:3
Wejscie z donicami czad a jeszcze jak ta duza hortensja zakwitnie, to dopiero bedzie widok.
x-ag-a
---

Post »

Tadek :wit , jak widzisz codziennie coś robimy, a wciąż mam wrażenie, że jestem w niedoczasie i końca porządków nie widać... Dużo pracy będzie przy trawniku, ale tu nie można oszczędzać sił ani środków chcąc mieć ładny, zdrowy i zielony dywan przez cały sezon... Zatem jutro wertykulacja, porządne grabienie z koszeniem, i może uda się w niedzielę rozsypać nawóz...
A z kwitnącymi krokusami mam podobnie ;)
Jula, po pracy do zmroku niewiele czasu, ale coś zawsze człowiek zrobi i posunie się do przodu z pracami... Dlatego nie próżnujemy ;) Jutro rano zamarynuję kurczaka, wymieszam z warzywami, ćwiartkami ziemniaków i ziołami, żeby tylko wstawić do upieczenia i niech się robi, a my w tym czasie będziemy walczyć ;)
Cieszę się, że front Ci się podoba :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”