Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
Re: Lithops - żywe kamienie
Myśle że jeżeli zasile je w okresie od czerwca do sierpnia, tak co cztery tygodnie słabym roztworem nawozu do kaktusów to powinno wystarczyń ???? Co o tym sądzićie??
Kolejny nawrót kolejnej choroby
, dostrzegłam je w sklepie i oprzeć się nie mogłam...

wkrótce przesiadka na swoje podloże
(mam tylko nadzieję, że tych nie ususzę jak poprzednie; bo skoro nie kamienie, to czy zostają dla mnie jeszcze jakieś kwiatki? Chyba tylko sztuczne
)

wkrótce przesiadka na swoje podloże
(mam tylko nadzieję, że tych nie ususzę jak poprzednie; bo skoro nie kamienie, to czy zostają dla mnie jeszcze jakieś kwiatki? Chyba tylko sztuczne

A ja ponawiam pytanie dotyczące siewu kamieni. Czy przykrywamy nasiona folią by zwiększyć wilgotność? Piasek i żwirek są odpowiednim podłożem do siewu?
pozdrawiam
pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
Pine ładne i dużo ich jest
Radek:) poczekaj chwilę, przyjdzie ktoś doświadczony i podpowie. Kiedyś próbowałam z wysiewami, ładnie mi wzeszły, ale później je ukatrupiłam

Radek:) poczekaj chwilę, przyjdzie ktoś doświadczony i podpowie. Kiedyś próbowałam z wysiewami, ładnie mi wzeszły, ale później je ukatrupiłam

Pozdrawiam Sylwia.
Pine
- tylko pozazdrościć
Dość, że kamyki super to jeszcze zdjęcia rewelacyjne. Dużo ich i w takich różnych kolorach.
Trzymam kciuki w hodowli. 
Szkoda tylko, że u mnie od 2 dni prawie wcale nie ma słońca i kamyki nie mogą się 'opalać'.

Szkoda tylko, że u mnie od 2 dni prawie wcale nie ma słońca i kamyki nie mogą się 'opalać'.

Możesz przykryj je folia lub szybą żeby zwiększyć wilgotność. Tylko pamiętaj wraz ze wzrostem musisz je wietrzyć żeby nie przesadzić z tą wilgotnościa, bo mogą gnić. ńa początku wątku jest sporo wiadomości poczytaj dokładnie. Ja swoje po około 2 tygodniach zacząłem wietzyć i mimo to wydaje mi się że część padła mi z powodu nadmiaru wody. Pozdrowionka. 

- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pine - piękne kolorki litopsów udało Ci się trafić!
Radek - bez przykrycia nic nie wykiełkuje. Ani kaktusy, ani sukulenty. Litops nie jest wyjątkiem. Trzeba wysiewać i pierwsze 1-2 miesiące trzymać je przykryte. Tylko wtedy masz szansę na sukces.
Próbowałem kiedyś odkryć wcześniej bo mi weszedł glon - i źle się to skończyło.
Piasek i żwirek (drobny) do wysiewu OK.

Radek - bez przykrycia nic nie wykiełkuje. Ani kaktusy, ani sukulenty. Litops nie jest wyjątkiem. Trzeba wysiewać i pierwsze 1-2 miesiące trzymać je przykryte. Tylko wtedy masz szansę na sukces.
Próbowałem kiedyś odkryć wcześniej bo mi weszedł glon - i źle się to skończyło.

Piasek i żwirek (drobny) do wysiewu OK.
- kamilosz
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 lut 2012, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to odkrywac tylko do podlania ??nie wietrzyc wcale po zasianiu??
Pozdrawiam Kamila 

Dziękuję za odpowiedzi. A jak długo się czeka na kiełkowanie?
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
- hen_s
standard to 7-15 dni. Wtedy powinna wykiełkować większość siewek.
Jedno co mogę radzić to nie dopuszczać do zbytniej wilgoci - lepiej podlać (podsączyć!) rzadziej niż za często....
Nie mam pojęcia, jak duże masz pojemniki - też jakie wysokie. Im wyższe i większe tym mają więcej powietrza sieweczki i tym mniej wietrzenia potrzebują.to odkrywac tylko do podlania ?? nie wietrzyc wcale po zasianiu??
Jedno co mogę radzić to nie dopuszczać do zbytniej wilgoci - lepiej podlać (podsączyć!) rzadziej niż za często....
- kamilosz
mam dwa małe pojemniki po serkach ryżowych belriso i robie tak ze jak zdejmuje folie to spryskuje woda podłoże i tak zostawiam przez 30 minut
Pozdrawiam Kamila 

- hen_s
A nie prościej podsączać? Ja zawsze tak robiłem. Przy drobnych nasionach i maleńkich roślinkach strumień wody ze spryskiwacza może narobić wielkiego zamieszania a tego byśmy nie chcieli... 

Teraz, już wiem, dlaczego moje wysiewy mi padły.hen_s pisze: Trzeba wysiewać i pierwsze 1-2 miesiące trzymać je przykryte. Tylko wtedy masz szansę na sukces.
Próbowałem kiedyś odkryć wcześniej bo mi weszedł glon - i źle się to skończyło.![]()
Pozdrawiam Sylwia.
- kamilosz
a no nie Panie Henryku nie chcialabym zmarnowac nasionek

Pozdrawiam Kamila