System grawitacyjnego nawadniania roślin

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: System grawitacyjnego nawadniania szklarni

Post »

Mam taśmę kropkującą w tunelu już kilka lat (wymieniam co 3-4 lata) beczka 1000 litrów na wysokości 1,5 metra tunel ma długość 16 metrów Sprawdza się dobrze i nie muszę podlewać ręcznie po za tym jeśli dodaje nawóz to nie leję na całą powierzchnię tylko pod krzaczki.
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05

Post »

terano uwierz mi że ta linia zdaje egzamin przy ciśnieniu 0,2 bara ale długość nie może przekraczać 50 m. Co do kosztów to kupując linie kroplującą musisz więcej zapłacić na start ale ona praktycznie jest do końca życia i specjalne kroplownik w niej zamontowane nie zarastają korzeniami roślin. Co do taśmy kroplującej ja osobiście jestem nie przekonany a po kilku wymianach i tak koszt wyjdzie taki sam jak za linię kroplującą.
paula84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2012, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chyba zaufam "Pawel01" i "kamma" i zakupię linię kroplującą. Nie wiem tylko ile metrów kupić. Szklarnia ma 4x5m. Myslałam, żeby ułożyć ją w ształcie litery U czyli byłoby mi potzrebne ok. 10m linii. Czy to wystarczy, na nawodnienie szklarni o powieszchni 20m2? Pewnie będzie mi potrzebny jakiś filtr, żeby zanieczyszczenia z beczki nie przedostały się do linii kroplującej. Doradźcie mi proszę jaki? Czy będę potrzebować czegoś jeszcze?
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Kontakt:

Post »

no właśnie...jeszcze filtr....czyli kolejne obniżenie ciśnienia :)
Awatar użytkownika
szkwiatkowski
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2010, o 14:51

Post »

Ja kupiłem na allegro linię kroplujacą 100m za 100 zl razem z przesylka + 2 kolanka 2 trojniki i jakies łączniki. podłączać to będę włącznikiem czasowym albo pod zawor wody (nie wiem jeszcze czy w kranie jest woda chlorowana czy ozonowana), albo pod zbiornik 1000L postawiony na podniesieniu 1-2m co da dodatkowo 0.1 bar za każdy podniesiony metr. Napełniać zbiornik będę ze studni pompą lub deszkówką po przepuszczeniu wody przez filtr ze żwiru płukanego (jakieś wiadro lub beczka ze żwirem)
paula84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy taki filtr ze żwiru płukanego wystarczy, żeby oczyścić wodę na tyle, żeby nie zapchały się kroplowniki? Jakiej granulacji żwiru chcesz użyć i jakiej grubości wastwy? Czy ten filtr będziesz montował jakoś na stałe do zbiornika z wodą?
KamilT
100p
100p
Kontakt:

Post »

na rynku są dedykowane filtry do systemów nawadniania. Wystarczy taki za kilkadziesiąt złotych o przepuszczalności mesh120.
Link do podobnego filtra wysłałem Ci na priv.
paula84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W związku z niskim poziomem wody w studni, będę zmuszona jednak do pociągnięcia wody z kranu. A zatem problem cisnienia zostaje rozwiązany. Mam jednak pytanie dotyczące długości lini kroplującej. Jeśli mam szklarnię o wymiaarch 5x4 to ile mb lini kroplującej będę potrzebować by nawodnić całą szklarnię? I o jakim rozstawie kroplowników kupić linię?
KamilT
100p
100p
Kontakt:

Post »

linia kroplująca o rozstawie kroplowników 30cm tworzy jednolity "mokry ciąg" o szerokości ok 50cm [po 25cm na każda stronę]. Oczywiście nie jest tak zawsze, dużo zależy od przepuszczalności podłoża. Wymiary szklarki to zbył mało informacji. Napisz ile będzie rzędów, jaki będzie ich rozstaw i jakiej dokładnie będą długości.
lukpio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2012, o 15:55

Nawadnianie ze studni lub innego zbiornika

Post »

Witam Serdecznie.
Jestem nowy na forum i borykam się z jednym problemem który chcę w najbliższym tygodniu rozwiązać. Otóż posiadam jeszcze nie gotowy trawnik, trzeba tylko posiać trawę. Na środku tego trawnika wystaje rura, plastikowa, taka niebieska z zaworem kulowym i z szybkozłączką do podłączania węża ogrodowego. Zostać to tak nie może to bo szpeci cały trawnik dlatego muszę to jakoś zamaskować. Tylko za bardzo nie wiem jak to rozwiązać. Wiem że są gotowe dziękuję i zapewne taką zastosuję ale jak w takiej studzience zamontować zawór? Czy ktoś ma może takie rozwiązanie i mógłby mi zrobić zdjęcie poglądowe? Zastanawia mnie to jedna rzecz. Jak zamontuję zawór w tej studzience i dam w niej szybkozłączkę do węża to w momencie jak podłączę tam wąż ogrodowy to on przecież mi się przy wylocie z tej dziękuję załamie i woda nie będzie leciała. Jeśli macie jakieś pomysły i rozwiązania, bardzo proszę o wypowiedź w temacie.
Pozdrawiam.

Aha, dodam jeszcze że tylko taka forma nawadniania trawnika wchodzi w grę (tzn wąż + jakiś zraszacz). Myślałem już o nawadnianiu pod powierzchniowym gardeny ale sąsiedzi mają i twierdzą że to pieniądze wywalone w błoto. Mieszkamy przy lesie, jesienią a nawet i latem pełno liści, często im ten system się zapycha, ogólnie to rzadko go nawet używają i widzę że częściej podlewają trawnik normalnie wężem. Może to i dobre rozwiązanie dla ludzi którzy mają czysty trawnik, bez liści i innych zanieczyszczeń ale u nas najwyraźniej się to nie sprawdza. Poza tym potrzebuję zaworu tak czy inaczej, choćby do podłączania myjki aby umyć samochód, kostkę czy taras.
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

taki wariacki pomysł mnie naszedł aby posadzić zaraz w tym jakiś żywotnik tak aby ta złączka itp była ukrytą w wnętrzu rośliny. Po prostu wyciął byś sobie w roślinie dziurę i byś miał ładnie i funkcjonalnie. Ale to tak teoretycznie.
lukpio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Nawadnianie - studzienka.

Post »

To tak trochę kiepsko by wyglądało bo tu cały trawnik pusty a na środku nagle jakaś roślina. Szukam właśnie rozwiązania żeby można było po tym normalnie jeździć kosiarką i kosić trawę. Wiem że są te dziękuję właśnie tylko nie wiem jak to się montuje i jak to jest rozwiązane później tzn jak wygląda przyłącze do podłączania węża, czy wąż się później nie zagina itd. Fajnie jakby ktoś coś takiego posiadał i wrzucił zdjęcie, szczególnie środka takiej dziękuję jak to wygląda.
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Kontakt:

Post »

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
lukpio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok, to nawet jest ciekawe. A czy orientuje się ktoś w którym miejscu odkręca się tu wodę? Bo u mnie jest szybkozłączka węża nakręcona na zawór a cała woda jest podłączona w domu i jest jeden główny zawór odcinający który odcina mi cały dopływ wody więc jeśli nie zamontuje zaworu przy ujściu to albo woda będzie się lała cały czas albo muszę zakręcić zawór główny a dzięki temu pozbawiam się wody w domu. Przerabiał tego teraz już nie będą bo to są stare rury, jeszcze stalowe, bo to jest stary dom tylko zmodernizowany i rozbudowany ale instalacja pozostała stara i jak to ruszę to sądzę że wszystko się posypie. To rozwiązanie które dałeś wygląda fajnie tylko nie widzę tam nigdzie miejsca na zawór odcinający.

Sorki, nie doczytałem, to jest z automatycznym zaworem start stop. Ok, rozwiązanie bardzo fajnie. Teraz mam pytanko. Czy ktoś posiada coś takiego u siebie? Jak to się sprawuje? Zimą nie rozsadzi tego zaworu?
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

http://www.gardenshop.pl/gardena-zawor- ... -2461.html można dodać to do tego co kolega wyżej podał. ale wydaje mi się że można kupić takie coś 2 w 1.

http://Www.gardenshop.pl/gardena-zlaczk ... -5328.html albo coś takiego dać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”