Skrzydłokwiat - kwitnienie
Re: Dlaczego nie kwitnie mi skrzydłokwiat?
Mój nie kwitł od roku,położyłam połowę jabłka i pokazał dwa kwiatki 

Renia

Czarodzieju jetseś prawdziwym czarodziejem, wielkie dzięki za radę z tym jabłkiem, ono naprawdę pomaga

Żadne czary, jabłko wydziela po przekrojeniu dość intensywnie etylen a ten pobudza rośliny do kwitnięcia. Szybciej efekt uzyskuje się wkładając całą roślinę do bezbarwnego worka foliowego, wkłada się jabłka przekrojone i zawiązuje worek na 14-21 dni. Nie wszystkie jednak rośliny szczególnie te nie tolerujące wilgotnego powietrza takie coś zniosą.babojola pisze:Czarodzieju jetseś prawdziwym czarodziejem, wielkie dzięki za radę z tym jabłkiem, ono naprawdę pomaga![]()

- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Planuję ten zabieg z jabłkiem i chciałam zapytać, czy jabłko kładzie się skórką do góry czy odwrotnie? 

- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A tak z ciekawości to chciałam zapytać na jakie rośliny działa jeszcze ten zabieg ??? tzn. stymuluje kwitnienie, a u których wręcz przeciwnie - hamuje ?
Wyczytałam gdzieś, że etylen przyspiesza dojrzewanie pomidorów więc może pomidorki koktajlowe w doniczce, stymulowane jabłuszkiem też będą miały się lepiej. Nie omieszkam tego sprawdzić w tym roku, bo mam ogromną ochotę posadzić pomidorki więc jakby co przeprowadzę na nich taki eksperyment 

- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wyczytałam dzisiaj w takiej mądrej książce, że wydzielany przez dojrzałe jabłka i owoce cytrusowe etylen jest hormonem roślinnym, który wywołuje tworzenie się kwiatów. Roślinę wraz z jabłkiem/owocem cytrusowym należy umieścić na dwa tygodnie w przezroczystej torbie foliowej (związać - torba zatrzymuje etylen wydzielany przez owoce). Uwaga, nie na wszystkie kwiaty to działa np. u storczyków i ketmii, ten zabieg powoduje opadanie kwiatów i pączków.
Kwiaty powinny się pojawić najpóźniej do 4 miesięcy.
Dzisiaj zaaplikuje plasterki cytryny moim skrzydłokwiatom.
Kwiaty powinny się pojawić najpóźniej do 4 miesięcy.
Dzisiaj zaaplikuje plasterki cytryny moim skrzydłokwiatom.

A ja tu nowa, zajrzałam bo odziedziczyłam zabiedzonego (chociaż bardzo gęstego) skrzydłokwiata, którego zwinęłam siostrze w celu jego ocalenia:D
tak po prawdzie to nikt go nie chciał - mama zabrała go z pracy, bo nie kwitł, jej przez rok albo i 1,5 roku też nie zakwitł, wywaliła go do siostry i zaczęły mu żółknąć liście - nie wyglądają na zwiędnięte, ale robią się żółtawe - może dlatego, że stał na oknie bardzo mocno narażonym na ostre południowo-zachodnie słońce chociaż jak tak teraz się nad tym zastanawiam to nasz drugi, większy skrzydłokwiat ma je ciemnozielone, a ten zawsze miał jakieś takie jasne...
Jutro wrzucę jakieś zdjęcia to może mi doradzicie jak mu pomóc - zastosuję też metodę z jabłkiem, chociaż nie wiem czy nie dać mu najpierw trochę czasu na opamiętanie
tak po prawdzie to nikt go nie chciał - mama zabrała go z pracy, bo nie kwitł, jej przez rok albo i 1,5 roku też nie zakwitł, wywaliła go do siostry i zaczęły mu żółknąć liście - nie wyglądają na zwiędnięte, ale robią się żółtawe - może dlatego, że stał na oknie bardzo mocno narażonym na ostre południowo-zachodnie słońce chociaż jak tak teraz się nad tym zastanawiam to nasz drugi, większy skrzydłokwiat ma je ciemnozielone, a ten zawsze miał jakieś takie jasne...
Jutro wrzucę jakieś zdjęcia to może mi doradzicie jak mu pomóc - zastosuję też metodę z jabłkiem, chociaż nie wiem czy nie dać mu najpierw trochę czasu na opamiętanie

pozdrawiam
Karolina
Karolina
- Stokrotkania
- Kontakt:
karcias jestem na 100% przekonana, że ma liście jasne od słoneczka.
Mój od słońca też tak wyglądał, był również w złym stanie przez przeprowadzkę - kwiecień 2011r.

jednak po przestawieniu w inne miejsce (zachodni parapet) kwiatek troszkę ściemniał, przesadziłam w świeżą ziemię, dodatkowo podlewałam go nawozem do surfinii, na początku lipca zauważyłam nowe odnóżki.

wrzesień 2011r. - aż trudno uwierzyć, ale to ten sam kwiat

obecnie zmuszam moje skrzydłokwiaty do kwitnienia

Mój od słońca też tak wyglądał, był również w złym stanie przez przeprowadzkę - kwiecień 2011r.

jednak po przestawieniu w inne miejsce (zachodni parapet) kwiatek troszkę ściemniał, przesadziłam w świeżą ziemię, dodatkowo podlewałam go nawozem do surfinii, na początku lipca zauważyłam nowe odnóżki.

wrzesień 2011r. - aż trudno uwierzyć, ale to ten sam kwiat

obecnie zmuszam moje skrzydłokwiaty do kwitnienia

super! mój ma dokładnie taki kolor tych przebarwionych liści!
jest nadzieja czyli nie będę się martwić - w moim wschodnim słoneczku odzyska kolorki
wyślę wam zdjęcie po zajęciach:) nie wiem nawet jaki to dokładnie skrzydłokwiat, ale jest strasznie gęsty.

pozdrawiam
Karolina
Karolina
Ile czasu trzymacie skrzydłokwiaty w tych workach?? Ja położyłem jabłko, ale nie dawałem całego kwiatu do worka.
- Stokrotkania
- Kontakt:
Ja związałam kwiaty według instrukcji w książce, napisane było, że trzymać tak dwa tygodnie, po tygodniu zajrzę, czy nic się złego nie dzieje.
- Stokrotkania
- Kontakt:
Dzisiaj zajrzałam do moich skrzydłokwiatów, coś mnie tak natknęło, zaglądam i co, cała cytryna w pleśni.. usunęłam cytrynę, trochę ziemi z wierzchu i zdjęłam woreczki, no nic teraz czekać na efekty ..